Lavrov: Rusia va respecta integritatea teritoriala a R. Moldova numai daca...

Joi, 15 Mai 2014, ora 20:57
6970 citiri
Lavrov: Rusia va respecta integritatea teritoriala a R. Moldova numai daca...
Foto: Arhiva

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca Rusia va garanta integritatea teritoriala a Republicii Moldova numai daca aceasta va acorda un statut special regiunii separatiste Transnistria.

Lavrov a mai precizat, intr-un interviu acordat televiziunii Bloomberg si publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe, ca suveranitatea Republicii Moldova va fi respectata daca aceasta isi va pastra calitatea de stat neutru.

Intrebat daca Rusia garanteaza ca nu va anexa anumite teritorii, framantate de un spirit separatist in ultima perioada, cum ar fi Transnistria, Lavrov a lamurit ca Moscova nu intentioneaza sa alipeasca aceasta regiune, dar cere un statul special.

"Referitor la Transnistria, noi am afirmat foarte clar ca suntem in favoarea unei intelegeri de respectare a suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, daca aceasta isi pastreaza neutralitatea prevazuta si in Constitutia sa si daca oficialii de la Chisinau ajung la un acord cu Tiraspolul in ceea ce priveste un statut special al Transnistriei", a explicat diplomatul rus.

Scandal diplomatic intre Rusia si Republica Moldova

Declaratia lui Lavrov vine in contextul unui scandal diplomatic intre Rusia si Republica Moldova. Premierul rus Dmitri Medvedev a amenintat, luni seara, ca Moscova ar putea pedepsi Republica Moldova, dupa incidentul in care a fost implicat vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Medvedev ameninta R. Moldova: Moscova ar putea sa o pedepseasca pentru episodul cu Rogozin

Medvedev a declarat, in cadrul unei intrevederi cu mai multi oficiali rusi, ca va lua in calcul acest episod "in ceea ce priveste cooperarea economica" dintre Rusia si Republica Moldova.

Dmitri Rogozin a dus la Moscova, recent, mai multe petitii care cer ca Rusia sa recunoasca regiunea separatista a Republicii Moldova, Transnistria, si s-a laudat pe o retea de socializare ca autoritatile moldovene au incercat sa confiste pachetele cu documente, insa nu au reusit sa opreasca decat o mica parte.

Rogozin ameninta Moldova: Petitiile pentru recunoasterea Transnistriei sunt la Moscova, vor fi consecinte grave

Vicepremierul rus a vizitat, vinerea trecuta, Transnistria, de unde a strans aproape 200.000 de semnaturi pentru petitia care le cere oficialilor de la Moscova sa recunoasca independenta regiunii fata de Moldova. Cateva cutii in care se aflau documente cu semnaturi au fost confiscate de catre autoritatile moldovene pe Aeroportul din Chisinau.

In urma acestui incident, Rogozin s-a folosit de un siretlic pentru a parasi teritoriul Republicii Moldova si a ajunge la Moscova sambata, dupa ce Ucraina si Romania l-au anuntat ca nu poate patrunde in spatiul lor aerian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Lavrov integritate Moldova, #Rusia integritate Moldova, #Rusia Moldova Transnistria , #Moldova