Maia Sandu: Nu voi face un pas inapoi, nu mai vreau sclavia asta! Imi este mila de Dodon Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 06:15
15319 citiri
Maia Sandu: Nu voi face un pas inapoi, nu mai vreau sclavia asta! Imi este mila de Dodon Interviu
Foto: Facebook / Maia Sandu

Mizez pe moldoveni inteligenti, puternici, care nu pot fi pacaliti, dusi de nas de o gasca de golani disperati ca pierd totul odata cu alegerile. Imi pun speranta ca moldovenii din diaspora isi vor salva familiile lasate acasa. Ii rog sa mearga la vot. "Hai, diaspora, viitorul nostru e in voi!", afirma Maia Sandu, candidata opozitiei democratice in turul al doilea al al alegerilor prezidentiale din R. Moldova care va avea loc duminica.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Maia Sandu a aratat care ar fi prioritatile sale ca presedinte: lupta impotriva coruptiei, alinierea Constitutiei la standarde occidentale, iar "presedintele este si cel care numeste judecatorii in functia de magistrat. Avem aici exemplul Romaniei unde cu vointa politica si cu un DNA puternic s-a facut curatenie printre oligarhi, politicieni si grupurile de interese."

"Au ajuns sa murdareasca si biserica in acest joc electoral ingrat, iar singura explicatie este spaima ca vor intra la puscarie, daca pierd alegerile. Sa pangaresti biserica prin chestiuni inadmisibile ortodoxiei mi se pare o blasfemie si pentru preoti, si pentru practicantii ortodocsi.", a afirmat Maia Sandu.

Cum ar arata Moldova condusa de Maia Sandu dupa 4 ani de mandat? De ce sa va voteze oamenii?

Moldova despre care ma intrebati va fi o tara a cetatenilor ei, o tara a noastra, unde noi vom decide cum sa traim si sa ne bucuram de munca noastra. Va fi o tara in care vom fi respectati, unde umilinta nu-si va mai gasi locul. Da, Moldova va fi o tara in care nu se va mai fura ca-n codru, unde institutiile vor functiona si unde economia va creste, unde oamenii vor avea salarii decente si unde coruptia va fi un concept de trista amintire, in sfarsit.

O tara in care se intorc din pribegie copiii, iar "buneii" nu mai sunt impovarati de frica zilei de maine. Cu siguranta, Moldova de maine va fi o tara in care Dodonii, Sorii, Plahotniucii, Platonii nu-si mai au locul decat in penitenciare, ca sa dea socoteala pentru atentat la siguranta nationala si pentru banii furati din buzunarele oamenilor.

Ma intrebati de ce sa voteze oamenii? Eu va spun de ce votez eu: din respect pentru familia mea, prietenii mei, oamenii pe care ii cunosc si pe care nu i-am cunoscut niciodata, ma duc la vot si din respect pentru mine, asta ca sa am dreptul sa pot trage la raspundere decidentii, atunci cand nu-si fac datoria. Oamenii trebuie sa stie cat de mult conteaza votul lor, viitorul lor.

Sa inteleaga ca nu merita sa lase pe nimeni sa decida pentru ei. Sa simta ca ei fac viitorul, vot cu vot.

Care ar fi primele masuri pe care le-ati lua in limita competentelor dvs constitutionale?

Imi voi concentra atentia, in primul rand, pe lupta impotriva coruptiei, pentru ca acest flagel aduce atingere securitatii nationale si vulnerabilizeaza existenta Republicii Moldova. Aici competentele institutiei prezidentiale sunt destul de clare.

Primul pas pe care il voi face este de a ma adresa Parlamentului pentru modificarea de urgenta a Constitutiei si alinierea acesteia la standarde occidentale, astfel incat procurorul general al Moldovei sa fie numit de presedinte, iar concursul pentru acest post sa fie organizat cu o transparenta maxima.

De asemenea, sa nu uitati ca presedintele este si cel care numeste judecatorii in functia de magistrat. Astfel, cu o procuratura puternica, neaservita politic sau oligarhic, si cu un sistem judecatoresc performant, un presedinte poate face ordine in tara lui. Avem aici exemplul Romaniei unde cu vointa politica si cu un DNA puternic s-a facut curatenie printre oligarhi, politicieni si grupurile de interese.

Care considerati ca sunt principalele riscuri pentru R Moldova in cazul victoriei lui Igor Dodon? Dodon este omul Rusiei sau mai degraba omul lui Plahotniuc?

Dodon, in primul rand, este omul propriului interes, apoi, in functie de ce nevoi are, este omul oligarhilor si se declara omul Rusiei. El nu are afaceri ori legaturi cu Rusia, el este doar omul catorva rusi care se folosesc de el ca sa castige bani. In ce priveste oligarhia locala, Dodon este doar sluga lui Plahoniuc, Sor si a altor hoti care au mai multi bani decat el.

Imi este mila de Dodon. Ce vor invata urmasii lui din ceea ce face el? Vedeti dumneavoastra, aceste tertipuri ale lui vor ramane pe Internet, oare cum va explica peste ani oamenilor actiunile lui de azi? Dodon le spune tinerilor ca nu e nevoie sa invete carte si ca n-au nevoie de bacalaureat, dar, pe de alta parte, da bani grei ca sa-si duca copiii la cele mai bune scoli.

Sunt convinsa ca moldovenii nu se vor lasa pacaliti de un mincinos, care isi uita minciunile de la o zi la alta si isi schimba propriile vorbe in functie de convenienta. Moldova are nevoie de libertate si demnitate, iar Dodon ii ofera acum doar catuse si umilinta.

In primul tur al alegerilor prezenta la vot in diaspora, inclusiv in Romania, a fost foarte mica. De ce credeti ca oamenii nu au iesit la vot? Cum ii veti mobiliza in turul al doilea?

Ma doare sufletul de cei plecati de acasa. Eu stiu ce inseamna sa stai printre straini si ii inteleg foarte bine pe moldovenii plecati sa-si gaseasca un rost in lume. Ei muncesc zi de zi sa stranga un banut pentru cei de acasa, iar departarea ii macina de griji. Mersul la vot inseamna pentru ei o zi in minus de munca si o cheltuiala in plus pe transport si poate chiar cazare pentru unii. Eu ii inteleg pe acesti oameni foarte bine, epuizarea lor si pierderea sperantei i-a facut sa nu-si mai doreasca sa mearga la vot.

Dar eu imi pun speranta in ei, caci inteleg ca daca acum nu luptam pentru noi, viitorul nostru va fi sumbru pentru multa vreme. Imi pun speranta in ei ca isi vor salva familiile lasate acasa. Eu stiu ca daca acasa ar fi mai bine, ei s-ar intoarce la mamele, tatii, buneii si copii lor. Pentru aceasta speranta, eu ii rog sa mearga la vot.

Hai, diaspora, viitorul nostru e in voi! Eu stau chezasie ca nu voi face un pas inapoi in lupta cu cei care ne tin departe de familiile noastre. Sunt convinsa ca impreuna vom invinge.

Ce sanse reale aveti sa castigati? Pe ce categorii de electorat suplimentar fata de turul I mizati?

Sansa mea este inteligenta compatriotilor mei si eu stiu ca moldovenii sunt oameni destepti. Am intrat in aceasta lupta pentru ca nu am mai suportat minciuna, n-am mai suportat lacrimile batranilor pe care ii intalnesc pe strada, n-am mai suportat tristetea tinerilor impovarati de datorii si obligatii. Nu m-am mai suportat pe mine sa stau si sa nu fac nimic, sa-i las pe altii sa ne calce in picioare, sa ne trateze ca pe turma.

Am spus: nu mai vreau sclavia asta! Si am decis sa lupt. Nu am crezut ca exista atata marsavie, lipsa de onoare, minciuna si dezmat. Dar eu nu voi ceda, nu au ce sa-mi reproseze. Nu am furat un capat de ata, nu am facut nimic ca sa fiu santajabila. De asta le e frica, de puterea mea si a celor ca mine. Aceasta este categoria de oameni pe care mizez pentru viitorul Moldovei: moldoveni inteligenti, puternici care nu pot fi pacaliti, dusi de nas de o gasca de golani disperati ca pierd totul odata cu alegerile.

Exista riscul falsificarii turului doi?

Alegerile au inceput sa fie furate odata cu startul campaniei electorale. Suntem vigilenti si facem apel la alegatori sa fie atenti si sa nu-i lase sa ne fure viitorul. Vom avea observatori proprii alaturi de observatorii internationali acreditati.

La cel mai mic semn de frauda, vom sesiza CEC si organele competente ale statului. Reactia noastra nu va intarzia sa apara. Nu sunt ei atat de multi pe cat putem noi sa fim de vigilenti.

Cum explicati atacul violent al bisericii impotriva dvs?

Am o mare tristete in suflet in legatura cu aceasta tema. Au ajuns sa murdareasca si biserica in acest joc electoral ingrat, iar singura explicatie este spaima ca vor intra la puscarie, daca pierd alegerile. Sa pangaresti biserica prin chestiuni inadmisibile ortodoxiei mi se pare o blasfemie si pentru preoti, si pentru practicantii ortodocsi. Dodon a folosit biserica, ca pe bunul lui personal, de frica sa nu ajunga la puscarie.

Vlad Plahotniuc isi manifesta sprijinul pentru dvs, un sprijin pe care, desi aveti nevoie de fiecare vot, il respingeti. Care este explicatia acestei situatii atipice?

Vlad Plahotniuc este in colaps intelectual. El crede ca daca pune in joc ura populatiei fata de el, eu voi pierde alegerile. Dar sa nu uite, noi, fara bani, fara organizatii de partid si echipa de propaganda, am facut ce n-ar fi atins niciodata el cu candidatul sau. Plahotniuc a fugit de rezultat. Lumea ar fi vazut, din scorul electoral al lui Lupu, cat de putin electorat are PD-ul. Il ignor pe Plahotniuc, nici inteligenta nu mai are.

Sperati ca o parte din electoratul lui Usatii sa nu urmeze totusi indemnul de a-l vota pe Dodon? De ce credeti ca Usatai a ales sa-l sprijine pe Dodon in pofida atacurilor din timpul campaniei?

Eu cred in moldoveni si ii chem la vot, indiferent din ce partid fac parte. Sa nu mai impartim oamenii pe categorii, un presedinte al moldovenilor nu ar face asta. Eu le multumesc tuturor care au fost la vot, indiferent pe cine au votat. Votul lor a aratat ca le pasa. Eu am o lupta cu acesti sefi de partide care au facut bani si cariere pe influenta politica si pe spatele membrilor de partid.

Eu ii chem la vot pe toti oamenii, pentru ca eu ii respect pe toti, indiferent de optiunile lor politice. E important ca ei sa voteze viitorul tarii, asa cum simt ei.

Cum s-a desfasurat colaborarea dvs in campanie cu Andrei Nastase de la Partidul Demnitate si Adevar?

Cred ca noi am avut o colaborare buna. Scorul din primul tur a aratat ca aceste calcule si decizii comune au fost corecte. Pe scurt: o colaborare bazata pe maturitate, pragmatism cu rezultate bune.

Au fost foarte putin vizibile in spatiul public in aceste ultime zile fortele politice care spun oficial ca va sustin. De ce?

Cand vorbiti de "forte politice" va referiti, probabil, la sefii de partide si actiunile lor de vizibilitate. Corect ar fi sa-i intrebati pe ei. Pot sa va spun ca in jurul meu sunt din ce in ce mai multi oameni, cu sau fara apartenenta politica.

Si-au declarat sustinerea personalitati marcante din Republica Moldova, oameni de cultura, creatie, stiinta, numerosi primari si mii de cetateni din afara tarii. Asta ma umple de bucurie, imi arata ca lupta mea nu este in zadar, asa ca sa o ducem pana la capat. Pe 13 noiembrie, iesim la vot si invingem. Impreuna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Maia Sandu alegeri prezidentiale Moldova, #alegeri prezidentiale Moldova , #Moldova