Ziare.com

Jurnalistul Ernest Vardanian ar fi recunoscut ca a spionat pentru R.Moldova

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 15:20

   

Jurnalistul Ernest Vardanian ar fi recunoscut ca a spionat pentru R.Moldova
Jurnalistul Ernest Vardanian, arestat din 7 aprilie de regimul separatist de la Tiraspol sub acuzatia de inalta tradare, ar fi recunoscut, intr-o inregistrare video difuzata de televiziunea transnistreana, ca ar fi colaborat din 2001 cu serviciul de securitate ar R.Moldova.

Ernest Vardanian, care continua sa se afle in detentia preventiva a securitatii transnistrene, ar fi spus ca ar fi fost silit sa colaboreze cu SIS din vremea cand era student la Chisinau, sub amenintarea exmatricularii.

Ernest Vardanian, jurnalistul arestat in Transnistria, spune ca este torturat

Agentii SIS i-ar fi cerut sa adune informatii nu numai de la functionari transnistreni, ci si de la reprezentanti ai misiunilor diplomatice straine acreditate la Chisinau, referitoare la pozitia Occidentului fata de Republica Moldova. El ar mai fi spus ca toti tinerii din regiunea transnistreana care invata la Chisinau s-ar afla in pericolul de a fi racolati de SIS si a indemnat locuitorii regiunii sa fie vigilenti.

Jurnalistul a facut marturia in prezenta procurorului transnistrean, Stanislav Cernetki, si a avocatului sau, iar jurnalistul ofera nume de ofiteri SIS cu care ar fi colaborat, intre care Nicolae Botezatu. Seful securitatii din Tiraspol, Vladimir Antiufeev, care a aparut si el in emisiunea difuzata de televiziunea din Tiraspol, a spus ca numai Serviciul de Informatii si Securitate din R.Moldova il ameninta pe jurnalistul Ernest Vardanian si pe familia sa.

In urma cu o saptamana, pe unul dintre blogurile in sustinerea lui Ernest Vardanian a aparut o scrisoare semnata de jurnalistul din Tiraspol in care se spunea ca ar fi supus unor tehnici speciale de tortura si ca daca va aparea la televiziune cu un autodenunt sau cu declaratii compromitatoare impotriva altor persoane, atunci sa nu i se dea crezare, pentru ca este nevinovat.

Jurnalistul Ernest Vardanian, fost angajat al agentiei ruse Novii Reghion, a fost arestat la 7 aprilie de catre fortele de securitate transnistrene, fiind invinuit de "inalta tradare", acuzatie pentru care risca o pedeapsa de pana la 20 ani inchisoare. Presa de la Chisinau scrie ca Vardanian ar fi acuzat de spionaj in favoarea Republicii Moldova.

Arestarea jurnalistului a fost condamnata de autoritatile de la Chisinau si lideri politici, iar mai multe organizatii de media din Republica Moldova si din Romania au cerut autoritatilor de la Tiraspol sa-l puna in libertate neconditionat de jurnalistul Ernest Vardanian.

Sursa: rNews

Articol citit de 1320 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ceva normal

ce este asa ceva anormal ca un ziarist este si securist? Majoritatea ziaristilor si mai ales cei care fac articole din afara tarii lor au contributie si la securitate. Este ceva normal si prin natura serviciul lor.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor