Ziare.com

Implicatiile geopolitice privind unirea Romaniei cu Republica Moldova - Interviu

Miercuri, 07 August 2013, ora 15:31

   

Implicatiile geopolitice privind unirea Romaniei cu Republica Moldova - Interviu
Costurile unirii Romaniei cu Republica Moldova nu sunt atat de mari precum par la prima vedere, ci din contra, ar putea reprezenta o importanta sansa pentru dezvoltarea economica a statului roman, considera specialistul in geopolitica si profesorul universitar Marius Vacarelu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta a oferit o perspectiva geopolitica privind unirea celor doua state aflate pe malul Prutului, spunand ca, in cazul acestui proces, nu trebuie exclusa pozitia Rusiei, mai ales datorita importantei sale energetice.

In ceea ce priveste viitorul minoritatilor aflate pe teritoriul Republicii Moldova, Vacarelu considera ca atat comunitatea ucraineana, cat si cea gagauza vor fi integrate cu usurinta, cu atat mai mult cu cat Bucurestiul a avut dintotdeauna o politica relaxata fata de minoritatile sale, in timp ce nici macar Ucraina, ca urmare a actualei situatii geopolitice, nu si-ar permite sa exercite presiuni asupra Romaniei.

Ideea reunificarii Romaniei si a Basarabiei este din ce in ce mai discutata pe cele doua maluri ale Prutului. De ce nu s-a realizat unirea celor doua state la inceputul anilor '90?

Cauzele sunt destul de greu de definit, deoarece a fost o situatie care avea ceva fundamental si nemaivazut pana atunci: destramarea unui stat nuclear, care inca avea trupe in multe alte state decat cel national - in fapt, unional.

De aceea, multi factori politici nu au stiut cum sa procedeze in fata acestei situatii neprevazute si a fost mai bine pentru ei sa zica NU. De fapt, multi dintre ei nu aveau de ales, deoarece o noua situatie politica intr-un stat vecin aducea dupa sine tragerea la raspundere politica in interior.

Astfel, cineva isi poate imagina ce inseamna astazi in Rusia ca o parte a Siberiei sa mearga la China, in temeiul istoriei? Liderii de la Kremlin ar fi maturati de o revolta interna - a propriilor functionari - in mai putin de o saptamana.

Situatia ar fi identica in Ucraina, daca ar pleca Crimeea la Rusia. Niciun lider de la Kiev nu ar supravietui o luna. Plecand de la acest rationament, toti cei ce si-ar fi putut pierde pozitiile au facut tot ce le-a stat in putinta sa impiedice o astfel de idee.

Pe termen scurt, au castigat, dar pe termen lung, solutia se pare ca nu a fost castigatoare. De aceea, trebuie sa intelegem ca vina se regaseste in mai multe capitale, inclusiv la Bucuresti.

O precizare insa este necesara: indiferent de costuri, daca liderii de atunci de la Bucuresti reuseau acest demers, ar fi fost la putere pentru minimum 30 de ani, fara nicio contestare, avand o dominatie autoritara si autentica, care nu ar fi putut fi contracarata electoral cu nimic.

Acum, cred ca unii din ei regreta ce nu au reusit atunci. Insa daca o actuala forta politica ar reusi acest lucru, cu siguranta s-ar afla o lunga perioada la guvernarea tarii.

Ar putea accepta Rusia iesirea Republicii Moldova din propria sa sfera de influenta, precum si alipirea acesteia la blocul NATO?

Din motive economice mai ales, orice stat mare influenteaza statele din apropiere. Cu atat mai mult exista influenta in situatia in care au avut o istorie politica comuna.

Daca vorbim de puterea pe care o are Rusia in obligarea decidentilor de la Chisinau - precum si a cetatenilor - de a tine cont de interesele sale, situatia se schimba sub aspect national. De obicei, aceasta putere se numeste "putere de control".

Trebuie inteles totusi ca influenta unei tari cu resursele naturale pe care le are Rusia este imposibil de eliminat, pentru ca, indiferent ce s-ar spune, cand se fac planuri la Chisinau de aprovizonare cu energie - doar ca exemplu unic - nu se poate ignora Rusia, ar fi o aberatie economica.

Sub aspect politic, Rusia este un actor inteligent, pragmatic si rational - calculele pe care strategii rusi le fac nu sunt reduse temporal si pentru cei care nu sunt obisnuiti sa gandeasca pe termen lung vor fi doar surprize.

Pentru ceilalti, o solutie de diminuare a puterii de control ruse nu este neplauzibila, ci este o varianta luata in calcul, cu toate costurile asociate: de timp si de profituri obtinute in schimbul limitarii acesteia.

Moldova, in situatia in care se reuneste cu patria-mama, va fi primita in NATO, fie ca se va dori sau nu, deoarece granitele unui stat sub aspect militar sunt unice: frontiera si atat, nu portiuni din interior extrase de la controlul fortelor armate.

Singura problema ce ar aparea este doar momentul oficializarii acestei realitati de actiune.

Care ar fi costurile economice pe care Romania ar trebui sa le suporte ca urmare a unirii celor doua state?

Costurile sunt mai mici decat se crede, deoarece o caracteristica etnologica a romanilor, intalnita pe tot teritoriul locuit de poporul roman, inclusiv in Bulgaria, Serbia, Ungaria sau Ucraina de pana la raul Bug, este ruralitatea, vazuta ca mod normal de existenta.

Urbanizarea este apanajul doar unei clase active de oameni, care au un rol deosebit in societate - cel de conectare cu restul lumii, inteles ca restul statelor lumii.

Mediul rural, unde si Moldova se situeaza - avand peste 57% din populatie stabilita la tara - este unul mai calm, unde cursul normelor juridice are alt curs, dar, mai ales, este bazat pe o cat mai mare asigurare a propriei subzistente prin activitatile gospodariei locuitorului.

Astfel, costurile - inerente, in fond - nu vor fi atat de mari pe cat s-ar crede. In plus, mai apare o problema: unirea ar face ca toti cetatenii statului sa aiba o singura cetatenie, ceea ce deschide multe posbilitati de evolutie sub aspect economic, iar clasele sociale dinamice vor profita, pe cand cele mai traditionale nu vor simti prea mult presiunea noii frontiere.

Dimpotriva, vor beneficia de o noua piata de desfacere a produselor pamantului, fara taxe de export sau de alta natura, fara necesitatea unor certificari savante a calitatii produselor.

De fapt, populatia rurala masiva din Romania si ceea ce este azi statul dintre Prut si Nistru face ca o tranzitie in urma unificarii sa fie mai usor de suportat. Daca urbanizarea ar fi fost mai accentuata, atunci problemele erau intr-adevar majore, dar nu este cazul aici.

Pe fond, daca din lotul personal ai suficient porumb pentru a creste un porc si 20 de gaini, precum si ceva cartofi si legume, costurile vietii nu sunt atat de grave.

E drept, nici bogatie nu va fi de la inceput, dar bogatie fara educatie de nivel superior nu se poate nicaieri in lume in sec. XXI. Or, educatia de varf presupune universitati de varf, ceea ce mediul rural nu poate oferi.

Cum ar putea gestiona Romania, in cauzul reunificarii, problema minoritatilor ucrainene si gagauze aflate pe teritoriul Republicii Moldova?

In al doilea caz, problema este simpla, saracia in micuta zona a gagauzilor e mai mare decat cea din Covasna si Harghita, iar ei vor reprezenta 160 de mii de locuitori intr-o masa de peste 24 de milioane de cetateni romani, ceea ce ingusteaza mult marja lor de actiune.

Situatia minoritatii ucrainene e mai dificila, dar trebuie sa intelegem ca Ucraina nu si-ar permite o Romanie ostila, deoarece situatia istorico-juridica a mai multor teritorii pe care acest stat le are nu este favorabila Kievului.

Aceasta, deoarece unirea romanilor ar atrage multi ochi din Rusia, Polonia si Slovacia asupra teritoriului ucrainean, cu complicatii nedorite pentru Kiev.

Cea mai afectata va fi elita politica de la Kiev, din acel moment, careia i se vor cere multe de catre proprii cetateni, iar fiecare pas gresit din mersul pe sarma ce ar trebui practicat de clasa politica kieveana s-ar traduce prin proteste de masa, schimbari de guvern, instabilitate si altele.

De aceea, o cooperare inteligenta intre Ucraina si statele vecine, in situatia reunificarii statului roman, ar fi pentru aceasta singura solutie de dezvoltare, deoarece potential de dezvoltare in zona exista, chiar fara prea multe suspiciuni reciproce.

Devine Romania un jucator strategic mai puternic la nivel regional, prin unirea cu Basarabia?

Niciun stat nu devine mai puternic sub aspect strategic in lipsa politicilor clare si coerente de dezvoltare, deoarece nu exista - oricat le-ar placea specialistilor in economie si stiinte administrative - doar progres perpetuu sau viata liniara, fara sincope.

Astfel, forta Bucurestiului va deriva din ceea ce face pentru a se dezvolta integral si armonios, iar nu prin maniera in care va flutura pumnul in fata diferitilor vecini regionali. Aceasta, pentru ca o retorica de tip belicos va inflama si mai mult spiritele, care vor fi oricum incinse in situatia reunificarii.

In acelasi timp, trebuie sa recunoastem ca si statele din jur ar putea profita de un stat mai mare, care ar avea o piata mai extinsa pentru produsele lor. In fond, pietele mari au fost mereu un avantaj pentru toate statele care au dorit sa vanda sau sa investeasca, deoarece banii nu au miros si orice persoana se va indrepta cu placere spre angajatorul care poate plati un salariu mai mare decat media - salariu mai mare, deoarece o piata mai mare aduce profituri mai mari.

Un stat romanesc mai mare profita tuturor, deoarece are o coerenta lingivistica mai mare decat alte state din zona si astfel o investitie in Arad poate aduce profit si la Balti sau Cahul.

Politica in general calma a Bucurestiului, relaxata putem spune, in materia minoritatilor, nu aduce pierderi decat daca anumite persoane s-ar incapatana sa provoace tensiuni.

Totusi, in ziua de astazi tensiunile repercuteaza in multe zone, de aceea trebuie observat sensul proverbului "unde dai si unde crapa" - un posibil conflict intr-un loc nu inseamna doar un confict in acel loc, ci si o cercetare a cauzelor care l-au provocat. In aceasta ipoteza, este posibil ca cei ce suporta conflictul sa castige pe termen mediu si lung mai mult decat cei ce l-au provocat.

Marius Vacarelu este specialist in drept public, stiinte administrative si geopolitica, cadru didactic la SNSPA si autor al mai multe carti si articole pe aceste problematici, publicate si sustinute in Marea Britanie, Franta, Cehia, Polonia si Rusia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13436 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
71 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@OTTO - Absolut corecta remarca!...

Sau Hong Kong ori Elvetzia...

 

@Cantemir, FgRooster

Cantemir: "Confuz,pentruca nu se pune problema unirii Romaniei cu Moldova ci a Moldovei cu Romania."
Tu si problematica "ou' sau gaina": De cand se uneste Tzara-mama cu bucata sovietica? O fi Sholdova buricu' Romaniei. Bre Moldova Furata se alipeshte la Romania, nu invers. (Si vezi sa fie TOATA, nu uita si bucatzile bagate-n UKRAINA, ca o tot datzi totzi cu RUSHII. UKRINA are teritoriu romannesc, Rusia are limbricu' ala Transnistria p'acolo, mai nimic)

@FgRooster:
Si in plus Deutsche Bank nu poate sa depoziteze si sa ia dobinda ... propriilor bani, DB fiind banca DE STAT A GERMANIEI! Un fel de ... BNR teuton"

FALS! Die Bundesbank este banca Natzionala Germana
Deutsche Bank AG, este tot atat de DEUTSCH cat este Kronstadter de romàn:
Deutsche Bank
http://en.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Bank
Not to be confused with Deutsche Bundesbank.
"On 26 July 2011, along with its second quarter earnings report, Deutsche Bank reported that Anshu Jain, head of investment banking and Juergen Fitschen, head of the German business, will replace Josef Ackermann as co-CEOs starting in 2012."

Deutsche Bank AG apartzine de Gruparea Financiar-Mafiota FED, este un fel de "Goldman SUCKS of Europe"... Restul tzi-l potzi picta si singur :-)
=== The Management Bodies of Deutsche Bank ===
Management Board members as of 1 January 2013:
http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Deutsche_Bank&action=edit§ion=13
Picant: "After Adolf Hitler came to power, instituting the Third Reich, Deutsche Bank dismissed its three Jewish board members in 1933.." => Ca sa-i dai afara, trebuiau sa fie acolo ..;-)
/Deutsche Bank Names Ex-Goldman Banker as Australia Country Head / =>M'da, nu este DAR ESTE in FED :-))
"Deutsche Bank was one of the major drivers of the collateralized debt obligation (CDO) market during the housing credit bubble from 2004–2008, creating ~$32,000,000,000 worth. The 2011 US Senate Permanent Select Committee on Investigations report on Wall Street and the Financial Crisis analyzed Deutsche Bank as a 'case study' of investment banking involvement in the mortgage bubble, "
Deutsche Bank AG, are mai multe cada.vre la subsol, decat o groapa comuna.

 

Vorba multa

saracie..treceti la fapte....

 
 

De acord cu totul afara de ultim lozinca

care seamana prea mult cu cea dela Radio Moscova 1941-1944.Problema parca e cam confuz-demagogic expusa,>Confuz,pentruca nu se pune problema unirii Romaniei cu Moldova ci a Moldovei cu Romania. Demagogica pentruca ignora complect realitatile si interesele altora,In primul rand avem un tratat de Pace care reglementeaza frontierele , mai e si OECD care le consfinte3ste,Apoi R.Moldova are o recunoastere internationala ca stat independent. Aceasta R.Moldova in 1940 a fost ocupata de URSS iar occidentul nu s-a opus desi ocupatia se facea de un stat comunist,Acum situatia defera.In 1941 ,cand am recuperat Basarabia,nu am vazut aplauzele occidentale ci bombardamente.Aasa ca palavrele care ocolesc realitatea e doar pentru a crea o psihoza conflictuala intre Romania si vecinii estici,Nu ma gandesc numai la Rusia,ci si la Ucraina,Polonia.Pentruca acelas drept de recuperare i-l are si Polonia al carui est e azi in Bielorusia si Ucraina,exact cum prevedea pactul Molotov-Ribentrop,si poate acelas drept l-ar avea si Germania asupra Dantzigului si Prusiei Orientale.Crede cineva ca deschiderea acestor probleme va rezolva ceva,sau ca sunt aducatoare de pace? NU.Cei mari vor fi uniti,Inca nu am invatat >Ma intreb cine oare deschide aceste subiecte si cu ce scop?Desigur ca dorim o unire,dar oare iar pentru 20 de ani ? si iar rasboi in care invingatorr traseaza frontierele dupa interesele lor ?

Implicatiile geopolitice privind unirea Romaniei..

...cu Republica Moldova, sau indemn PENAL la assassinat al userului @martorana?!?

Pina unde poate merge ticaloshia, Ziare.com?
Cit vetzi mai permite unor astfel de instabili psihic sa posteze asemenea enormitatzi???
Va bazatzi doar pe faptul ca CNA-ul n-are legatura cu internetul? Nu uitatzi ca are insa ... Procuratura!

Singura idee oarecum logica este cea referitoare la ... ruralitatea de pe cele doua maluri ale Prutului. Cu un mare avans totushi pt. ... Rep. Moldova! Cunoscatorii stiu si de ce... Productziile agricole constant mai mari in Moldova fac costurile unei uniri mai atractive chiar pt. romanii de dincolo de Prut.
Costurile reale insa nu tzin doar de ... mercurialul produselor agricole facute in gospodariile tzaraneshti.

RFG a platit doar intr-o prima transha, in 1989-1990, vreo 120 de miliarde USD pt. reunificare cu RDG. Cam cit intreg PIB-ul Romaniei actuale! Iar costurile integrarii in marea Germaniei au depasit in 20 de ani ... 1000 miliarde de euro! Si nici acum in fosta RDG nu-i ca-n restul Germaniei. Cine a fost pe-acolo poate vedea lucrul asta pe viu: shomaj uriash fatza de restul tzarii, piatza imobiliara la pamint, slaba re-industrializare de virf a vechilor teritorii de la est, etc., etc. Si sa nu uitam ca RDG-ul era in '89, prin comparatzie cu RSR, la ... 50 de ani in fatza!

Singurul atu extrem de important in o eventuala unire ar fi doar dorintza uriasha, mult mai mare a romanilor decit cea a germanilor de atunci chiar. Si o mentalitate ... patriarhala aparent retrograda da' foarte utila in demararea unor proiecte de reconstructzie natzionala comuna.

Singura retzinere o vad doar in partea ... de vest a Romaniei: iar se vor auzi vocile ... "elitishtilor" - pauza de ris! - ardeleni care in "intzelepciunea" lor ... "cezaro-craiasca" - alta pauza de ris! - se vor burica ofuscatzi ca trebuie sa platesca, pina si ei "civilizatzii" tzarii - a treia pauza de ris, ultima, promit! -, un pretz greu pentru reintregire...

Unirea cu Basarabia (Republica Moldova)

Ar putea fi un cadou pentru ca sa iesim din NATO si sa facem o alianta cu Rusia si de ce nu si cu China.
SUA si NATO sunt cei mai mari dusmani ai statelor mici care doresc sa ramana independente.Romania trebuie sa iasa si din UE daca nu i se permite refacerea industriei si reformarea agriculturii;sa ne eliberam de institutiile financiare aservite SUA ca FMI,Banca Mondiala.etc.
Macakul poate sa candideze in Moldova sustinut de gagauzi.
Coabitarea cu Macakul produce infectii si turbare la toata lumea numai Ponta se crede imun.Dupa 2 mandate sub Macak Romania trebuie sa ramana cel putin un mandat in carantina pentru DDD (deratizare,deparazitare,dezinfectie).

 

Pentru FROGSTER

Nu va suparati domnule,dar daca intr-adevar RFG a investit in RDG 1100 miliarde dolari,suma era suficienta ca cei 17 milioane sa traiasca stand degeaba mai bine decat cei din RFG muncind,din dobanzile aduse de aceasta suma,Cred ca investitiile de acolo s-au facut ca si cele din Romania cu mai multe comisioane decat investitii reale, Calculati si vedeti,Dupa o suma cat 10 PIB-uri romanesti sa ai mizerie si somaj,E cam caraghios,

@Cantemir - Cu adevarat "caraghios" este sa vezi..

...reunificarea Germaniei atit de simplist! Fie si numai dpdv aritmetic: banii aia nu s-au dat totzi deodata, brusc. Si in plus Deutsche Bank nu poate sa depoziteze si sa ia dobinda ... propriilor bani, DB fiind banca DE STAT A GERMANIEI! Un fel de ... BNR teuton. Mai gindeshte...
Iar dobinda de referintza a DB e, pe medie, cam de ... 1,25%!!!
Sa vezi o reunificare a unei natziuni doar aritmetic insignifiant chiar e ... caraghios!
Asta face deosebirea intre noi si nemtzi:

LIPSA DE VIZIUNE SI VOINTZA NATZIONALA!

Si, fara suparare, nici nu e greu daca avem cetatzeni cu astfel de "opinii" reductzioniste: cit avem in portofel si cum sa bagam banutzii unde-i dobinda mai mare...

Stimabile, de obicei itzi apreciez comentariile, da' aici ai dat cu bita-n balta.
Tzarile nu se construiesc cu politruci sau economishti, ele se fauresc numai si numai cu...

...BARBATZI POLITICI ADEVARATZI, CU VIZIONARI!!!

Iata niste lucruri care trebuie facute urgent

- acordarea cetateniei romane si la minoritatile dintre Nistru si Prut pentru a nu ramane rusi, ucrainieni, gagauzi 50% din populatie;
- facilitarea sanselor de intrare in Romania si UE a moldovenilor (acum majoritatea se duc catre Ucraina, Rusia unde intra foarte usor);
- TREBUIE SA NE CUNOASTEM MAI BINE, respectiv noi romani sa mergem in plimbare la Chisinau, Orhei, Soroca, Gagauzia;
- drumurile si podurile peste PRUT sa fie modernizate;
- cale ferata europeana (moldoveni, rusi merg mult cu trenul);
- desi poate oamenii din R. Moldova sunt saraci material, corupti poate noi romani sa nu-i mai tratam cu superioritate.
Dupa UNIRE Romania pana la Nistru va avea un oras mare = Chisinau care are 700,000 locuitori si va ajuta economia in partea de est a Romaniei (respectiv regiunea Moldova) alaturi de orasele Iasi, Galati. Desigur vom putea merge mai mult cu produsele romanesti in Rusia, Ucraina, tarile din Caucaz.

Da...

Vorbe de prostit ,,electoratul,,

Electoratul...

...bassesscului, desigur!

Gagautitizarea romanilor

Daca dupa un referendum populatia din Republica Moldova nu este de acord cu unirea(50+1 din voturi)cum se poate face unirea? Prin cumparare de voturi?
Populatia de origina romaneasca mai este majoritara in Rep.Moldova? Trebuie convinsa populatia si minoritatile de necesitatea si avantajele unirii cu Romania!In 1941 unirea s-a facut prin intrarea armatei romane in Basarabia,astazi nu cred ca se mai poate face la fel.Numai daca Rusia apeleaza la metode de convingere clasice am avea succes dar va cere unele lucruri in schimb.

Nu-i chiar asa...

Eu cred ca noi deja ne pregatim de unire, chiar si nefacand nimic pentru asta.
Tot ce trebuie sa facem este sa ne cunoastem mai bine si sa stergem cliseele bagate pe gat de rusi-lor si de comunisti-noua.
Pentru mine mi se pare atat de clar ca suntem la fel incat mi se par inutile explicatiile.
Daca Base ar face asta, ar fi ceva intr-adevar. Desi, nu poate face innici un caz fara noi, NOI TOI!

Cat timp USL este la guvernare, nu va face unirea. USL este supusa

,,,,,,,Moscovei. Comunistii se sutin !
Latra ei din gura ca vor sa o faca dar nu o fac.
Salvarea va fi tot de la Basescu.

 

.

Așa este, Armata a 14-a este la graniță, gata să ne invadeze! Mare-i grădina! Singura pwrsoană care agită apele acum este băselu care vrea voturi pt Eba, trebuie să ajungă din nou europarlamentară folosindu-se inclusiv de voturile tziganilor!

 

ce opinie "bengoasa"...

aia ce le zici tu armata a 14, nu-s in stare sa vorbeasca de foame, abia mai sunt vreo 200 de paznici, ce pazesc ferataniile prin ograda...

@Terente- Asa sa faci: Delecteaza-te, dragalasule,

...delecteaza-te!

Nu sintem in ... tamdem, da' ne place cum scriem, cum gindim, detestam prostia, ipocrizia si politrucismul.
In concluzie, ne respectam reciproc!
E asa de greu de priceput?

Daca tu nu vezi vreo "opinie" privind Unirea asta e doar problema ta. Ceilaltzi , care intzeleg dincolo de cuvinte, n-au problema asta. Poate nu stii tu sa citeshti cum trebuie...
Mai reia inca o data postarile. Cu atentzie la contzinut nu la forma. O sa gaseshti si logica, pe undeva pe-acolo. Eu nu obishnuiesc sa ma bat cu caramida-n piept in materii atit de importante desi am activitatzi sustzinute referitoare la Unire cu mult timp inainte ca sa existe site-ul asta si, in general, internetul. Oricum, sa te cheme "Terente", sa ai avatar o coroana, sa te dai monarhist si sa fii fanul declarat al unui scelerat ipochimen politic guvernator ilegal, ilegitim si vremelnic by UE la Cotroceni, presupune un apocaliptic haos interior si o traumatica si barbara siluire a valorilor sociale, morale si general umane!
Sincer, mi-e ushor mila de tine. No offence!...

Deci nu te grabi sa faci aprecieri. Nu esti in masura si nici nu e cazul... Eu in afara de multa sforareala si sfiriiala patriotarda, nu prea vad pe aici vreo idee natzionala serioasa, coagulata. Si asta pt. ca patriotismul nu se face cu ... gura! Nu doar cu gura...

Bref, ca sa scrii atitea platitudini stupide si sa inchei cu ... "De asta ne trebuie inca....Base!", presupune ori o grava afectare a ... afectului, ori zero barat la cunoashterea istoriei natzionale, ori un politrucism adinc si ardent bassisst de neimaginat pt. un om-om. Cu adevarat ratzional si intreg la suflet.
Ori toate trei la un loc!

Sa vrei rege, deci monarhie constitutzionala, in acelashi timp cu un bassalau anti-natzional, securisto-comunist tradator de neam si tzara, care a facut actul de suprema lezmajestate fatza de poporul roman facindu-l 'tradator' pe Majestate Sa Mihai I Regele Romaniei, presupune un grav dezechilibru cognitiv.
Parol!...

Asa ca, pacientule, daca vrei logica - macar necontradictiva - ori te duci si te angajezi la Kakabine din Dealul Cotrocenilor da' itzi extirpezi pseudo-dorintzele monarhice, ori te apuci si citeshti "Logica Formala" a lui Aristotel si incepi un tratament specializat!

Rar mi-a fost dat in viatza sa vad atita dezagregare ontologica...

Multa sanatate, oricum...

@ORD-urosule - Bassesscu are friiele tzarii de 9 ani!

Iar guvernele lui au calarit Romania 3 ani!
Probabil locuieshti in ... Imperiul Schizo al Klingonienilor de vorbeshte gura fara tine.
Bassalaul anti-natzional de asta si este tradator de neam si tzara, pentru ca el n-are nevoie de o Romanie unita. Nu e in interesul sau personal!

Cu un sclerat politruc securisto-comunist pus, by UE, guvernator ilegal, ilegitim si vremelnic pe jiltzul de la Cotroceni al Marelui Carol I al Romaniei, si care are in creieri tot timpul doar 4 cubuletze de gheatza cu wiskey asezonate cu ... damfuri Woodriste, despre ce proiect natzional al Uniirii mai moapte fi vorba?

Ce sa faca asta la Unire?
Sa se-mbete manga si sa danseze pe mese?!?...

Dece domnule ?

Presedintele Basescu e un om bun.Dovada ? S-a aranjat si ei si fratii si copiii,CE MAI VRETI ?

Ma delectez de 2 zile citindu-va postarile in

tandem cu Ottoman, dar nu vad inca daca voi doi, in cazul in care nu sunteti una si aceasi figura,aveti vreo opinie clara privind Unirea. O tot dati in fel de fel de explicatii, dar va feriti sa mergeti mai departe cu LOGICA...Deci, fasss!
De asta suntem astazi, un neam dezarticulat, fara timona. De asta ne trebuie inca....Base!

Salarea e Basescu dar

numai daca nu mai latra USL-ul,Sa ramana un partid unic cu un singur latrator.

Poate... mai tarziu !

Este extraordinar cum rusul in toata indarjirea lui fata de unirea Ro cu Moldova tinde sa accepte situatia!Unirea celor doua state este iminenta chiar daca nu imediat, este acelasi popor , obiceiuri....!
Vocea Rusiei, portavocea administrației ruse, prin intermediul politologului Kremlinului,Aleksandr Dughin, afirmă că problemele teritoriale ale Romaniei se pot soluționa prin Unirea cu Republica Moldova. Da dar poti sa ai incredere in rus??? Ce doreste el in toata nazdravania circumvolutiunilor fade? Renuntarea la spatiul european si euro-atlantic si ceea ce numesc ei unire sa se faca in noul spatiu/uniune Euro -Asiatica!Nu ma asteptam la altceva mai rau decat asta! Romania a plecat pe un drum apoi, au dovedit o prietenie atat de mare incat cineva [Ucraina de exemplu sau Georgia] sa alerge bezmetic dupa ei si noua uniune? Desigur ca Dughin afirma : ''Daca Romania ar accepta propunerea noastra multe din problemele ei economice ar fi rezolvate!''Este o strategie slaba as zice eu pentru ca odata ce stii caracterul rusului , *** prin nascare, nimic si nimeni(ex blocul comunist ) nu mai doreste o alianta in care nu are incredere!
Totusi, cele doua state se vor uni in ciuda lor!

 
 

Desigur ca sunt si probleme de ordin administrativ,

dar problemele delicate sunt de doua categorii: probleme externe si probleme interne.
La capitolul extern este acceptarea din partea marilor puteri ale lumii care (la nivelul secolului XXI, desigur) inca isi impart zonele de influenta. Acestea ar trebui sa se inteleaga intre ele unde intra Romania reunificata, in zona NATO si a Uniunii Europene sau in afara ei? Cu alte cuvinte, "Zidul Berlinului" care in 1989 s-a mutat, practic, pe Prut, va fi mutat acum pe Nistru?
La capitolul intern conteza, desigur, vointele celor doua state si popoare separate in acest moment. Parerea mea este ca o reunificarea cu ce a mai ramas din Basarabia (actuala Republica Moldova, pentru ca de restul nu se poate pune problema, am intra in conflicte grave si cu Ucraina, si cu Rusia) nu s-ar putea face decat intr-un sistem de federatie, astfel ca legile in zona de peste Prit sa poate fi altele decat in Romania actuala. Daca se vor aplica, de exemplu, legile retrocedarii asa cum sunt in Romania, cetatenii actualei Republici Moldova nu vor fi niciodata de acord cu reunificarea, pentru ca ar fi un mare deranj pentru ei sa vina dintr-o data toti mostenitorii celor care s-au refugiat in 1940 si si-au pierdut averile si pamanturile.

Coreeeect ! Dar nu ar trebui regionalizata Moldova

inainte de a ne-o insusi ?

@Copchilu' the Kid

Bah tu tzii cu Ursu' :-))))
Da bre, o "regionalizam" inainte: juma PDL si juma USL:-))
Sa vedem care stie mai bine sa administreze. Macar atunci sper ca li se inchid pliskurile zvonacilor si vuvuzelelor "echidistante ..ca tot romànu' impartzial" ;-)...

Unirea Romaniei cu Moldova ?

si ce frumos va suna Republica Romana Moldoveneasca, Unde ti-e ratiunea omule > Eu as crede ca Moldova sa se uneasca cu Romania nu invers.

destui au bagat batul pe parcursul istoriei, nu-i

nevoie de inca unul care, in lipsa de altceva, se agata de terminologie.
La 1859, moldovenii si-au ales un domni iar muntenii, daca au vrut unire, au ales acelasi domn unindu-se cu Moldova, asta-i realitatea... si au fost destul de destepti sa nu puna accent pe care s-a unit cu cine, pana acum cativa ani cand patriotismul local s-a umflat in ranza unora. Din Moldova si Muntenia au rezultat intai Principatele Unite, apoi Romania.
Romani sunt si in stanga si in dreapta Prutului, daca se vor uni va fi o unire egala, la dorinta amandurora, in conditiile istorice existente, fara stapani si slugi alargand cu jalba in protap.

cand vor sosi F 16-urile alea de la barosso,vom curata 200 km raza

in exteriorul granitelor,...pe sarbi eu zic sa-i iertam,dar la unguri ucrainieni si rusilor trebuie sa le dam o lectie de aviatie ! E si dupa ce aram bine terenul cu aceste F 16 vom popula zonele respective cu tigani,cum au facut regii hunguri cu secuii.Asa o sa avem liniste 5 milioane de ani !

 

si ce sa maturam, cu kk-turile alea de avioane...

.....de 2 bani?!!!!!Vai de steaua noastra.Un Suhoi42 poate lupta simultan cu cel putin 5-6 F16.

:)) atunci ii batem la table,ca la sah ii bate

basescu !!!!....asta e sahist mare !!!!...ai vazut ce pat i-a dat pontacului cu privatizarea cfr-marfa ????

Grabiti unirea

Cu cat o tara este mai mare cu atat este mai puternica

 

"Cu cat o tara este mai mare cu atat este mai puternica"

.. de exemplu Israelu'

A dreaku site si reactziile lui ... intirziate!

Mi s-a dus commentul la postarea asta a ta tocmai pe ... pozitzia rezervata!

No problems! Merita 1000 de puncte...

pt amicul tau gushter:imi pare ca ai inteles

cat de ne implicat esti.Tataie, stiu sa citesc foarte bine. Nu-ti trebuie multa "doxa", sa intelegi ca bateti amandoi campii cu deosebit "talent". Adica, nu spuneti nimic. Spui ca," Eu nu obishnuiesc sa ma bat cu caramida-n piept in materii atit de importante desi am activitatzi sustzinute referitoare la Unire cu mult timp inainte ca sa existe site-ul asta "...Pai,tu asta faci demult. Iti deplang anii ce-i vei mai apuca, daca pana acum nu ai realizat ca esti zero barat. Deci, arata-ne si noua consistenta eforturilor tale privind Unirea. De dat din gura, cu emfaza si dispret, stie chiar si Base, politrucul cel care aidoma satrapilor polisurilor de odinioara, se transforma in corifeu. Populatia de acum a Romaniei, se afla aici, datorita unor gargaragii ca voi. Se simte nevoia de oameni de actiune, palavrele nu mai tin loc de inapoiere, dtpdv.
Eu nu am crezut ca unul ca tine, in loc de ceva mai savant, a gasit drept "cal de bataie", avatarul meu, iar faptul ca lumea mea, nu este in alb si negru, precum a ta(antiteza Rege>Base), poate constitui motiv de alienare a proprieti gandiri.Asa cum in 2000, s-a decis sa alegem intre doi Anticristi ai Tarii Romanesti, fara ca asta sa ne altereze definitiv sensurile normalitatii, tot astfel intrezaresc in persoana Presedintelui, singura persoana capabila sa urneasca ceva. Decolmatarea, asanarea mizeriei si pregatirea elementara a Tarii, pt un viitor Regat, nu poate s'o faca altul decat Base. Probabil chiar si Monarhia tot prin efortul lui va reveni.Am informatii, care dovedesc ca planul lui Base, atunci cand si-a permis sa-l defaimeze pe MS, acesta este:
formarea unei reactii feedback de crestere a emotiei electoratului fata de Rege si Monarhie.
Desigur, cand te-ai decis sa-l defaimezi,(pe Base-evident!) te-ai gandit la o alta solutie. Cred ca, nu ai sa risti sa ne spui si noua, la cine...
Lasa tonul de superioritate, vino cu picioarele pe pamant si pune umarul la treburi concrete, nu la frecat mangalul pe aici. Daca doresti, ne putem cunoaste mai bine, chiar si sa ne intalnim!

O discutzie absolut inutila!

Nicicand perspectivele unirii celor doua state n-au fost mai indepartate ca in prezent!
Hai sa facem planu' ca tziganu', ca oricum, orice am spune, tot nu se va putea verifica!

 

Gresesti Iliule

Nu poti sa elimini discutia. Trebuie vorbit, mereu si mereu ca sa fie pregatita populatia, nu lasa "flacara sa se stinga".

Dar oare basarabenii vor sa se uneasca cu Romania?

S-a facut un sondaj de opinie ca sa stim si parerea lor???
Conform "Jurnal de Chisinau" doar 11.37% dintre basarabeni doresc unirea cu Romania.
De ce sunt asa de putini?!?!?!
Pentru ca majoritatea au obtinut cetatenia romana si nu ii mai intereseaza , caci pot pleca prin Europa si foarte multi sunt plecati din Basarabia si nu ii mai intereseaza de loc acest lucru.

:::((( Vreti sa-l exilati pe Basescu ?

Cuza daca a facut Unirea a fost dat jos si exilat
Cine urmeaza ?

@cantemir

cam nerusinata comparatia, nu ti se pare? Sa-l cobori pe Cuza la nivelul basului e de neiertat.

@D ILIU

Acelasi lucru il puteau spune si stramosii nostri in 1918, 1919. Sa ne gandim ca in acele timpuri Romania era intr-o situatie mult mai proasta ca in prezent. Ieseam dintr-un razboi greu, cu pierderi imense, Romania se confrunta cu saracie si foamete, e drept ca in Rusia era degringolada creata de comunisti, dar Rusia nu a fost si nu va putea fi niciodata ignorata. In acele timpuri te putea astepta la orice de la ea. Pe partea cealalta, desi Imperiul Austro-Ungar se destrama ca o consecinta a primului razboi mondial, sa nu uitam ca Romaniei i se reprosau cei doi ani de lupta importiva aliatilor occidentali, iar minoritatea maghiara din Transilvania era mult mai numeroasa ca-n prezent. Ungaria niciodata nu a acceptat consecintele Tratatului de la Trianon. Situatia era mai grea ca-n prezent, atat pe plan exter, cat si intern, si totusi ne-am ridicat din cenusa. Acuma de ce nu am putea?!

Frumusico,atunci cel mai sarac roman avea cel

putin 6 copii si o taurina in curte,care-i hranea pe toti, acum singura taurina pe care o avem,o mulge Buhuceanu si se afla expusa la gradina zoologica !....suntem o natie stationata intr-un triaj inburuienat !!!

Romaniei i se reprosau cei doi ani de lupta importiva aliatilor occ

identali?
Cu asta ai iesit din baza de date...

Nu inteleg de ce vä doriti sä gäsiti intro diminiatä.........

ursi prin bucätäri (sau chiar dormitor,peste nevastä) "frati" de pe parta celaltä de prut nu
dä 2 bani pe romänia ,mai ales cu politica fantasticä de azi sau din todeauna.
Pe "frati" iar interesa numai sä punä piciorul
in EU.
Ocupativä prima datä de teritoriul pe care il aveti ,inainte de a cumpära altul foarte scump,
si care ar putea veni cu surprize "ursesti"

 

Nuuu,noi vrem Cojbuc,de George Pamant !!! ca nu suntem in star

e sa-l lucram,nici p'asta care-l avem !!!

Primeeshti! :-)

3 metri-cubi si o cutie de scandura ;-) Cearshafu' le trebE ptr cinema satesc, sa ruleze aia cu Mosfilm "Armata ZovEtica Eleberantoare" :-)

dara opinia lui Grivei?

toate bune si frumoase, insa domnu' profesor nu a aflat ca nici macar 10% din basarabeni nu simt necesitatea unei ipotetice unificari? altfel, la haideti sa haidem nu ne intrec multi ...

 

NU!

Salvarea nu va veni de la Basescu. Basescu este cel care sustine renuntarea la suveranitatea si la independenta Romaniei , este cel care sustine supunerea oarba fata de UE si NATO, cele 2 mari puscarii din care face parte acum Romania dupa ce a iesit din puscaria sovietica.
Eminescu a zis:
"Independenta este suma vietii noastre istorice".
Indepnedenta ca si libertatea nu se negociaza nu se dau ci se castiga si se mentin prin hotarare, putere interioara, vitejie, patrotism, unitate, credinta. Care dintre aceste calitati mai sunt oare la romanii de azi?

 

niciuna,niciuna,niciuna,...00000000000000 vid,niciuna !

 

Nu va mai agitati, jocurile sunt facute!

Moldova se va uni cu Romania. Ne va costa enorm, asa cum i-a costat si ii costa inca pe nemti RDG-ul.
In schimb vom pierde Transilvania care va fi data ca "protectorat" Ungariei.
Acesta va fi rezultatul conducerii dezastroase de dupa '89 care a saracit tara si a pus-o in pozitie de colonie pentru UE si SUA.
Rusii nu au nimic impotriva, pentru ca politica lor este sa se cam retraga din colonii, pentru a-si reduce costurile.
Vor finanta insa intotdeauna pe comunistii lui Voronin si Transnistria ca sa nu avem liniste pe granita de est.

 

o unire se pregateste minim 10 ani

intai trebuie arme si armata! Serviciu militar obligatoriu 3 ani (ca in Israel). Industria de armament trebuie sa duduie!

 

ce sa faci nene cu armele? ai auzit de razboiul biologic?

urca-te intr-un autobuz de pe linia 301 a ratb si o sa-ti dai seama ! Daca rezisti de la cap la cap,inseamna ca esti vaccinat ! Eu nu pot rezista. Daca trimit astia jegoshii peste noi ne omoara cu duhoarea ! Cu toate akm-urile noastre !

Unirea Republicii Moldova cu Romania ne va aduce mai multa putere

nu doar economica, ci chiar politica. Romania va fi mai greu de ignorat economic, iar entuziasmul creat de Unire, va fi un pas inainte pentru cetatenii din ambele tari. Nu vad un viitor al Republicii Moldova ca stat european, in afara granitelor Romaniei. Republica Moldova ar avea doar de castigat de pe urma unirii, cetatenii moldoveni vor fi integrati intr-un stat mare european, iar minoritatila vor beneficia de mai multe drepturi si posibilitati de dezvolatre decat au in prezent. Desi pe moment, Romania este un stat corupt si sarac, pe viitor lucrurile se vor schimba, nu avem incotro, coruptia aduce saracie, iar politicienii, sau se vor conforma vremurilor pe care le traiesc, sau vor disparea, de unde nu-i, nu mai poti sa iei si nici nu poti sa faci la infinit promisiuni desarte. Categoric sunt pentru unire, fiind sigura ca in acest fel vom fi mai puternici si mai constienti de rolul pe care trebuie sa-l jucam in lume.

 

toate aceste consideratii, facute publice pe ziare.com,

erau cunoscute de toata lumea. Interesele divergente constituie motivul principal pr care astazi nu vorbim despre Romania Reunificata.Parerea mea, ca Basarabia va reveni In granitele Romaniei, doar atunci cand vom avea un REGE, pe tronul Regatului Romaniei.

 

ASA ESTE!...

...NIHIL SINE DEO!

Un Rege in Romania

Trebuie un rege nu un macak care se crede rege si a facut o jungla din Romania.


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor