Impas dupa ce a cazut Guvernul in Republica Moldova: Alegeri anticipate?

Sambata, 14 Februarie 2015, ora 13:15
2661 citiri
Impas dupa ce a cazut Guvernul in Republica Moldova: Alegeri anticipate?
Foto: Actualitati.md

Socialistii de la Chisinau nu vor sustine niciun candidat propus la functia de premier de catre alianta pro-europeana.

Liderul Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a spus sambata, la finalul consultarilor cu seful statului, Nicolae Timofti, ca: "Noi, socialistii, nu vom sustine candidaturile inaintate de alianta minoritara oficial si majoritara cu Partidul Comunistilor (PCRM) ".

Discutiile de sambata au avut loc in conditiile in care presedintele Timofti a chemat vineri toate partidele parlamentare la consultari, in vederea desemnarii unui nou candidat pentru functia de prim-ministru dupa ce premierul desemnat Iurie Leanca si noul sau guvern au fost respinsi joi de legislativ, informeaza Unimedia.

Referitor la candidatura lui Chiril Gaburici, propusa in cadrul consultarilor de sambata de Partidul Liberal Democrat (PLDM), Dodon crede ca acesta "sau nu cunoaste unde se baga, sau face jocul oligarhilor". "Probabil, el va fi sacrificat in cateva luni, ca Iurie Leanca", a sustinut Igor Dodon.

Totodata, liderul socialist s-a pronuntat pentru organizarea de alegeri anticipate, aceasta solutie fiind unica viabila, in opinia sa.

"Unica solutie viabila sunt alegerile anticipate. L-am preintampinat pe Nicolae Timofti ca in cazul in care nu va fi votat Guvernul, sa dizolve Parlamentul si sa anunte alegeri anticipate", a relatat liderul PSRM.

Republica Moldova: Guvernul Leanca 2, respins de Parlament (Video)

Guvernul Leanca 2 a primit vot de neincredere din partea deputatilor joi.

Iurie Leanca, actualmente premier al tarii, din 31 mai 2013, a fost propus pentru a conduce noul Guvern din partea PLDM.

PLDM si PD au ajuns la o intelegere privind guvernarea si au semnat un acord de constituire a noii coalitii minoritare la sfarsitul lunii ianuarie. Cele doua partide vor forma astfel Alianta pentru o Moldova Europeana.

Potrivit Constitutiei moldovene, presedintele poate desemna repetat un candidat pentru functia de premier. Daca in 45 de zile de la esuarea numirii noului Executiv, Legislativul nu va accepta candidatul propus de presedintele tarii, Parlamentul este dizolvat si sunt organizate alegeri anticipate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#negocieri socialisti Guvern Moldova, #guvern Leanca picat vot Parlament, #alegeri anticipate Moldova , #Moldova