Klaus Iohannis subliniaza rolul lui Bogdan Aurescu in evolutiile pozitive de la Chisinau

Vineri, 14 Iunie 2019, ora 21:31
9348 citiri
Klaus Iohannis subliniaza rolul lui Bogdan Aurescu in evolutiile pozitive de la Chisinau

Evolutiile de vineri de la Chisinau, cand Plahotniuc s-a retras pasnic de la putere, au avut loc in contextul vizitei pe care consilierul prezidential pentru politica externa Bogdan Aurescu a efectuat-o, vineri, in Republica Moldova, spune presedintele Iohannis, intr-un comunicat de presa.

Comunicatul publicat pe site-ul presedintiei aminteste ca din delegatia condusa de Bogdan Aurescu au mai facut parte Dan Neculaescu, secretar de stat pentru relatii cu vecinatatea estica si relatii multilaterale la nivel global in cadrul Ministerului Afacerilor Externe roman, si Daniel Ionita, ambasadorul Romaniei in Republica Moldova.

Programul a cuprins o reuniune de coordonare cu ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, Dereck Hogan, precum si intalniri cu fortele si actorii politici implicati in criza in curs din Republica Moldova: liderii Blocului ACUM, Maia Sandu si Andrei Nastase, liderii Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc si Pavel Filip, liderul PSRM, Zinaida Greceanii, si Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Cu prilejul tuturor intalnirilor a fost discutat contextul politic generat de criza din Republica Moldova.

"In cadrul discutiilor, consilierul prezidential Bogdan Aurescu a reiterat cu fermitate apelul Romaniei la calm, retinere si necesitatea ca toate fortele politice sa actioneze cu responsabilitate pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova. Acest apel a fost facut inclusiv in contextul pregatirii unui mare mars in cursul zilei de duminica, 16 iunie a.c., in centrul capitalei Chisinau.

Toti factorii politici au exprimat angajamentul de a nu permite deteriorarea situatiei de ordine publica din Republica Moldova si destabilizarea acesteia.

De asemenea, reprezentantul Romaniei a facut un apel la dialog politic pentru solutionarea cat mai rapida, pe cale pasnica, a crizei politice, in conformitate cu valorile si principiile Uniunii Europene, inclusiv ale statului de drept", arata Presedintia.

O tema pe agenda a fost si dosarul transnistrean: "Totodata, Consilierul Prezidential Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea continuarii pozitiei Republicii Moldova in privinta reglementarii dosarului transnistrean, cu respectarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova in granitele sale international recunoscute si cu respectarea vectorului sau pro-european, precum si importanta consolidarii comunitatii de limba, cultura si istorie care sta la baza relatiei speciale cu Republica Moldova".

Amintim ca Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc a decis sa se retraga de la guvernare, cedand practic puterea majoritatii ACUM - PSRM. Maia Sandu a amintit ca va urma o perioada de munca, cand institutiile vor trebui curatate si intarite, iar presedintele Parlamentului de la Chisinau i-a multumit presedintelui Klaus Iohannis pentru sustinerea noului Guvern.

Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan a fost vazut, vineri, la Partidul Democrat, scrie Unimedia.md. Cateva ore mai tarziu, Plahotniuc a decis retragerea de la guvernare. Tot la Chisinau s-a aflat, vineri, si consilierul prezidential Bogdan Aurescu.

"Toti interlocutorii au multumit tarii noastre si Presedintelui Klaus Iohannis pentru Pozitia Romaniei privind situatia politica din Republica Moldova, din data de 11 iunie a.c., precum si pentru scrisoarea adresata de Presedintele Romaniei institutiilor europene pe data de 12 iunie a.c.

In cadrul discutiei cu Presedintele Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, acesta a exprimat dorinta sustinerii si continuarii Parteneriatului Strategic bilateral cu Romania, care este principalul partener comercial al Republicii Moldova, si a parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv a aplicarii Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana. De asemenea, a subliniat necesitatea finalizarii cat mai rapide a proiectelor de interconectare energetica cu Romania", mai arata Klaus Iohannis.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...