Ziare.com

Limba romana devine oficiala in Moldova? S-a facut primul pas pentru modificarea Constitutiei

Joi, 12 Octombrie 2017, ora 20:57

   

Limba romana devine oficiala in Moldova? S-a facut primul pas pentru modificarea Constitutiei
Partidul Liberal Democrat din Moldova a strans semnaturile necesare pentru a initia modificarea Constitutiei, astfel incat in cuprinsul articolului referitor la limba oficiala sintagma "limba moldoveneasca cu grafie latina" sa fie inlocuita de "limba romana".

Presedintele PLDM, Tudor Deliu, a anuntat joi ca are numarul minim necesar de 34 de semnaturi pentru initierea procedurii de modificare a Constitutiei in ceea ce priveste limba oficiala a Republicii Moldova.

In aceste conditii, proiectul de lege va fi expediat chiar joi Curtii Constitutionale spre avizare, anunta Deschide.md.

"Fractiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova a initiat procedura de modificare a articolului Constitutiei si anume schimbarea sintagmei "limba moldoveneasca cu grafie latina" in "limba romana".

Am dorit sa restabilim un adevar istoric. Ne bucura faptul ca astazi am reusit sa colectam numarul necesar de semnaturi, pentru ca proiectul sa fie expediat la Curtea Constitutionala. Astazi, fractiunea PLDM va expedia la Curtea Constitutionala proiectul pentru avizare si speram ca in timpul apropiat vom purcede cu ajutorul tuturor deputatilor la modificarea acestui articol din Constitutie", a declarat politicianul in fata jurnalistilor.

Tudor Deliu a dat citire listei deputatilor care au semnat documentul. Este vorba de parlamentarii alesi in 2014 pe listele PLDM si PL, chiar daca unii dintre acestia au aderat in prezent la alte formatiuni sau raman deputati neafiliati.

Pentru modificarea Constitutiei sunt necesare voturile a doua treimi din deputati, ceea ce inseamna 68 de voturi.

In Nota informativa a proiectului se precizeaza ca la baza elaborarii documentului s-a aflat hotararea Curtii Constitutionale din decembrie 2013, care a statuat ca "in cazul existentei unor divergente intre textul Declaratiei de Independenta si textul Constitutiei, textul constitutional primar al Declaratiei de Independenta prevaleaza".

Citeste si Inlocuirea limbii moldovenesti cu romana: Dupa umilinte, vom avea un moment de demnitate - Interviu
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 6612 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

GRAFIA LATINA

limba romana cu litere chirilice exista de 200 de ani, limba moldoveneasca nu exista , este doar grafia veche romaneasca, acum majoritatea moldovenilor sunt plecati cot la cot cu romanii in europa .si au invatat italiana s-au spaniola ca la mama acasa pentru integrarea in ue

 

Moldoveanul faimos Dimitrie Cantemir zicea…. ca e roman?

Nu este niciodata indejuns sa ne amintim cele invatate la liceu sa aducem aceste lucruri in atentia celor mai tineri, a tuturor celor care le sti deja, ori celor care nu au aflat inca:

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" a lui Dimitrie Cantemir, opera scrisă pe parcursul a patru ani, in tara ruseasca, si la aproximat zece ani refugiul domitorului datorat infrangerii de la Stanilesti. Documentarea lucrarii se bazeaza pe izovoare generoase, provine din peste 150 de surse.

"Hronikon a toată Țara Romanească (carea apoi s-au inpărțit in Moldova, Munteneasca și Ardealul) din descălecatul ei de la Traian, Impăratul Ramului. Așajderea pentru numerele, carele au avut odată și carele are acmu, și pentru Romanii care de atuncea intr-insa așăzandu-să intr-aceaș și pană acmu necontenit lăcuesc."

"Inainte de toate, chiar dacă acest (neam) a fost impărțit in trei ținuturi de căpetenie, totuși toți se cheamă cu același nume de romani, disprețuind adică dand de-o parte numele de valahi, care le-a fost dat de către popoarele barbare. Căci romanii care trăiesc și astăzi in Transilvania, deasupra fluviului Olt, in ținutul numit Maramureș, nu-și dau numele de valah, ci de romani (martori imi sunt toți locuitorii tuturor națiilor din Transilvania). Cei din Valahia (pe care grecii din vremuri apropiate ii numesc ungrovlahi, iar noi, moldovenii, ii numim munteni – căci au luat in stăpanire mai multe locuri muntoase) iși dau și ei la fel numele de romani, iar țării lor de Țara Romaneasca, adică in latinește: Terra Romana."

"Noi, moldovenii, la fel ne spunem romani, iar limbii noastre nu dacica, nici moldoveneasca, ci romaneasca, astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l intrebam: «Scis moldavice?», ci «Stii romaneste?», adica (in latineste): «Scis Romanice»? Iar daca aceste neamuri n-ar fi la obarsia lor romani, cum, ma rog, ar fi putut sa-si ia, prin minciuna, si numele, si limba romanilor?…"

"Arată-să pre scurt neamul Moldoveanilor, Munteanilor, Ardeleanilor (carii cu toții cu un nume de obște Romani să cheamă) să fie din rodul său hireși Romani, și precum Dachia au fost descălecată de Traian impărat cu cetățeani și slujitori Romani [...]"

 

Un pas in directia Reantregirii Tarii, a Neamului Romanesc!

"Istoria Neamului Romanesc n-a fost decat o lunga, necontenita, halucinanta hemoragie. Ne-am alcatuit intr-un uragan si am crescut in vifor. Popor de frontiera, luptam si muream pentru toti. Muream, mai ales, platind miopia si neghiobia altora." Mircea Eliade

Ultimatumul sovietic din 26 iunie 1940, care este folosit cu termenul de "acord" in Tratatul din 1947, este ab initio lovit de nulitate, deoarece nu a respectat manifestarea de vointã a statului roman pe baza egalitãtii suverane dintre state, si a fost scos in afara cadrului juridic international stabilit de Conferinta de pace de la Paris din 1919 – 1920.

In plus, nu a avut nici o justificare juridica sau istorica fatã de Romania, deoarece era in contradictie cu Tratatul sovieto-turc din 1921 si pe deasupra ingloba teritorii pe care Imperiul tarist nu le-a stapanit niciodata (este vorba de nordul Bucovinei si tinutul Herta).

Ocupatia tarista a Basarabiei a avut la baza Tratatul de la Bucuresti din 1812, prin care imperiul ottoman ceda o parte a unei provincii care nu-I apartinea, deoarece, atunci cand Moldova s-a supus suzeranitatii turce, Poarta acceptase sa respecte si integritatea teritoriala a tãrii. Puterea sovietica dupa prabusirea Imperiului tarist a proclamat dreptul popoarelor din imperiu la autodeterminare.
Romanii din Basarabia, ca urmare a hotararii de independenta a Sfatului Tarii si in calitate de for supreme legislativ, au votat Unirea cu Romania. Statul ucrainean a surprins intre guberniile sale Basarabia si a recunoscut Nistrul ca granita intre Romania si statul ucrainean (26 iulie1919).

Rusia sovietica, desi nu a recunoscut unirea Romaniei cu Basarabia, in calitate de stat succesor Imperiul tarist, a incheiat cu Turcia, in 1921, Tratatul prin care toate conventiile incheiate de fostele imperii intre ele erau considerate "nule si abrogate". Prin urmare, statul sovietic a anulat Tratatul incheiat cu Poarta. Iar atunci cand contra dreptului international URSS a dat ultimatumul Romaniei, pentru cedarea Basarabiei si a altor parti ale teritoriului romanesc, URSS nu mai avea nici o alta justificare decat acapararea de teritorii straine.

Ucraina este astfel beneficiarul castigului expansionismului sovietic.

Pactului Molotov-Ribentropp un document atins de nulitate de jure si care n-a fost ratificat nici de Sovietul Suprem al URSS traieste si azi prin consecintele sale teritoriale. De ce?

Intrebati Guvernul Romaniei! Intrebati politicienii de azi ai Romaniei!

 

Moldovan/Moldovian Language

Stimați colegi,
Pe partea mea de ocean foarte puțin știu despre limba romană și legătura de rudenie apropiată cu celelalte limbi romanice.
Pană și ATA (Asociația Traducătorilor din America), s-a grăbit să adauge limba moldovenească la listă (numită "Moldovan" sau "Moldovian". Am explicat de cate ori am avut ocazia că această limbă (denumire) a fost inventată in timpurile moderne și am folosit o comparație foarte relevantă:
Ce-ar fi să spună canadienii că ei nu vorbesc nici engleză nici franceză, ar incepe să le amestece și să spună că limba lor oficială este "Canadian"?
Se află in Moldova foarte mulți oameni care vorbesc o limbă romană foarte bună sau doar limba rusă foarte bună (mult mai puțini), și un volum mediu dintre cei mai in varstă care le amestecă...ei nu merg la spital, ci la "bolniță", n-au avut operație de hernie, ci de "grijă"...
N-au localuri deschise non-stop, ci "veșnic", nu au cabluri subterane (ingropate) ci "tehnologii inmormantate".
Curtea Constituțională din Moldova a stabilit incă din 2013 că limba oficială este ROMÂNA...
https://www.publika.md/curtea-constitutionala-a-decis-limba-de-stat-a-moldovei-este-cea-indicata-in-declaratia-de-independenta---romana_1713421.html
Hai să ajutăm limba romană să supraviețuiască și-n Moldova de peste Prut...
...DAR...hai să aducem limba romană și-n Romania, să scriem cu caractere diacritice peste tot, inclusiv in ziare și pe situri de internet.
Hai Romania și limba romană!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor