Marturiile unei profesoare din Tiraspol: Rusia vrea sa bage frica in noi prin atacuri banditesti - Interviu

Sambata, 08 Februarie 2014, ora 12:09
2884 citiri
Marturiile unei profesoare din Tiraspol: Rusia vrea sa bage frica in noi prin atacuri banditesti - Interviu
Foto: Adevarul.md

Noi tensiuni au aparut, in aceasta saptamana, in stanga Nistrului, cand directorul singurului liceu cu predare in limba romana din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost retinut alaturi de contabilul si soferul institutiei de catre militia transnistreana.

Cu totii se intorceau din Causeni si au fost opriti in localitatea Parcani, fiind invinuiti de contrabanda.

Alarma a fost data de vicedirectorul liceului "Lucian Blaga", Raisa Padureanu, care a anuntat pe Facebook ca directorul a fost retinut pentru audieri. Intr-un interviu acordat Ziare.com, profesoara a catalogat actiunile militiei transnistriene drept atacuri banditesti si intimidari, acuzand ca acest lucru se intampla dupa ce limba de stat din R. Moldova a fost declarata oficial limba romana, dar si dupa parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana.

Directorul singurului liceu romanesc din Tiraspol a fost eliberat. "Este o drama prin ce trecem noi zilnic"

Directorul adjunct al singurului liceu cu predare in limba romana din Tiraspol a povestit ca in Transnistria nu exista librarii, biblioteci sau spectacole in limba romana.

Cum va explicati retinerea domnului director Ion Iovcev?

Este un atac banditesc. Altfel nu pot califica aceasta retinere. Sa ataci oamenii cu mastile pe fata, sa incerci sa le pui oamenilor nevinovati catuse la maini e ceva oribil din domeniul fantasticului, cred eu. Probabil s-au inspirat din filmele fantastice si nu au unde aplica prostia omeneasca. Iata ca au gasit o modalitate de a speria lumea. Stiu cazuri cand cetateni nevinovati au fost retinuti, arestati li s-au aruncat pungute cu narcotice, apoi au fost rascumparati de rude contra unor sume mari de bani. Aici, in zona ocupata, te poti astepta la orice. In ce tara traim? Cine ne conduce? Si pana la urma, in ce secol traim?

Ce s-a intamplat la mijlocul acestei saptamani acolo? Este o incercare de intimidare obisnuita? Are legatura cu nemultumirea Rusiei fata de parafarea acordurilor de la Vilnius de catre Republica Moldova?

Din cate ati aflat, au fost retinuti colegii mei in timp ce aduceau salariul. Asteptam acest salariu din luna in luna. Fiecare avem probleme de sanatate, avem nevoie de bani pentru a procura medicamente, vin facturile la serviciile comunale, cum le vom achita inca nu stim.

Pe timpurile "faimosului" Kotovschi, hotii din banda lui Grigorii Ivanovici se ascundeau si actionau noaptea, furand gainile din poietile oamenilor, dar in cazul dat, fiind urmariti, colegii mei au fost atacati in ziua mare, de fata cu toata lumea, pentru ca sunt protejati de persoane la fel ca si ei. Astfel, au dat dovada ca la putere se afla mama banditilor, dealtfel nu-si mai ascundeau fata sub cagule.

Noi zilnic ne asteptam la provocari din partea lor. Rusii nu se pot impaca cu gandul ca nu dorim sa fim sub talpa lor. Ca orisice popor, dorim sa ne pastram identitatea. Elevii din liceul nostru nu incalca nicio lege. Suntem o scoala care studiaza in limba de stat in baza curriculei de la Chisinau. Ce rau este este aici?

Rusii vor continua presiunile, acesta este doar inceputul. Scolile cu predare in limba romana au fost atacate de nenumarate ori, ei nu se vor astampara cu una cu doua. Cei din tarile baltice au scapat usor de ei, noi insa nu ne debarasam asa usor. Urmaresc evenimentele si vad ca populatia rusa din dreapta Nistrului habar nu are de stima si respect fata de acest popor.

Cum s-a urcat in cap zeci, sute de ani, continua s-o faca in continuare. Anume dupa parafarea Acordului de la Vilnus s-a inceput toata presiunea aceasta. In asa fel Rusia doreste sa bage frica in noi, sa ne arate ca ei sunt mari si tari, insa uneori cazi singur in groapa sapata altuia.

De ce intarzie autoritatile de la Chisinau sa ia atitudine si masuri in aceasta chestiune?

Nu inteleg pozitia Chisinaului, desi au fost facute declaratii suficiente si cred ca in spatele nostru au fost luate unele masuri, impreuna cu alte organizatii internationale.

Credeti ca Rusia mai are capacitatea de a deraia trenul european al Republicii Moldova prin provocarile Tiraspolului de acest gen?

Nu au nicio sansa pentru ca trenul a pornit si este greu si complicat sa-l opresti. Lumea doreste sa scape de dictatura. Noi dorim sa avem libertate totala. Poate peste ceva ani vor intelege si multi locuitori ai Transnistriei ca Europa este civilizatie, dar nu "saracie" asa cum li se povesteste la televiziunea lor. Sper ca si conducatorii nostri de la Chisinau sa nu se sperie si sa cedeze, noi dorim sa mergem inainte, vrem sa traim in libertate.

Directorul liceului roman din Tiraspol: A fost un film de groaza, am fost umiliti!

De ce nu se implica OSCE in garantarea invatamantului in limba romana in regiune si nu condamna aceste incalcari ale drepturilor fundamentale?

Basescu, ingrijorat de retinerea directorului liceului din Tiraspol: E o provocare

Vedeti ca Tiraspolul se supune direct Rusiei, ceea ce se dicteza de la Kremlin aceea fac ei aici. OSCE-ul nu prea are mare putere, dar in masura posibilitatii se straduiesc sa ajute cum pot. Cred ca urmariti evenimentele si stiti ca si ei au unele interdictii in zona separatista.

Ce impact credeti ca va avea declaratia presedintelui Traian Basescu, care a cerut OSCE sa se implice pentru a garanta dreptul copiilor de a invata in limba romana?

Nu stiu OSCE ce va face, dar domnul presedinte Basescu a fost auzit. Indata Parlamentul European a luat atitudine fata de scolile romanesti din Transnistria. Speram sa ajunga si la mintea lor acest lucru. Fiecare natiune are dreptul la identitate. Domnul presedinte ne-a sustinut si ne va sustine si in continuare.

Ce probleme intampina etnicii romani in regiunea transnistreana in prezent din punctul de vedere al limbii romane?

In regiune nu sunt gradinite romanesti, nu avem o scoala care sa corespunda cerintelor, nu sunt librarii, cinematografe, biblioteci de unde sa putem lua literatura in limba romana. Peste tot se vorbeste in limba rusa, esti obligat peste tot sa depui cereri in rusa - cereri de angajare, concediere etc. etc. Din lipsa localurilor culturale, nu putem viziona spectacole in limba romana. Copiii nostri nu au unde se dezvolta in diverse domenii.

Directorul singurului liceu romanesc din Tiraspol, retinut de militie: E acuzat de contrabanda

Lucrul cel mai important este insa lipsa de comunicare in limba romana. Elevii vin la scoala total nepregatiti, multi nu cunosc limba romana si profesorilor le este foarte greu sa munceasca, dar totusi avem absolventi care ne bucura mult cu succesele lor. Daca un copil care a trecut prin Liceul "Lucian Blaga" a ajuns sa studieze in SUA, Germania, Romania. Italia si in multe alte tari, inseamna ca si noi suntem impliniti, acesta este rodul muncii noastre in conditii ostile.

Credeti ca Rusia va fi trasa la raspundere pentru ca n-a pus in aplicare decizia CEDO, prin care este acuzata ca a incalcat dreptul la educatie si care-i cerea sa achite 6.000 de euro fiecarui petitionar, deci un total peste un milion de euro pentru o parte a victimelor acestui regim?

Este o intrebare complicata. Eu nu cred ca Rusia isi va indeplini obligatiunile, asa cum nu si-a onorat obligatiunile de a intoarce pamanturile ocupate inapoi si de a scoate armata a 14-a din zona. Dar sa speram ca cei de la PromoLex, care au ajutat unele scoli sa castige procesul impotriva Rusiei, isi vor indeplini pana la urma datoria. Important este faptul ca juristii PromoLex au dovedit nu o singura data ca in stanga Nistrului sunt incalcari grave de legi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Raisa Padureanu marturii Tiraspol, #liceu romana Tiraspol, #director Tiraspol retinut , #Moldova