Le Courrier des Balkans: Intre Romania si R. Moldova e o frontiera care transforma identitatile

Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 23:09
5711 citiri
Le Courrier des Balkans: Intre Romania si R. Moldova e o frontiera care transforma identitatile
Foto: trilulilu.ro

In regiunea Cahul din Republica Moldova, la cativa kilometri de frontiera cu Romania, extinderea Uniunii Europene si integrarea Romaniei a transformat considerabil spatiul si identitatile.

Noi rapoarte de excludere au luat forma, uneori impotriva realitatilor istorice si culturale si a aspiratiilor identitare, scrie Le Courrier des Balkans intr-un material publicat sambata sub titlul "Intre Romania si Republica Moldova, o frontiera care transforma identitatile".

De la etapele de extindere a UE din 2004 si 2007, procesul de integrare europeana a provocat schimbari majore pentru cetatenii Europei centrale si orientale. In timp ce majoritatea cetatenilor Uniunii Europene traiesc intr-o Europa fara frontiere, unii par blocati in spatele unei noi "Cortine de Fier", care separa statele membre care au aderat recent la UE de restul continentului.

Wikileaks: Romania + Moldova = "Romanova"

Mai mult, de cand multe din aceste tari au intrat sau intentioneaza sa intre in Spatiul Schengen, este observat un proces "al unor noi frontiere", iar cetatenii aflati dincolo de Europa largita intampina noi obstacole pentru a se deplasa in tarile care le erau pana acum usor accesibile.

Cu aceasta situatie se confrunta cetatenii moldoveni, care traversau altadata liber granita catre Romania, dar care din 2007 au nevoie de viza pentru a trece frontiera.

Oameni care vorbesc aceeasi limba, separati

Frontiera dintre Romania si Republica Moldova, scrie in continuare Le Courrier des Balkans, separa o populatie care vorbeste aceeasi limba si care are aceeasi istorie. Cahul, cu aproximativ 40.000 de locuitori, este al treilea oras al tarii si principalul oras din sudul Republicii Moldova.

Din punct de vedere etnic, populatia este compusa din 60% moldoveni, 17,1% rusi, 11% ucraineni, 6,66% bulgari si 3,26% gagauzi. Daca se face o comparatie cu restul Moldovei, cifrele arata ca orasul Cahul este mai "rusesc" decat restul teritoriului si in special decat Chisinau, capitala Republicii Moldova. Aceasta situatie se explica prin istoria locala, noteaza portalul francofon.

Cahul a avut de fapt aceeasi istorie ca intreaga Basarabie, regiune constant "smulsa" intre Rusia si Romania, mai scrie Le Courrier des Balkans. In functie de epoca si dominatie, Basarabia si populatia ei au fost obiectul diverselor politici de asimilare, transformand sau cel putin incercand sa transforme populatia moldoveneasca in functie de interesele elitelor centrale.

In epoca sovietica, a fost pusa in aplicare o doctrina numita "moldovenism", care sustine ideea unui "popor moldovenesc" diferit de cel roman. Aceasta doctrina lingvistica si politica a permis justificarea incorporarii Basarabiei in URSS, o doctrina care s-a mentinut si dupa obtinerea independentei in 1991, in perioada in care la conducere s-a aflat Partidul Comunist din Republica Moldova (2001 -2009).

Cahul, mai rusificat decat restul tarii

In acest context, Cahul a fost mai rusificat decat restul tarii, in urma procesului de colonizare in epoca tarista si cea sovietica. Orasul apartinea Principatului Moldovei care s-a scindat la sfarsitul secolului al 18-lea, partea dintre Prut, Nistru si Marea Neagra trecand sub dominatie tarista din 1812 pana in 1918, exceptie facand perioada dintre 1856 -1878 - dupa razboiul din Crimeea - cand a apartinut Principatelor Romane. Dupa Primul Razboi Mondial, Cahul, ca si restul Basarabiei, intra in componenta Romaniei Mari.

Dar, dupa Al Doilea Razboi Mondial, Basarabia a fost anexata Uniunii Sovietice, a fost creata Republica Socialista Sovietica Moldoveneasca, un gard de sarma ghimpata pe Prut marcand frontiera dintre Romania si Basarabia, gard care a fost scos in totalitate abia in 2010. La Cahul si in sudul Moldovei, insa, sarma ghimpata a fost scoasa inca din 1990 sub efectul perestroicii.

Moscova, speriata din nou de limba romana la Chisinau

Dar, in pofida disparitiei gardului de sarma ghimpata, frontiera pare sa se intareasca de la aderarea Romaniei in UE si ea apare ca o adevarata linie de separatie pentru locuitorii orasului. Aceasta frontiera este o sursa de frustrare pentru locuitori, de umilinta, de asteptare si de stres, iar sentimentul este mai apasator din 2007, dupa cum explica un consilier municipal al orasului: "De cand Uniunea Europeana a acceptat Romania, s-a inceput intarirea frontierei. Si noi am intrat intr-o perioada de depresie".

Moldova s-a dezvoltat intr-un spatiu diferit

Le Courrier des Balkans constata ca, pentru multi locuitori din Cahul, aceasta frontiera a UE separa doua tari, doua state independente ai caror cetateni sunt diferiti, chiar daca ei apartin aceleiasi natiuni. Astfel ca romanii sunt vazuti ca fiind diferiti. Comparand caracteristicile atribuite romanilor si cele atribuite moldovenilor, este perceputa existenta unei identitati moldovenesti particulare, a unei identitati colective basarabene.

"Moldova s-a dezvoltat intr-un spatiu diferit (de Romania) si aceasta ne face probabil diferiti. Nu stiu de ce, dar oamenii cred ca moldoveanul este intr-un fel si ca romanul este complet diferit. Noi suntem toti romani, nu trebuie sa utilizam acest nume de 'moldovean', poate 'moldovean-roman'", citeaza Le Courrier des Balkans din declaratia unui locuitor din Cahul. Astfel ca unii moldoveni se descriu ca romani din Basarabia, noteaza portalul francofon.

Istoria romanilor revine in programa scolara din R. Moldova

In aceasta situatie, frontiera care separa Republica Moldova de Romania si de Uniunea Europeana pare astazi un factor de demarcatie atat psihica, cat si simbolica. Existenta inca a acestei separari arata influenta considerabila asupra manierei in care se definesc locuitorii orasului Cahul, impartiti intre o identificare cu vecinii lor romani si o mentinere a identitatii lor proprii, incheie Le Courrier des Balkans.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Moldova Romania diferente, #rusificare Moldova, #unire Moldova Romania , #Moldova