In caz de razboi, Romania si Rep.Moldova s-ar putea uni Interviu

Sambata, 13 Septembrie 2014, ora 13:03
14142 citiri
In caz de razboi, Romania si Rep.Moldova s-ar putea uni Interviu

In momentul de fata, realist vorbind, unirea Romaniei cu Republica Moldova mai este posibila doar in caz de catastrofa umanitara, cum ar fi un razboi, considera Roman Mihaies, politolog de la Chisinau si presedinte al Asociatiei "Moldova Europeana Unita".

"Unirea rapida poate avea loc doar in cazul unei catastrofe umanitare in R.Moldova, de exemplu in cazul reizbucnirii unui razboi cu Transnistria separatista, care ar produce multe victime si pagube, iar comunitatea internationala si marele puteri ar fi puse in situatia de a salva populatia, una din solutii fiind unirea rapida cu Romania", este scenariul prezentat de Roman Mihaies, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Chiar daca nu va fi unire decat odata cu o posibila integrare a Rep.Moldova in UE, Romania este totusi "principalul avocat al Rep.Moldova", fapt ce poate sa fi jucat in apararea romanilor de peste Prut de o invazie ca in Ucraina.

"Rusia tine cont de faptul ca Romania este sensibila la subiectul Rep.Moldova, poate de asta nici nu a atacat si Rep.Moldova, asa cum a facut-o in Ucraina", ne-a mai declarat Mihaies.

Cat despre integrarea in UE, analistul politic crede ca aceasta ar putea fi posibila pentru Republica Moldova de abia prin anul 2020.

"Se stie deja pozitia noii conduceri a UE, care a declarat ca in urmatorii cinci ani UE nu se va extinde si nu va accepta noi membri. Insa asta nu inseamna ca Rep.Moldova nu are sanse de integrare in urmatorii 10-15 ani, iar anul 2020 mi se pare unul realist in acest sens", a adaugat Mihaies.

Exista pentru romanii din Republica Moldova o dilema: Uniunea Europeana sau Uniunea Euroasiatica?

Marea majoritate a romanilor basarabeni se pronunta pentru integrarea europeana a R.Moldova. E adevarat ca o parte din cetatenii Rep. Moldova, de diverse etnii, pledeaza pentru integrarea eurasiatica. De fapt si sondajele o arata, circa 40% din cetatenii moldoveni sunt orientati spre Federatia Rusa, in orice formula, fie CSI, fie Uniunea Eurasiatica.

Mai avem mult de lucru, sa explicam oamenilor avantajele integrarii europene, asta va dura ceva timp.

In momentul de fata vorbim de o Uniune Euroasiatica functionala?

O Uniune Eurasiatica politico-juridica inca nu exista, deocamdata a fost creata o Uniune Vamala si o Comisie economica eurasiatica intre Rusia, Belarus si Kazahstan.

Scopul Rusiei este de a construi in locul CSI, organizatie slaba, construita in urma prabusirii URSS, a Uniunii Eurasiatice pe modelul UE, intre statele fostei URSS.

Insa exista divergente mari intre Federatia Rusa pe de o parte, care doreste sa dicteze in aceasta constructie, si Belarus si Kazahstan, care pledeaza doar pentru relatii economice mai stranse.

S-ar putea ca, sub presiunea sanctiunilor UE si SUA, economia Rusiei sa nu mai permita scenarii de integrare si sustinere economica si a altor state, sa vina alt presedinte in Rusia, care sa renunte la planuri de refacere a URSS si sa se concentreze pe problemele interne.

Aparent in toamna cetatenii Republicii Moldova vor trebui sa aleaga nu in functie de doctrinele politice ale partidelor, ci in functie de orientarea externa propusa de acestea. Ce se ofera Republicii Moldova?

Categoric, Acordul de Asociere cu UE si zona de liber schimb create deja ofera Rep.Moldova o serie de avantaje si preferinte care pe termen mediu si lung vor face posibila pregatirea pentru integrarea deplina in UE.

Nu putem compara UE, cea mai puternica economie din lume, si beneficiile asocierii cu aceasta, cu Rusia, care a devenit o dictatura militara sub regimul lui Putin, unde se incalca masiv drepturile omului, cu un capitalism salbatic de model sud-american.

Cu regret Rusia nu a acceptat decizia suverana a Rep.Moldova si a impus sanctiuni, a blocat exportul de vinuri, legume si fructe pe piata rusa.

Vizionarii rusi, printre care si Dughin, vad necesitatea refacerii spatiului sovietic, chiar daca sub o alta forma. Constituie acest lucru o amenintare la adresa Republicii Moldova?

Ideea promovata de Dughin, devenita oficiala, de refacere a URSS sub forma Uniunii eurasiatice, sub egida asa-zisei lumi ruse, constituie o amenintare, deoarece este implementata cu forta si presupune inglobarea Rep.Moldova intr-o structura ostila, in care va fi transnistrizata, iar romanii basarabeni vor fi deznationalizati.

Rep.Moldova este locuita majoritar de romani/moldoveni, care doresc apropiere de UE si Romania, nu face parte din lumea rusa, chiar daca are o importanta minoritate vorbitoare de limba rusa, de circa 20%.

Tot Dughin spune "Faceti Unire, dar intoarceti fata spre Federatia Rusa prin intrarea in Uniunea Euroasiatica". Poate fi aceasta o alternativa pentru Romania?

Dughin a aruncat o petarda, o idee nerealiasta, propunindu-i Romaniei sa paraseasca UE si NATO, oferind in schimb unirea cu Rep.Moldova. Insa oferta lui Dughin trebuie privita ca o provocare, care nu are nimic in comun cu pozitia oficiala a F.Ruse. Romania este salvata, caci este integrata in spatiul de valori euroatlantice prin aderarea la NATO si UE, si in contextul razboiului din Ucraina, s-a demonstrat ca a fost solutia corecta.

Pentru prima oara, Rep.Moldova a participat la un summit NATO, unde a fost si subiect de discutie si decizie. Ce a adus aceasta intalnire nou pentru Republica Moldova?

NATO a oferit Rep.Moldova instrumentul important si anume construirea capacitatilor de aparare si de securitate conexe, care va permite sprijinul, consilierea si asistenta oferita Moldovei pentru construirea capacitatilor de aparare si securitate.

Din cauza guvernarilor iresponsabile, armata R.Moldova a fost slabita, nu poseda armament greu, de exemplu tancuri si elicoptere, si nu este capabila sa apere cetatenii in caz de agresiune militara din partea armatei separatiste transnistrene de exemplu, care este mult mai bine echipata si inarmata.

Se poate vorbi de un start pentru o integrare efectiva in spatiul euro-atlantic sau constituie conflictul transnistrean o problema importanta?

La aceasta etapa, e importanta dezvoltarea unor relatii aprofundate intre NATO si UE, care sa aduca intr-o zi la obtinerea statutului de tara membra NATO.

Neutraltatea Rep.Moldova nu este garantata de nimeni, cu atat mai mult de Federatia Rusa, conflictul transnistrean fiind o dovada in acest sens.

La Bucuresti se striga Unire. Au politicienii de la Chisinau urechi ca sa auda si vointa ca sa se lase deschisi spre acest subiect?

Unirea politica dintre Rep.Moldova si Romania a fost ratata la 27 august 1991, atunci cand a murit URSS.

Din pacate, politicienii aflati atunci la guvernare, in Romania si Rep.Moldova, nu au fost capabili sa fructifice momentul oportun.

Astazi Unirea Rep.Moldova cu Romania nu este la ordinea zilei nici in Parlamentul de la Chisinau, nici in cel de la Bucuresti, si nu este agreata nici de marile puteri, UE, Rusia si SUA.

Conflictul transnistrean si faptul ca Rep.Moldova nu controleaza circa 11% din teritoriul national constituie o problema grava, care face imposibila nu numai unirea cu Romania, dar si aderarea la UE.

Dar unirea rapida poate avea loc doar in cazul unei catastrofe umanitare in R.Moldova, de exemplu in cazul reizbucnirii unui razboi cu Transnistria separatista, care ar produce multe victime si pagube, iar comunitatea internationala si marele puteri ar fi puse in situatia de a salva populatia, una din solutii fiind unirea rapida cu Romania.

Poate determina noua atitudine a Bucurestiului schimbari in politica Federatiei Ruse raportat la Chisinau?

Romania este astazi principalul avocat al Rep.Moldova, in drumul spre integrare europeana.

Bineinteles ca Rusia tine cont de faptul ca Romania este sensibila la subiectul Rep.Moldova, poate de asta nici nu a atacat si Rep.Moldova, asa cum a facut-o in Ucraina.

Pentru romanii din Rep.Moldova este important ca Romania sa fie activa si sa aiba voce clara atunci cand Rep.Moldova sau cetatenii sai sunt in pericol.

Se vorbeste de integrarea europeana. Are politicul de la Chisinau un program clar definit in acest sens cu actiuni si termene?

Referitor la integrarea europeana, este bine ca s-a ratificat Acordul de asociere si liber schimb, care trebuie implementate.

Se stie deja pozitia noii conduceri a UE, care a declarat ca in urmatorii cinci ani UE nu se va extinde si nu va accepta noi membri.

Insa asta nu inseamna ca Rep.Moldova nu are sanse de integrare in urmatorii 10-15 ani, iar anul 2020 mi se pare unul realist in acest sens.

Se vorbeste de combaterea coruptiei si de stat de drept. Poate face Republica Moldova fata unor astfel de exigente? Exista vointa politica?

In Rep.Moldova au fost create instrumentele de lupta cu coruptia, Centrul National Anticoruptie, Comisia Nationala de Integritate, care dupa alegerile parlamentare, trebuie scoase de sub influenta factorului politic, astfel incat sa devina operationale pe deplin.

Coruptia si saracia sunt doua probleme cele mai grave cu care se confrunta Rep.Moldova si care trebuie combatute.

Intrebare de final, aceeasi repetata pentru cei ce ne vorbesc despre si din spatiul de la est de Prut: Integrare prin unire sau unire prin integrare?

De fapt, trebuie sa constatam ca Rep.Moldova s-a asociat UE, deci si cu Romania, iar unirea economica s-a si produs odata cu intrarea Rep.Moldova in zona economica europeana de liber schimb, in vigoare din 1 septembrie.

Istoria ne invata ca trebuie sa profitam de sanse atunci cand se ofera, o sansa ratata a fost in august 1991, alta ar putea sa vina oricand.

Important este ca Romania si Rep.Moldova sa faca parte din acelasi spatiu politico-juridic al UE.

Interviu realizat pentru Ziare.com de Platforma Unionista Actiunea 2012

Citeste si:
Ciolacu, mesaj pentru liderii PNL: „PSD se retrage de la guvernare, dacă nu se respectă un acord politic asumat”
Ciolacu, mesaj pentru liderii PNL: „PSD se retrage de la guvernare, dacă nu se respectă un acord politic asumat”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat miercuri seară, 1 decembrie, că partidul pe care îl conduce exclude ipoteza răsturnării propriului guvern prin moţiune de cenzură, dacă PNL nu...
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri, 1 decembrie, că se va ajunge în curând la o soluție în ceea ce privește reîmpărțirea atribuţiilor între Departamentul...