Guvernul Moldovei a decretat doliu national pe 23 august, ziua in care rusii sarbatoresc intrarea cu tancurile in Chisinau

Vineri, 23 August 2019, ora 09:33
53546 citiri
Guvernul Moldovei a decretat doliu national pe 23 august, ziua in care rusii sarbatoresc intrarea cu tancurile in Chisinau

Preconizata vizita a ministrului rus al Apararii, Serghei Soigu, la 24 august in Republica Moldova, ocazie cu care are planificata o intrevedere cu omologul sau moldovean, Pavel Voicu, nu poate fi considerata oficiala, a declarat premierul Maia Sandu, intr-o sedinta de guvern, atragand atentia ca protocolul in privinta acestei vizite nu a fost respectat.

Maia Sandu a cerut rechemarea la Chisinau pentru consultari a ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguta, pentru a explica cum a fost organizata aceasta vizita fara a fi anuntat guvernul, informeaza Radio Chisinau.

Sandu a precizat ca Serghei Soigu poate veni in Republica Moldova ca persoana privata, dar atunci vizita nu are caracter oficial si nu pot fi semnate niciun fel de acorduri.

Pentru ca vizita sa fie oficiala, e nevoie de notificarea din timp a Guvernului, in scris, stabilirea unei agende si respectarea unui protocol diplomatic, a explicat premierul.

La randul sau, ministrul moldovean al Apararii, Pavel Voicu, a spus ca ideea invitarii omologului sau rus la Chisinau, pentru care a fost criticat de Maia Sandu, i-a apartinut de fapt presedintelui Igor Dodon, potrivit postului de radio Europa Libera.

"S-a inteles ca a fost invitat de ministrul apararii, dar el de fapt vine la invitatia presedintelui Republicii Moldova", a declarat Voicu, adaugand ca a aflat abia luni despre venirea lui Serghei Soigu la Chisinau si ca a informat-o imediat pe sefa guvernului.

Intr-o conferinta de presa, Voicu, fost consilier al lui Dodon, a spus ca presedintele moldovean l-a invitat pe Soigu la Chisinau cu ocazia celei de-a 75-a aniversari a eliberarii Moldovei de fascism la 24 august 1944.

"In acest an, se vor implini 75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub cotropitorii fascisti. Cu acest prilej, sub egida presedintelui Republicii Moldova, se vor desfasura mai multe evenimente comemorative si culturale. Din cate am inteles, domnia sa a invitat mai multi demnitari din tarile care au fost aliate la eliberare... Din cate cunosc, au fost respectate toate prevederile (protocolare), se ocupa presedintia", a explicat Voicu, citat de Ziarul National.

Pe 24 august 1944, tancurile rusesti au intrat in Chisinau.

Ministrul Apararii a calificat drept o "confuzie" declaratiile facute de Maia Sandu in sedinta de guvern. "Poate ca dansa a inteles ca eu l-am invitat pe ministrul Apararii al Federatiei Ruse. Nu inteleg de ce nu m-as putea intalni cu el", a adaugat Pavel Voicu.

Doliu national

Guvernul moldovean a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de hotarare care prevede declararea zilei de 23 august Ziua comemorarii victimelor tuturor regimurilor totalitare si autoritare, iar a zilelor de 23 si 24 august zile de doliu, cu arborarea in berna a drapelului de stat.

Potrivit proiectului, in ziua de 23 august, la ora 10:00, in semn de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare si autoritare, Guvernul va pastra un moment de reculegere, iar autoritatile administratiei publice centrale si locale vor organiza activitati de comemorare.

De asemenea, se recomanda institutiei publice nationale a audiovizualului "Compania Teleradio-Moldova" si altor institutii media sa asigure difuzarea unor materiale consacrate evenimentului respectiv, cu anuntarea, la 23 august, ora 20:00, a unui moment de reculegere in memoria victimelor regimurilor totalitare si autoritare.

"Prin aceasta condamnam in mod ferm si neechivoc toate crimele impotriva umanitatii si incalcarile grave ale drepturilor omului comise de toate regimurile totalitare si autoritare.

Din perspectiva victimelor, nu conteaza care regim i-a lipsit de libertate, i-a torturat sau i-a ucis sau care a fost motivul, iar o zi a comemorarii tuturor victimelor ar veni sa uneasca societatea in jurul compasiunii, a intelegerii si a recunoasterii suferintelor tuturor victimelor si membrilor familiilor acestora si sa asigure ca cei care s-au opus activ acestor regimuri si au luptat impotriva tiraniei si oprimarii nu vor fi uitati", a declarat Maia Sandu in sedinta de guvern.

Presedintele Igor Dodon anuntase anterior o serie de ceremonii festive si un "concert grandios" la 24 august, cu ocazia "celei de-a 75-a aniversari a eliberarii Moldovei de sub ocupatia fascista".

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: AGERPRES