Iohannis respinge acordul financiar pentru R. Moldova: Criza politica nu garanteaza continuarea reformelor (Video)

Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 15:21
6269 citiri
Iohannis respinge acordul financiar pentru R. Moldova: Criza politica nu garanteaza continuarea reformelor (Video)

Presedintele roman Klaus Iohannis solicita Parlamentului sa reexamineze legea prin care se acorda asistenta financiara Republicii Moldova, intrucat actualul context politic nu garanteaza continuarea reformelor in statul invecinat.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, luni, spre reexaminare, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova.

In cererea adresata Parlamentului, Iohannis arata ca "Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015 vizeaza ratificarea unui acord de asistenta financiara rambursabila in suma de pana la 150 de milioane de euro din disponibilitatile rezultate din procesul de privatizare, inregistrate in soldul contului curent in valuta deschis la Banca Nationala a Romaniei".

"Asistenta financiara rambursabila este acordata Republicii Moldova pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei de stat. Imprumutul se acorda in maximum trei transe, iar scadenta fiecareia dintre acestea este de maximum 5 ani", continua scrisoarea presedintelui.

Acesta arata ca noul context politic nu garanteaza continuarea reformelor in R. Moldova.

"Luand in considerare Declaratia comuna privind instituirea unui parteneriat strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, semnata la Bucuresti la 27 aprilie 2010 si avand in vedere contextul politic actual din Republica Moldova - survenit ulterior adoptarii de catre Parlamentul Romaniei a legii mentionate - consideram ca promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, nu este oportuna cata vreme nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme si respectarii angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere intre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice si statele membre ale acestora, pe de o parte, si Republica Moldova, pe de alta parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014", scrie seful statului roman.

Senatorii au aprobat un ajutor financiar de 150 de milioane de euro pentru Moldova

Senatorii au ratificat, la 19 octombrie, Acordul privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, in calitate de Camera decizionala, cu 138 de voturi "pentru".

Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului fusese votat, anterior, si de Camera Deputatilor, urmand sa ajunga la presedinte pentru promulgare.

Potrivit Acordului, Romania, prin Ministerul Finantelor, acorda Republicii Moldova o asistenta financiara rambursabila in suma de 150 de milioane de euro din disponibilitatile rezultate din procesul de privatizare inregistrate in soldul contului curent in valuta deschis la BNR.

Destinatia imprumutului ar fi fost finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei de stat a Republicii Moldova. Asistenta financiara rambursabila se va acorda in transe.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...