Marirea pensiilor provoaca scandal in Parlamentul de la Chisinau

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 14:29
1403 citiri
Marirea pensiilor provoaca scandal in Parlamentul de la Chisinau
Foto: stelapopa.unimedia.md

Deputatii Partidului Democrat din R. Moldova, una dintre cele patru formatiuni din coalitia aflata la guvernare, au parasit, joi, sala de sedinte a Parlamentului, in semn de protest ca un proiect de lege vizand indexarea pensiilor nu a fost inclus pe ordinea de zi.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a cerut in debutul sedintei sa fie examinat un proiect al Ministerului Muncii, condus de democrata Valentina Buliga, care prevede indexarea pensiilor.

Presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a anuntat insa ca ordinea de zi pentru sedintele de joi si vineri ale Legislativului a fost deja aprobata de Biroul Permanent al Parlamentului, iar acest proiect ar putea fi discutat luni sau marti. Raspunsul nu i-a multumit pe democrati, care au parasit sala, relateaza portalul Stirea Zilei.

Marian Lupu a explicat ca acest proiect prevede majorarea doar a pensiilor mici, de 700-800 de lei, pe care le primesc, de fapt, doua treimi dintre pensionari. Potrivit lui Lupu, initiativa a fost discutata in cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana si a obtinut avizul tuturor ministerelor, in afara de cel al Finantelor, condus de liberal-democratul Veaceslav Negruta.

"Acum zece zile, in cadrul unei intrevederi cu FMI si reprezerntantii Bancii Mondiale am stabilit cu colegii de Alianta modalitatea rezolvarii acestei probleme. Nu vedem nici cea mai mica dorinta pentru a realiza cele convenite anterior", a declarat Lupu.

Liderul democrat a adaugat ca, pentru a evita speculatiile si competitiile, Partidul Democrat este gata sa sustina un proiect comun al tuturor fractiunilor parlamentare care au propus asemena proiecte, inclusiv Partidul Comunistilor, mentioneaza UNIMEDIA.

In replica, liderul fractiunii Partidului Liberal Democrat, Mihai Godea, a spus ca "nu-l intelege" pe Marian Lupu, avand in vedere ca el a fost membru al Guvernului si stie cat dureaza avizarea unui proiect. Godea a adaugat ca Guvernul va veni cu rectificari la buget, care prevad si majorarea pensiilor si salariilor, iar Partidul Democrat blocheaza activitatea Parlamentului "pe proprie raspundere".

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, si cel al Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, au precizat ca, in principiu, nu sunt impotriva indexarii pensiilor, insa trebuie vazut daca sunt bani in buget pentru majorari.

"Toti cetatenii trebuie sa aiba pensii bune, dar pentru asta trebuie sa muncim, in dependenta de puterile pe care le avem. Vedem. Noi inca n-am declarat sedinta de toamna inchisa", a spus Ghimpu.

Pe de alta parte, liderul Partidului Comunistilor, Vladimir Voronin, sustine ca gestul lui Lupu este doar "un truc electoral".

La randul sau, Marian Lupu, a afirmat ca nu face campanie electorala, ci vrea sa atentioneze factorii de decizie ca au ramas doar cateva zile in care Parlamentul poate vota acest proiect.

In urma deciziei deputatilor democrati de a parasi sedinta Parlamentului, Ghimpu a anuntat o sedinta de urgenta a Aliantei pentru Integrare Europeana, la care a venit si premierul Vlad Filat.

Marian Lupu s-a declarat multumit de rezultatele sedintei AIE, sustine Timpul. In cele din urma, deputatii AIE au revenit in sala de sedinte, iar premierul Vlad Filat a vorbit de la tribuna centrala explicand ca Guvernul va avea un proiect de lege ce vizeaza propunerea PDM.

Disputa din Parlament intervine in conditiile in care in R. Moldova vor avea loc in noiembrie alegeri legislative anticipate.

In iunie, premierul Vlad Filat declara pentru UNIMEDIA ca nu exclude posibilitatea de a urma o majorare a pensiilor spre sfarsitul verii. Anterior, Filat declarase intr-un interviu pentru Timpul de dimineata ca, din datele pe care le detine, este convins ca spre sfarsitul verii R. Moldova va avea o situatie care sa permita guvernului sa vina "cu actiuni concrete in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de trai nu doar pentru pensionari, ci pentru toti cei - foarte multi, din pacate - care au venituri reduse in Republica Moldova.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#scandal Parlament Chisinau, #proiect marire pensii , #Moldova