Leanca: Aderarea Republicii Moldova la UE este si in interesul regiunii

Luni, 23 Iunie 2014, ora 08:55
1965 citiri
Leanca: Aderarea Republicii Moldova la UE este si in interesul regiunii
Foto: Iurie Leanca Facebook

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, afirma ca aderarea tarii sale la Uniunea Europeana este atat in interesul moldovenilor, cat si al regiunii, punctand ca semnarea Acordului de asociere la UE pe 27 iunie reprezinta o oportunitate pentru modernizarea acestei tari.

"Semnarea Acordului de asociere in data de 27 este o oportunitate. Este o oportunitate pentru a moderniza Republica Moldova, societatea moldoveneasca, institutiile politice, economia pornind de la o intelegere foarte clara ca impactul pozitiv asupra evolutiilor ulterioare va fi unul nu ipotetic, ci empiric. Si istoria de succes si a Romaniei, si a Cehiei si a Tarilor Baltice este o confirmare relevanta a acestei abordari", a spus Leanca, duminica, dupa reuniunea premierilor din Republica Moldova, Georgia,Slovacia, Cehia si Serbia desfasurata in Delta Dunarii.

Ponta a dus 5 sefi de guverne in Delta Dunarii

El a afirmat ca exista anumite provocari care tin de contextul strict national al Republicii Moldova.

"Pentru a demonstra ca asteptarile noastre ca zona de liber schimb va transforma in beneficii foarte concrete trebuie sa depunem mai multe eforturi pentru a pregati economia Republicii Moldova, pentru a pregati intreprinzatorii din Republica Moldova ca atunci cand punem in aplicare provizorie Acordul de liber schimb, si asta se va intampla banuiesc in 3-4 luni, sa fim gata pentru a beneficia de regimul nou comercial. Sa fim gata sa punem in aplicare toate avantajele care rezulta din Acordul de asociere", a adaugat Leanca.

Oficialul moldovean a subliniat ca exista si o ''rezistenta'' in privinta Acordului de asociere la UE din partea comunistilor si a socialistilor, partide care "opereaza cu elemente primitive, speculative, manipulatorii", fapt care creeaza anumite perceptii incorecte despre ceea ce inseamna semnarea acestui document.

In ceea ce priveste provocarile pe plan regional, el a aratat ca exista mai multe declaratii despre faptul ca zona de liber schimb cu Uniunea Europeana ar putea crea anumite incompatibilitati cu zona de liber schimb care exista in cadrul CSI-ului.

"Noi pornim de la intelegerea foarte clara ca nu exista incompatibilitati, ambele acorduri fiind elaborate in baza principiilor Organizatiei Mondiale a Comertului", a spus Leanca.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Iurie Leanca aderare Moldova UE, #Leanca aderare UE regiune, #Leanca Republica Moldova Uniunea Europeana , #Moldova