Ziare.com

Inlocuirea limbii moldovenesti cu romana: Dupa umilinte, vom avea un moment de demnitate - Interviu

de Camelia Badea
Marti, 27 August 2013, ora 12:33

   

Inlocuirea limbii moldovenesti cu romana: Dupa umilinte, vom avea un moment de demnitate - Interviu
"Denumirea limbii intr-un spatiu geopolitic constituit recent ca stat tine doar de opinia elitelor stiintifice, punct. Elitele si-au spus parerea, inclusiv pe timpul regimului totalitar-comunist. Buneii mei niciodata nu au folosit sintagma 'limba moldoveneasca', au trait in Romania Mare, au ramas fideli valorilor nationale romanesti", a declarat Ana Gutu, deputat al Republicii Moldova, pentru Ziare.com.

Aceasta a depus in luna martie o sesizare la Curtea Constitutionala de la Chisinau in care solicita inlocuirea limbii moldovenesti cu limba romana, iar magistratii vor dezbate subiectul in data de 12 septembrie.

Marti, 27 august, Republica Moldova sarbatoreste Ziua Independentei.

"In Declaratia de independenta a Republicii Moldova din 27 august 1991 denumirea limbii vorbite de catre locuitorii RM este corecta - limba romana. Cum poate un articol din constitutie, votata conjunctural intr-un parlament plin de nomenclaturisti-comunisti, sa fie superior Declaratiei de independenta? (...) Curtea Constitutionala, din componenta careia fac parte intelectuali de valoare, trebuie sa-si spuna cuvantul. A venit momentul propice (...) un moment de glorie si demnitate", a mai subliniat in interviul acordat Ziare.com, Ana Gutu, doctor in filologie romanica, deputat in parlamentul RM, presedinta Comisiei pentru politica externa si integrare europeana, vice-presedinta grupului politic ALDE la APCE.

Cand si cum a aparut "limba moldoveneasca"?

Eu m-am pomenit din copilarie cu "limba moldoveneasca", dar si cu limba romana. M-am nascut in comuna Alexandru Ioan Cuza, judetul Cahul, aproape de Prut, am copilarit la Cahul, oras extrem de rusificat, unde, totusi, nestingherit priveam TVR 1.

Am avut carti romanesti in casa, parintii fiind profesori de romana si istorie, iar cartile le-am adus cu totii din Romania in 1967, cand am plecat impreuna cu bunica mea la Iasi si Galati la rude (cele trei surori ale bunicii si strabunica trecusera Prutul inca in 1933, dupa moartea strabunelului).

Pentru mama mea limba moldoveneasca s-a nascut in 1944, odata cu ocupatia ruseasca. Pana in 1944 mama facuse doua clase romanesti - profesoara de clase primare ii invata pe elevi limba romana, toate lectiile incepeau cu Tatal Nostru. Dupa venirea rusilor, aceeasi profesoara a trecut brusc, fara nicio explicatie, la alfabetul chirilic si la limba moldoveneasca. Din aceasta cauza mama a fost nevoita, ca si toti elevii semeni de-ai sai, sa repete clasa a doua. Consider ca anume atunci (bazandu-ma pe experienta mea si a parintilor mei pe termen istoric scurt si mediu) a luat nastere "limba moldoveneasca", o facatura ideologica de sorginte sovietica, menita sa distorsioneze constiinta nationala si sa fabrice o noua identitate - cea moldoveneasca.

De altfel, sa nu confundam identitatea si limba moldoveneasca de origine ideologica-sovietica, cu identitatea moldoveneasca de sorginte regionala - Moldova e o regiune romaneasca.

De ce ati facut aceasta sesizare abia acum? Ce v-a motivat?

Inca din primii ani de la 2009 incoace am inaintat un set de initiative legislative in parlamentul RM cu specific lingvistic, care vizau cunoasterea obligatorie a limbii romane de catre deputati si functionari de stat, sustinerea obligatorie a unui examen la limba romana si istoria romanilor pentru aspirantii la cetatenia RM, am elaborat un proiect de lege cu privire la politicile lingvistice, pe care l-am depus abia in acest an, deoarece nu aveam girul si sustinerea presedintelui de partid, pana mai recent, domnul Mihai Ghimpu.

Argumentul dumnealui era ca nu are rost sa depui proiect de lege, in care se opereaza cu "limba romana", pe cand Constitutia RM contine faimosul articol 13 despre "limba de stat" "limba moldoveneasca, functionand in baza alfabetului latin". In plus, pe interiorul coalitiei de guvernare se ajunsese la o intelegere de a nu pune in discutii subiecte sensibile ce tin de limba si identitate.

Eu nu am respectat aceasta prevedere, deoarece sunt, in primul rand, profesor-lingvist. In 2010 am inregistrat initiativa ce tinea de modificarea legii privitor la actele de stare civila, initiativa care a devansat pierderea la CEDO a procesului Cibotaru vs RM, in urma acestui proces guvernul a venit cu o contra-initiativa, similara cu a mea, prin care romanii din RM isi pot declara identitatea pe propria raspundere, fara a prezenta acte doveditoare. Legea a fost adoptata abia in 2011, din pacate in 2010, proiectul meu a fost retrimis in comisii, la sugestia vice-presedintei parlamentului care modera sedinta, doamna Palihovici, la propunerea liderilor fractiunilor PD si PLDM.

Ideea sesizarii la Curtea Constitutionala a RM referitor la interpretarea art.13 din Constitutie o aveam demult in cap. Am sugerat-o de mai multe ori colegului meu de atunci Valeriu Munteanu, el mi-a comentat ca lucreaza la aceasta sesizare, ca o va lansa mai tarziu.

La 5 martie a cazut guvernul Filat. Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a deraiat de la ideea europeana, contribuind imens la caderea guvernului, chiar daca nu a votat pentru demiterea lui. Eu am simtit ca nu-l mai pot urma. Criza politica era in toi, deasupra RM planau alegerile anticipate.

Nu aveam de gand sa candidez din nou pentru un mandat de deputat, eram de fapt si in dizgratia liderului de partid, deoarece sunt o persoana franca si spun lucrurilor pe nume, iar astfel de oameni nu sunt agreati de liderii politici din RM.

Am actionat pe cont propriu, am elaborat textul sesizarii, am depus-o la cancelarie la 26 martie, odata cu proiectul de lege privitor la politicile lingvistice. Atunci m-am gandit ca, in eventualitatea anticipatelor, Curtea, totusi, va examina sesizarea mea, cu atat mai mult ca a fost reinnoita complet componenta CC in iarna 2013.

Nu puteam sa depun pana in 2013 sesizarea cu privire la interpretarea art.13 din Constitutie la o Curte constitutionala, unde absolut toti judecatorii era oamenii comunistilor - ar fi fost un non-sens.

Care sunt argumentele dvs? In ce proportie credeti ca va impartasesc opinia concetatenii dvs?

In Declaratia de independenta a RM din 27 august 1991 denumirea limbii vorbite de catre locuitorii RM este corecta - limba romana. Cum poate un articol din constitutie, votata conjunctural intr-un parlament plin de nomenclaturisti-comunisti, sa fie superior Declaratiei de independenta?

Contradictia dintre actul fondator al statului Republica Moldova si art.13 din Constitutie creeaza mari divergente la nivel politic. Denumirea incorecta a limbii in constitutie este speculata in mod abuziv.

O exegeza constitutionala, prin care s-ar echivala din punct de vedere juridic sintagma "limba romana" cu sintagma "limba moldoveneasca functionand in baza alfabetului latin" (chiar daca imi dau seama ca e o nerozie - cum pot fi echivalate din punct de vedere juridic doua sintagme cu un continut lingvistic?!) ar permite, in baza demersurilor diplomatice sa excludem "limba moldoveneasca" de la Consiliul Europei si ONU, din toate documentele birocratice nationale si internationale.

Din acest punct de vedere am reabilita, chiar daca e sa fie cu intarziere, limba romana din RM, i-am reduce la tacere pe politicienii de stanga, acoliti ai estului imperial rusesc, care nu au doctrina, ci doar o singura obsesie - sa salveze identitatea si limba moldoveneasca, infipta in spatiul dintre Prut si Nistru cu pretul genocidului in masa prin deportari silite si foamete organizata.

Cat priveste opinia concetatenilor, nu o data am mentionat ca denumirea corecta a limbii nu tine de competenta cetatenilor, mai ales atunci cand marea majoritate inca este prizoniera trecutului totalitar-comunist.

Denumirea limbii intr-un spatiu geopolitic constituit recent ca stat tine doar de opinia elitelor stiintifice, punct. Elitele si-au spus parerea, inclusiv pe timpul regimului totalitar-comunist. Buneii mei niciodata nu au folosit sintagma "limba moldoveneasca", au trait in Romania Mare, au ramas fideli valorilor nationale romanesti.

Ce sanse dati unei solutii favorabile tinand cont de componenta Curtii Constitutionale si de contextul politic de la Chisinau?

Vad o izbanda in interpretarea CC, deoarece, reiterez, cinci din sase membri ai CC sunt intelectuali de talie europeana, sunt buni romani nu gratie cetateniei, ci constiintei de sine, o constiinta matura si fara echivoc.

Nu as vrea sa fie calificate drept presiuni rationamentele mele, insa, tinand cont de oportunismul unor partide politice, discursul lor demagogic si manipulator, nu mai putem astepta. Adica, speranta ca vom putea rectifica art.13 din actuala Constitutie este cam desarta. Afirm aceasta. Deoarece stiu ca nu exista actualmente, si nici nu va exista in viitorul apropiat, o majoritate parlamentara constitutionala, favorabila modificarii art.13.

De aceea, Curtea Constitutionala, din componenta careia fac parte intelectuali de valoare, trebuie sa-si spuna cuvantul. A venit momentul propice.

Care ar fi principalele consecinte ale recunoasterii limbii romane in Constitutia Republicii Moldova, atat pe plan intern, cat si pe plan european?

Dupa cum am mai mentionat, in plan national si international va disparea confuzia cu privire nu doar la denumirea corecta a limbii, dar si cea legata de existenta a unei limbi aparte decat cea romana. Spun aceasta, deoarece foarte multa lume (cu exceptia eruditilor, expertilor) nu numai ca stie prea putin sau deloc despre existenta statului RM, dar cu atat mai mult nu stie ca RM are istorie comuna cu Romania, si de fapt, exista un singur popor - poporul sau natiunea romana, dar aceasta natiune, traieste, deocamdata, in doua state.

Consecinta principala a transarii problemei limbii romane in RM tine de revendicarile spirituale ale romanilor din RM. Dupa atatea umilinte, dupa deznationalizarea fortata, ideologizarea diabolica, ale caror sechele le vedem si azi, vom avea parte de un moment de glorie si demnitate. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9338 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un comentariu postat de o studenta romanca din Elvetia pentru romani

Dedicatie celor care sunt ROMANI adevarati.

Adevar valabil: 1922 / 2012 - 90 de ani de la scrierea acestui articol.

A fi Roman

Inseamnă să mărturisesti , prin chiar această numire , originea ta nobilă si mandria de a fi păstrat un astfel de nume.

Inseamnă să vorbesti această limbă romanească, limbă care nu este numai urmasa directă a unei limbi vestite de mare cultură , ci si o limbă biruitoare, căci intr’o luptă de secole cu dialectele slave si cu alte limbi le-a invins pe teritoriul său si le-a făcut roabele sale.

Inseamnă să locuesti Ţara Romanească , tară pe care o fortare neintreruptă de opt sute de ani a izbutit să o rotunjească putin cate putin pană a adus-o in forma de astăzi — cu muntii cari sunt ai nostri, fiindcă noi le-am dat turmele de oi si doinele — cu dealurile cari sunt ale noastre , fiindcă noi le-am impodobit cu grădini si vii si mănăstiri frumoase, — cu campiile , cari sunt ale noastre, fiindcă noi le-am lucrat si destelenit an de an , cucerindu-le prin munca noastră si prin numărul nostru, — cu Dunărea cari e a noastră , fiindcă noi i-am pus salbe de sate pe amandouă malurile si i-am cercetat apele si ostroavele , — cu tărmul Mării care e al nostru, fiindcă noi l-am desteptat la viata pe care nu a mai trăit-o din antichitate.

A fi Roman inseamnă a fi suferit sute de ani si a te fi bucurat cateva clipe, — a fi plans atat incat si cantecele să pară că plang, — a fi văzut neincetat distruse inceputurile de cultură mai inaltă si totusi a le fi inceput din nou, — a fi fost jefuit fără milă si de toti sălbatecii si cu toate acestea, in vremuri de liniste a fi dăruit prisos de hrană materială si sufletească vecinilor si chiar popoarelor mai departe, — a fi fost intotdeauna izbit in clipele sfinte ale incercărilor de unire natională si cu toate acestea a fi ocrotit totdeauna inceputurile de acest fel al popoarelor din ju , — a fi fost darnic in sărăcie si mărinimos in izbandă.

A fi Roman inseamnă a fi păstrat tenacitatea neamului nostru , acea vitalitate misterioasă si nesecată , care s’a putut indoi dar niciodată nu s’a frant: curpen mlădios si tare, acoperindă in vesmantul său cu flori modeste si parfumate pădurea intreagă .

Si mai ales a fi Roman inseamnă a avea credinta că toate aceste insusiri bune ale neamului nostru , pe cari le putem arăta cu cinste oricui , nu au avut incă răgazul să se arate in deplinătatea lor , dar că in numele lor avem dreptul să cerem libertatea de a le duce la desăvarsire, nu numai pentru gloria noastră , ci si pentru binele lumii intregi.

Prof. Univ. G. Valsan, ziarul Plugarul 1922.

 

Toate lectiile incepeau cu Tatăl nostru

Rugăciunea către Cel care este Binele Unul singur din lume.

Dictatura satanistă totalitară comunistă, ca orice dictatură se instalează brusc, fără nicio explicatie si nu are nevoie de aprobări stiintifice, lingvistice sau de constiintă, pentru că ea perverteste tot BINELE creat, insusindu-si-l cu nerusinare. Asa că, nu numai că nu este deloc surprinzătoare alungarea Numelui lui Dumnezeu din scoli, si pervertirea numelui limbii romane in limba moldovenească prin inlocuirea alfabetului latin cu alfabetul chirilic, ba chiar apare ca o consecintă firească a satanismului, care asezandu-se in locul lui Dumnezeu, inversează valorile inlocuind Legea Lui cu fărădelegea comunismului.

Articolul postat de studenta din Elvetia aminteste de acea “vitalitate misterioasă si nesecată" a neamului, care isi are izvorul in Insusi Iisus Hristos Domnul si Tatăl nostru cu care incepe si sfarseste tot Binele lumii.

 

Vedeti diferenta,

Pana in 1944 profesoara de clase primare ii invata pe elevi limba romana iar toate lectiile incepeau cu "Tatal Nostru".
Comunistii rusofoni ne-au distrus existenta si inca ne macina nervii cu politrucii lor infiltrati in USL.
Insa totul are un inceput si un sfarsit.
URSS nu mai exista!
USL nu va mai exista!

 

Sansele fratilor de peste Prut de a scapa de comunisti, sunt..

.....mici. Daca noi, dupa 23 de ani inca-i mai avem la guvernare, greu de estimat cati ani le vor trebui Moldovenilor de a scapa de råia comunista. Sincer le plang de mila.

Ete nomenclaturișticomuniști adevărați:

...nr 1 e Makcu Varken Vader- nomenclaturist comunist și securist, Bok-nomenclaturist și propagandist comunist, Alifie Unguilă-nomenclaturist comunist baban=supleant al CC al PCR, Cristian Preda-nomenclaturist,propagandist și adulator al Elenei Ceaușescu...etc...și alții...ia mai zi comuniști de la guvernare,hai,zi-i...

Nu se stie niciodata.

Rusia are probleme interne serioase si oricand poate face implozie. Trebuie sa fim pe faza, alaturi de fratzii basarabeni.

iar vorbim mult si facem NIMIC

Unirea asta este ceva firesc doar ca toti suntem victimele educatiei pe care am primit-o. cei care inca mai stiu ca suntem toti la fel-ROMANI, sunt cei de varsta a doua si a treia.
Daca nu reusim sa stergem din memoria tinerilor moldoveni educatia bagata acolo cu chirilice de catre rusi, cum ca ei sunt moldoveni si noi restul, romani… nu avem nici o sansa.
Si asa vad ca o parte din transilvaneni se lupta sa ne bage in cap ca ei sunt de fapt romani si noi suntem Mitici…
Cine stie unde ne va duce viitorul in nebunia asta?
Apropo, credeti ca daca si ei si noi ne-ampronunta MAINE pentru Unire, ar avea cineva ceva de comentat? Ma indoiesc.
Nu mai suntem in secolul XX ;)
Deci.. cum zicea cineva acum cateva zile, “CERETI-O SI SE VA FACE"…
Deci CERETI-O!!!

 

Care și cine e de "dreapta"?

Ăia care s-au vopsit intr-o noapte din comuniști portocalii din Internaționala Socialistă in "liberali de dreapta"!?!?!? Păi,ăștia habar nu au ce inseamnă dreapta politică,ei doar mint,demagogizează,ipocrizează....și multe altele...ei n-au nicio legătură cu doctrina de dreapta,ei e nomenclaturiști comuniști inrăiți gen Makc,Bok,Alifie Unguilă,Preda...și alții...e doar văruiți-văpsiți...

@Ambidextru

Care si cine e de "stanga"?
In realitate toti parlamentarii, din ambele tabere, fara deosebire, dupa ce se vad ajunsi in fotoliile parlamentare nu urmaresc decat propria lor bunastare, atat prin activitatea individuala de zi cu zi, cat si in colectiv, iar fara deosebire, prin initierea unor legi in folosul grupurilor transpartinice.
Asta fara sa se gandeasca nici o secunda la bunastarea celor care i-au propulsat in parlament...
Si ar mai fi multe de spus...

@brumburak

Mda... am si eu niste intrebari pentru tine.
Ai scris mai devreme :
"Cine va plateste pe voi, mizerabili postaci de dreapta..."
Ce inseamna mizerabil postac de dreapta?
Si de ce ar trebui sa ne plateasca cineva ca sa ne spunem parerile?
De ce suntem mizerabili daca avem alte orientari politice decat tine?
Crezi tu ca stanga este solutia?
Ai trait in Romania in ultimii 50-60 de ani, sau te-ai nascut dupa Revolutie si ce stii despre comunisti este numai din cartile lui Iliescu?
De ce nu vorbesti civilizat? Nu poti sau nu stii?

In sfarsit incep cei din Moldova sa ridice capul

si sa spuna cu glas tare cine sunt si de unde vin.

Este pana la urma un gest de normalitate, fata de anormalul in care am trait de ambele parti ale Prutului, sub cizma Rusiei cotropitoare. Dupa ce a incercat sa elimine tot ce este posibil din tara noastra, sa extermine patrioti si oameni de cultura, sa fure bogatiile solului si ale subsolului. A trecut la folosirea catorva cozi de topor din minusculul PCR cu care si-a asigurat dominatia subculturala, a trecut la omorarea si mutilarea constiintelor. Efectele au durat si durut mult acest popor, dar se pare ca nu s-a lasat infrant si reuseste sa renasca din cenusa parjolului comunist.

@Ambidextru

"E dificil sa eliberezi prostii de lanturile pe care le venereaza" (VOLTAIRE)

 

Biiiing!

Ți se potrivește perfect...lanțurile tale e grele de tot și comunismul te pătrunde total...asta se și vede fără binoclu...

"Nimeni nu e mai deștept ca un deștept."- (Ipu Makc Varken Vader)

 

 

@Ambidextru, postează la subiect

Tu din care popor faci parte? Te deranjează articolul? Mai ușor cu pianul, că te deconspiri...

Nu e vorba numai de "limba moldoveneasca"

https://www.google.com/search?sourceid=navclient&aq=&oq=crimele+basarabia&ie=utf-8&rlz=1t4gzbn_enus474us474&q=crimele+comunismului+basarabia&gs_l=hp..1.0i22i30l3.0.0.2.82507...........0.ylDi4ghv6_e

 

Limba moldoveneasca nu exista.

In Basarabia se vorbeste limba romana. Asa-zisa limba moldoveneasca este doar o gaselnitza clocita prin laboratoarele dezinformative ale kaghebeului. Dar una din aceea idi oata, de care rad pana si curcile.

 

Planurile sovietice.

Motto: “Pentru intaia oară in istoria sa, neamul romanesc are de-a face cu un adversar nu numai exceptional de puternic, dar si hotărat să intrebuinteze orice mijloace pentru a ne desfiinta spiritualiceste si culturaliceste" (M. Eliade, 1953)
Nu este vorba de Rusi. Rusii au suferit cel mai mult din cauza comunistilor. Nu vad cum populatia de rind terorizata ar fi putut avea vreodata sa stabileasca politicile bolsevice.
Dupa discursul lui Ceasescu din 1968 ,referitor la invazia Cehoslovaciei,sovieticii au intensificat atacurile asupra Romaniei si a crescut masurile de rusificare a Basarabiei.

Rusii luati ca indivizi, fiecare in parte,

nu sunt baietzi rai, sunt chiar sufletisti, prietenosi si de distractie. In schimb adunati laolalta sub forma de imperiu devin o calamitate pentru toate popoarele cu care vin in contact, si in special cu vecinii.

Felicitari dna Ana Gutu!

Cat timp vor exista in Moldova de rasarit intelectuali de valoarea dvs.aparatori ai adevarului stiintific si istoric,fortele obscurantiste-rusificate,sustinute de semi analfabeti ca Voronin-Moto-Moto,vor fi infranti spre binele intregii natiuni romane!Teo

 

Limba romanilor de peste Prut

Juridic se poate folosindu-se o strategie diplomatica.Din moment ce in actul de independenta este trecuta limba (romana),se poate cere C C o precizare,sa fie mentionat in constitutie ceea ce este prevazut in actul de declaratie a independentei si precizarea de dialect moldovenesc in grafie latina. Acest lucru obtinut este poosibil de a obliga parlamentul printr-o actiune mascata sa inghita galusca.Deci temenul de "moldovenesc" nu se scoate ci se mentioneaza ca dialect. Oricum de comunisti nu se scapa usor,si nu cu negocieri ci numai cu parul.Noi nici la 23 de ani dupa "revolutie nu am scapat de ei, acum fiind marii baroni de carton multi dintre ei.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor