Jewish Chronicle: Problema evreilor la Chisinau

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 17:35
4884 citiri
Jewish Chronicle: Problema evreilor la Chisinau

Un preot ortodox din Chisinau, care ar fi condus demersul de inlaturare a lumanarilor Hanuka din oras, apreciaza ca acuzatiile de antisemitism ale evreilor reprezinta "proiectul de afaceri" al acestora.

Pe zidul unei cladiri care trece neobservata pe o strada laterela din Chisinau, capitala fostei republici sovietice Moldova, pe o placa sta scris "Sinagoga geamgiilor - mijlocul secolului al XIX-lea", noteaza The Jewish Chronicle Online.

Sinagoga este singura ramasa intr-un oras care avea nu mai putin de 77 de astfel de cladiri inainte de anul 1940.

In acest an, autoritatile capitalei moldovene au refuzat inca o data sa permita comunitatii evreiesti sa amplaseze o Hanuka in centrul orasului.

"Anul trecut, comunitatea evreiasca a dorit sa instaleze Hanuka langa Teatrul Cehov, in centrul orasului, insa primarul a raspuns cu iritare si a recomandat sa o instalam langa monumentul ghetoului din 1941. Cu alte cuvinte, ei cred ca locul nostru este in ghetou", a spus Ilya Mariash, editorul site-ului de stiri Jewish Village, publicat in limba rusa.

Primarul orasului este Dorin Chirtoaca, vicepresedintele Partidului Liberal, care face parte din coalitia de centru-dreapta, Alianta pentru Integrare Europeana, iar liderul partidului este Mihai Ghimpu.

"Aceste probleme nu sunt simple, sunt foarte delicate. Primarul a dorit sa evite un conflict, puteti vedea cum biserica cere proteste in fata Parlamentului, din cand in cand. Va puteti aminti ca aceasta cearta a fost inceputa de biserica", a spus Ghimpu.

La randul sau, preotul ortodox Anatolie Cibric a spus ca evreii isi pot instala simbolurile in afara sediilor centrale si nu in in piata centrala numita dupa Stefan cel Mare si Sfant.

"Hanuka inseamna iluminare, noi am fost iluminati de lumina lui Hristos si nu avem nevoie sa fim iluminati de alte religii. Isi pot instala simbolurile in afara sediilor centrale, insa instalarea unui astfel de simbol intr-o piata centrala numita dupa Stefan cel Mare si Sfant este precum o invazie", a spus Cibric.

Acesta a negat si acuzatiile de antisemitism.

"Este precum un steag amplasat pe Reichstag, aceasta este Hanuka in capitala unui stat. Acuzatiile de antisemitism sunt un proiect de afaceri al evreilor. Resping aceste acuzatii de antisemitism, nu protestez fata de evrei, protestez fata de simbolurile care ne sunt impuse", a mai explicat preotul.

Anterior, in decembrie 2009, un grup de credinciosi crestin-ortodocsi, condusi de Anatolie Cibric, a mutat lumanarile de Hanuka, care fusesera instalate cu permisiunea municipalitatii in parcul central al orasului.

In anul 2010, un raport al serviciului pentru Drepturile Omului din Departamentul de Stat al SUA, pe problemele Moldovei, a transmis ca "o multime condusa de preotul ortodox moldovean Anatalie Cibric s-a adunat, s-a angajat in discurs antisemit, a dezmembrat si a mutat Hanuka de pe locul sau".

Citeste si:
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
Sute de mii de români au căzut victimă barbariei comuniste. Eliberat după ani grei de temniță, Paul Lăzărescu a intrat, recent, în eternitate. Ce a însemnat pentru istoria României acest...
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...
Comentarii
tr2006
rank 5
"...credinciosi crestin-ortodocsi, condusi de Anatolie Cibric..."