Igor Dodon ar fi prezentat la Munchen un plan de federalizare a Republicii Moldova

Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 17:38
7047 citiri
Igor Dodon ar fi prezentat la Munchen un plan de federalizare a Republicii Moldova
Foto: Facebook Igor Dodon

Reprezentantul blocului ACUM (Partidul Platforma Demnitate si Adevar /PPDA/ si Partidul Actiune si Solidaritate /PAS/), Igor Munteanu, fost ambasador in SUA, a declarat miercuri ca presedintele Igor Dodon a prezentat la Conferinta de securitate de la Munchen, desfasurata in weekend, un plan de federalizare a Republicii Moldova, informeaza Radio Chisinau.

Intr-o conferinta de presa, Igor Munteanu - unul dintre candidatii ACUM la alegerile parlamentare de duminica - a declarat ca planul presedintelui Dodon ignora fundamentele statului Republica Moldova si ofera parghii regimului separatist de la Tiraspol de a iesi din componenta republicii.

'Acest plan a circulat in cancelariile occidentale din luna septembrie, insa doar la Conferinta de la Munchen am putut avea o copie a acestui plan. Intentia presedintelui Dodon este (...) sa creeze o coalitie cu Partidul Democrat si sa ofere un cadou Federatiei Ruse, sub forma de federalizare a republicii sau a unei confederatii. Este un plan anticonstitutional, sunt interese ostile fata de interesul national al R. Moldova si ignora totalmente interesele cetatenilor moldoveni', a afirmat Munteanu.

Liderii blocului ACUM sustin ca aceste informatii provin din mai multe surse, inclusiv de la persoane care au participat la Conferinta de securitate de Munchen.

Purtatoarea de cuvant a presedintiei moldovene, Carmena Sterpu, a declarat ca va veni ulterior cu o reactie.

Igor Dodon a anuntat anterior ca a prezentat la Conferinta de securitate de la Munchen viziunea sa privind politica externa a Republicii Moldova in cadrul unor consultari informale, reiterandu-si pozitia privind promovarea unei 'politici externe echilibrate, cu mentinerea si consolidarea principiului privind neutralitatea permanenta' a Republicii Moldova.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...