Guvernul R. Moldova si-a prezentat demisia formal, Parlamentul se pronunta marti

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 15:12
910 citiri
Guvernul R. Moldova si-a prezentat demisia formal, Parlamentul se pronunta marti

Guvernul R. Moldova si-a prezentat luni demisia, asupra careia urmeaza sa se pronunte marti noul Parlament de la Chisinau ales in urma alegerilor din 28 noiembrie.

Premierul Vlad Filat a prezentat luni un proiect de hotarare privind demisia Guvernului. Noul Parlament al R. Moldova, care se reuneste marti in prima sedinta, se va pronunta pe marginea acestui act.

"Vacanta este inca departe, urmeaza sa muncim in continuare", a spus premierul Filat, mentionand ca actualului Guvern ii raman deocamdata functiile de administrare a treburilor publice, pana la depunerea juramantului de catre membrii noului Executiv.

"Ne vom mai revedea intr-o ambianta mai placuta inainte de a trece in noul an", a mai declarat Filat, citat de UNIMEDIA.

Ministrii din Guvernul Filat au depus juramantul la 25 septembrie 2009.

Potrivit articolului 103 din Constitutia R. Moldova, Guvernul isi exercita mandatul pana la data validarii alegerilor pentru un nou Parlament. Guvernul, in cazul exprimarii votului de neincredere de catre Parlament, al demisiei prim-ministrului sau in cazul expirarii mandatului, indeplineste numai functiile de administrare a treburilor publice, pana la depunerea juramantului de catre membrii noului Executiv.

Prima sedinta a noului Parlamentului al R. Moldova format in urma alegerilor legislative din 28 noiembrie va avea loc marti. Presedintele interimar Mihai Ghimpu a semnat la sfarsitul saptamanii decretul privind convocarea primei sedinte a Parlamentului dupa ce Curtea Constitutionala a confirmat legalitatea alegerilor parlamentare din 28 noiembrie, a validat mandatele celor 101 deputati si a confirmat listele candidatilor supleanti la functia de deputat.

Dupa ce noul Legislativ va fi validat, Mihai Ghimpu isi pierde in mod automat functia de presedinte interimar si cea de presedinte al Parlamentului.

Sedinta de constituire a noului Parlament va fi prezidata de decanul de varsta al noului corp legislativ, care, potrivit distribuirii preliminare a mandatelor, este liderul comunist Vladimir Voronin, in varsta de 69 ani.

Parlamentarii urmeaza sa aleaga presedintele Legislativului, vicepresedintii si sa formeze grupurile parlamentare si comisiile permanente. Noul Parlament trebuie sa formeze si o comisie speciala, responsabila pentru organizarea alegerii presedintelui R. Moldova. Decizia trebuie luata cu votul a cel putin 61 de deputati, in cel mult doua luni de la data constituirii Parlamentului si urmeaza a fi validata de Curtea Constitutionala. Noul sef al statului desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, iar premierul desemnat prezinta Legislativului programul sau de activitate si lista viitorilor membri ai Guvernului. Cabinetul intra in exercitiul functiunii dupa ce obtine votul de incredere al Parlamentului.

Prima sedinta a noului Parlament al R. Moldova are loc in conditiile in care Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat si Partidul Liberal - cele trei formatiuni proeuropene care au intrat in Legislativ - nu au ajuns inca la un acord in vederea formarii unei coalitii de guvernare la Chisinau in urma alegerilor din 28 noiembrie.

Democratii condusi de Marian Lupu au luni intalniri cu Partidul Comunistilor, iar in cursul serii sunt programate noi discutii cu liberal-democratii si liberalii in vederea formarii unei coalitii de guvernare la Chisinau in urma alegerilor din 28 noiembrie.

Surse citate de publicatia Timpul sustin ca distributia portofoliilor in urmatorul Guvern format din PLDM, PDM si PL va fi de sapte ministere pentru liberal-democrati si cate cinci pentru democrati si liberali.

Partidul Comunistilor are 42 de mandate in noul Parlament, Partidul Liberal Democrat detine 32 de mandate, Partidul Democrat - 15 mandate, iar Partidul Liberal - 12 mandate.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Guvern Chisinau demisie, #alegeri Moldova, #Parlament Moldova , #Moldova