Libertatea presei din Republica Moldova, un subiect tabu - De la cititori

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 16:10
1420 citiri
Libertatea presei din Republica Moldova, un subiect tabu - De la cititori
Foto: Arena MD

Republica Moldova s-a confruntat si mai continua sa se confrunte cu multiple dificultati si contradictii.

Multe din declaratiile jurnalistilor autohtoni si internationali au in prim plan problema presei moldovene, care serveste intereselor diverselor grupuri de influenta sau partidelor politice.

Mass-media audiovizuale reprezinta cel mai important mijloc de informare pentru majoritatea populatiei. Din cauza posibilitatilor limitate de a crea productii proprii, se retransmit canale rusesti.

Ultimul aspect favorizeaza existenta unui numar foarte mare de ziare si reviste filoruse pe piata. De aceea ziarele sunt vandute la preturi infime, lucru care se rasfrange negativ asupra capacitatii mass-media de a fi o afacere independenta. Nici o institutie de acest gen nu ar putea exista fara bani, de aceea patronul influenteaza foarte mult politica editoriala.

Mihai Ghimpu si Vladimir Filat sunt doar doua exemple dintre cei care "lustruiesc" politica audiovizualului autohton. Iar critica ziaristilor impotriva autoritatilor genereaza intentarea unor procese civile sau penale defaimatoare, inspectii fiscale, dar si recurgerea la metode de presiune directa sau indirecta. Independenta creatiei jurnalistilor se soldeaza de multe ori cu pierderea locului de munca.

La randul sau, Vladimir Voronin a atacat presa fara scrupule, sfidand toate regulile constitutionale. Rareori dezvaluirile publicate in mass-media au avut relevanta in fata autoritatilor, dar si atunci anemic. Si astfel, jurnalistii raman tinta intimidarilor si amenintarilor.

La 25 februarie 2009, trei politisti au descins la Albasat Tv, din Nisporeni. Nedispunand de mandat de perchezitie, au solicitat acte contabile, au demontat calculatoarele si au intentat dosar penal administratiei postului. Apoi, pe 9 aprilie, Oleg Brega, operator la Jurnal Tv, a fost batut cu cruzime in spatele Guvernului de un grup de politisti in civil, care i-au distrus chiar si camera video.

Prin obiectivul "Fabrica" (Publika) al Nataliei Morari, un jurnalist vorbitor de limba rusa, a trecut insusi Voronin. Inceputul a fost bun. Prins la stramtoare, Voronin a amenintat ca va pleca, daca va fi intrerupt. Si moderatorii s-au speriat ca el se va tine de cuvant si l-au lasat sa-si faca de cap in voie.

Analistul Igor Botan, intrebandu-l despre hartuirea Opozitiei, in perioada guvernarii comuniste aducand drept exemplu cazul Urechean, liderul PCRM a raspuns cu o insulta. Botan a tacut, nu a reactionat la timp pentru a salva emisiunea. Sloganul de lansare al televiziunii Publika: "Moldova, ai televiziune!" a ramas fara ecou.

In ziua alegerilor anticipate, la 29 iulie 2009, niciun ziar independent nu a aparut pe tarabe. Cu toate acestea, jurnalistii de la Chisinau, au mers la redactii si pe teren ca intr-o zi obisnuita de alegeri, au alergat pentru documentare, si-au scris in graba materialele si le-au postat pe Internet, pe paginile web ale publicatiilor.

Putini moldoveni au reusit sa afle in timp util informatii adevarate. Si toate acestea pentru ca cele doua tipografii din capitala Moldovei nu au lucrat in ziua alegerilor, invocand faptul ca Guvernul le-a dat zi libera.

Presa o-line a inregistrat o evolutie spectaculoasa, fiind denumita "revolutia Twitter". Portalul de stiri Unimedia, site-ul ProTv Chisinau, versiunile electronice ale publicatiei Ziarul de Garda, posturile Vocea Basarabiei si Jurnal Tv au devenit sursa de informare operativa pentru cetatenii moldoveni din mediul urban.

Retelele sociale, e-mail-uri, bloguri si site-uri diferite au schimbat cursul istoriei, in timpul si dupa evenimentele din aprilie 2009.

Desi, in mod legal, accesul la Internet nu este ingradit in niciun fel, un grup de tineri a fost citat sa se prezinte la Procuratura municipala, pentru a oferi explicatii in legatura cu mesajele critice anticomuniste plasate de ei pe unele forumuri din Internet.

Masina de propaganda a lui Voronin inca functioneaza in Moldova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#libertatea presei Moldova, #presa Moldova, #mass media Moldova, #Voronin ziaristi, #Publika Moldova , #Moldova