In ciuda avertismentelor UE, Dodon a schimbat sistemul electoral in R. Moldova. PPE cere UE sa stopeze finantarea

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 12:14
3830 citiri
In ciuda avertismentelor UE, Dodon a schimbat sistemul electoral in R. Moldova. PPE cere UE sa stopeze finantarea
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele moldovean Igor Dodon a promulgat, joi, legea privind trecerea la sistemul electoral mixt. Masura a fost luata in ciuda protestelor din Chisinau si criticilor venite de la Bruxelles.

"Cateva clipe in urma am promulgat Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt. Felicit toti cetatenii Republicii Moldova cu aceasta ocazie. Consider ca incepe o noua fila in istoria moderna a Republicii Moldova. Vom munci in continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anuntate. Moldova are viitor!", a scris pe Facebook Igor Dodon.

Momentul este redat pe larg si de presa internationala, Associated Press, citata si de Washington Post, notand ca mii de oameni au protestat langa Parlamentul moldovean fata de aceasta schimbare in sistemul electoral.

Votul a fost unul covarsitor: 74-3 in favoarea schimbarii sistemului de vot pe liste de partid in cel mixt, care include coborarea pragului pentru ca aliantele politice sa intre in Parlament, crearea de noi circumscriptii si obligarea candidatilor sa-si declare bunurile. Comunistii au boicotat votul.

Cei circa 2.000 de protestatari au criticat lipsa dezbaterii publice inainte de vot si au promis ca vor iesi in strada si vineri. Au fost insa si sustinatori ai schimbarii, acestia argumentand ca politicienii vor putea fi mai usor trasi la raspundere si femeile din politica vor fi avantajate.

Potrivit noului sistem electoral, 50 de deputati dintre cei 101 ai Parlamentului vor fi alesi pe liste de partid, iar ceilalti 51 in circumscriptii uninominale, in timp ce numarul maxim de buletine pentru sectiile de votare din afara tarii va creste de la 3.000 la 5.000.

Anterior, Maia Sandu, liderul Partidului Actiune si Solidaritate, a declarat pentru Jurnal.md ca schimbarea sistemului electoral va deschide portile fraudarii.

"Exista riscul fraudarii alegerilor urmatoare, mai mult decat s-a intamplat pana acum, si exista riscul slabirii in continuare a partidelor, mai ales atunci cand vorbim despre innoirea clasei politice", a mai declarat liderul PAS, inainte de votul dat in Parlament.

Joi seara, Maia Sandu a revenit cu noi critici, sustinand ca prin schimbarea sistemului electoral controversatul Vladimir Plahotniuc se va perpetua la putere, iar socialistii vor indeparta tara de UE.

Expertii sustin ca sistemul mixt sau uninominal devantajeaza partidele de opozitie, extraparlamentare, deoarece au resurse financiare si mediatice insuficiente de a faca fata partidelor mari.

Iata concluziile Transparency International referitoare la schimbarile sistemului electoral din R.Moldova.

Aviz negativ de la Comisia de la Venetia

Proiectul a fost expertizat si de Comisia de la Venetia care a concluzionat ca in situatia actuala modificarea sistemului electoral nu este recomandabila, iar Uniunea Europeana a cerut Chisinaului sa respecte concluzia Comisiei.

De altfel, in recomandarea sa, Comisia a subliniat ca parlamentarii ar putea sa cada prada presiunilor din partea intereselor de afaceri, scrie si agentia Reuters, citata de U.S. News.

Sursa citata noteaza ca protestatarii au strigat "Jos mafiotii!" si au reclamat ca astfel ar urma sa fie avantajate partidele mari - socialistii lui Dodon si democratii lui Vlad Plahotniuc. Insa ambele partide au sustinut schimbarea in cea mai saraca tara a Europei, unde Uniunea Europeana si Rusia se lupta pentru influenta, mai scrie Reuters.

Critici din partea PPE - se cere oprirea finantarilor europene

Schimbarea sistemului de vot este criticata si de liderul celui mai mare partid din Parlamentul European, Joseph Daul, care a sustinut ca masura luata joi "este o rusine".

"Este o rusine faptul ca majoritatea Parlamentului moldovean a ales astazi pentru cetatenii sai autoritarismul in dauna democratiei, coruptia in dauna transparentei, haosul in dauna statului de drept. Este cu adevarat regretabil ca 74 de membri ai Parlamentului au optat sa consolideze dictatura Partidului Democrat si a socialistilor cu liderul lor Plahotniuc in loc sa apere interesele propriului popor.

Comisia de la Venetia a facut recomandarea clara de a nu se introduce un nou sistem electoral. Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat in mare masura recomandarile Comisiei de la Venetia si temerile Uniunii Europene cu privire la schimbarea sistemului electoral.

Mai mult, cele mai mari ingrijorari referitoare la noua lege electorala din (Republica) Moldova nu au fost tratate si riscurile pe care ea le implica nu au fost depasite", sustine Daul, intr-un comunicat de presa citat de Agerpres.

In acest sens, PPE a cerut Comisiei Europene sa stopeze finantarea catre Moldova. De altfel, un ajutor de 100 de milioane de euro era conditionat de respectarea recomandarilor Comisiei Europene in ce priveste sistemul de vot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#schimbare sistem electoral Moldova, #Igor Dodon sistem vot mixt Moldova, #proteste modificare sistem electoral Moldova, #PPE critici schimbare sistem vot Moldova , #Moldova