Opinii: In frunte, comunistii!

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 19:18
2611 citiri
Opinii: In frunte, comunistii!
Foto: Romania Libera

Nu fiti oripilati, nu este vorba de stravechiul slogan care ne-a "mangaiat" tineretile, ci de rezultatul alegerilor din Republica Moldova, care confirma spiritul zicerii de mai sus, la doua zeci de ani si mai bine de cand comunismul si-a dat obstescul sfarsit in Europa si chiar in patria sa muma, fosta URSS.

Deci, cu toate sperantele, cu toate asigurarile date de cifrele din exit poll-uri, PCRM, in frunte cu acelasi Voronin, se claseaza cu vreo 10 puncte procentuale peste cel mai bine cotat partid democrat si pro-european, Partidul Liberal Democrat.

Marturisesc ca, in pofida oricaror considerente si circumstante, nu-mi pot stapani o oarecare deceptie si nu ma pot opri sa nu fac niste comparatii. Nu cu alte tari ale Europei estice, ci, spre exemplu, cu unele natiuni ex-sovietice, care au avut de la bun inceput determinarea sa incheie abrupt si neconditionat, imediat ce s-a putut, pasajul nefast al istoriei lor, constand in apartenenta la fostul imperiu sovietic.

Ma gandesc in primul rand la tarile baltice, care, nota bene, au avut si mai au minoritati rusofone chiar mai numeroase decat republica de dincolo de Prut.

Aceste republici au rupt-o insa definitiv si fara ezitari cu Maicuta Rusie, au rupt-o cu comunismul si si-au regasit pe deplin identitatea, limba si cultura. Ba, au facut ca ele sa fie imbratisate, volens-nolens, si de alogenii pripasiti pe-acolo, care n-au dorit sa plece in patria lor de obarsie.

De ce n-au reusit fratii nostri de peste Prut sa infaptuiasca acelasi lucru? De ce se mai lupta ei si astazi cu fantomele trecutului, care mai bantuie acest colt de continent?

De ce entuziasmul initial al regasirii limbii si identitatii s-a diluat la un moment dat si a fost reactivata ideea moldovenismului si a limbii inexistente, inventate de Stalin, limba moldoveneasca?

Intrebarile sunt dificile, iar raspunsurile si mai si. Poate fi vorba de actul de decapitare a elitelor romanesti din Basarabia, infaptuita de "tatucul" de pe vremuri, de o anumita inabilitate a administratiei romanesti din perioada interbelica, de o inaptitudine a fortelor democratice in a rezolva gravele probleme de ordin economic ale republicii, de razboiul mediatic intretinut in zona de structurile de propaganda filo-rusa, care au la indemana resurse financiare si umane formidabile.

Sa mai adaugam si traditionala abulie mioritica, insotita de la fel de caracteristica dezbinarea romaneasca, de care nu sunt scutiti nici fratii nostri din dreapta hartii. As zice, dimpotriva.

De dragul adevarului, judecand cu dreptate, putem sa vedem totusi si partea mai plina a paharului. Sunt comunistii in frunte, dar nu sunt majoritari. Adica au doar o majoritate relativa, fiind minoritari per ansamblu.

Practic, cele 40% din optiunile de vot pentru PCRM se datoreaza electoratului captiv al acestui partid, electorat constituit din aproape toti rusii, ucrainenii, gagauzii care alcatuiesc vreo 34% dintre basarabeni, carora li se adauga cei vreo 6% dintre moldoveni nostalgici dupa epoca sovietica, in care se descurcau poate ceva mai bine decat astazi, macar din anumite puncte de vedere.

Iar 6% nostalgici parca nici nu e prea mult, daca ne gandim inclusiv la optiunile electoratului romanesc de ieri si de azi.

Oricum, situatia trebuie receptata asa cum este ea, procedandu-se cu tact si inteligenta, astfel incat avantajul pe care totusi il au fortele pro-europene sa fie punctul de plecare pentru evolutiile pozitive pe care le asteptam deopotriva.

Se poate proceda astfel incat lozinca de mai sus sa ramana doar o trista amintire. "Hai, tovarasi, ca se poate!"- cum ar zice comunistul cel intelept.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#alegeri Republica Moldova, #rezultate alegeri Moldova, #victorie comunisti Moldova , #Moldova