Masa rotunda pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 23:38
1479 citiri
Masa rotunda pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova

Presedintele interimar al R. Moldova, Marian Lupu, a invitat, miercuri, fortele politice de la Chisinau la discutii pentru alegerea sefului statului, apreciind ca situatia de trebuie solutionata prin dialog si compromisuri rezonabile.

"A venit momentul unei decizii cardinale pentru un viitor comun, caci lipsa conducerii de stat afecteaza viitorul tarii. Singurele solutii viabile sunt cele care vor pastra si accelera cursul de dezvoltare", a declarat Lupu intr-un mesaj catre cetateni pe tema crizei politice din R. Moldova.

El a adaugat ca opteaza pentru lansarea neconditionata a dialogului cu partidele politice si societatea civila, pentru a gasi acele compromisuri de depasire a situatiei dificile si gasirea solutiilor ca R. Moldova sa mearga inainte.

"Invit fortele politice la o masa rotunda vineri, 30 octombrie, sau sambata, 1 octombrie, pentru a discuta despre alegerea sefului statului. Situatia este una presanta si foarte responsabila pentru Parlament. Situatia creata trebuie solutionata prin dialog si compromisuri rezonabile", a mai afirmat presedintele interimar al R. Moldova.

Lupu nu urmareste sa devina presedinte

Liderul Partidului Democrat a subliniat, de asemenea, ca nu tine neaparat sa fie candidat la functia de sef al statului.

Presedintele interimar al R. Moldova a criticat, totodata, conditiile Partidului Comunistilor pentru dialogul cu formatiunile aflate la guvernare in vederea gasirii unei solutii pentru alegerea sefului statului. "Opozitia comunista urmareste altceva decat dialogul cu Puterea", sustine Lupu.

El i-a reamintit liderului PCRM, Vladimir Voronin, ca in 2005 a fost votat de forte democratice, in schimbul a zece initiative. Lupu le-a sugerat comunistilor sa faca la fel si sa accepte discutiile cu Alianta pentru Integrare Europeana si nu separat cu fiecare partid, asa cum a anuntat PCRM.

"Dupa ce Curtea Constitutionala a limitat spatiul de manevra juridica, Alianta a invitat opozitia la dialog, iar Opozitia a raspuns prin conditionari si a aratat ca doreste altceva: revenirea la guvernare. Este, de altfel, o pozitie normala pentru orice forta politica. Stiu ca asteptati de la politicieni niste decizii ferme. Asa s-a procedat si in 2005, cand opozitia a votat un presedinte", a mentionat Marian Lupu.

Presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, este, teoretic, candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana la functia de sef al statului, potrivit acordului de formare a coalitiei de la Chisinau. Candidatura democratului a fost insa categoric respinsa de opozitia comunista. Grupul parlamentar al PCRM a declarat in repetate randuri ca nu va vota niciodata pentru alegerea lui Marian Lupu la presedintia Republicii Moldova.

Republica Moldova se afla intr-un impas politic de mai bine de doi ani, fortele proeuropene ajunse la guvernare dupa protestele din aprilie 2009 nereusind sa ajunga la un consens pentru alegerea presedintelui. Criza politica indelungata risca sa duca la noi alegeri anticipate, care ar fi afecta parcursul european al tarii.

Alianta pentru Integrare Europeana a invitat saptamana trecuta opozitia comunista la un dialog in vedere gasirii unui compromis si a unei solutii pentru depasiriea crizei politice. In replica, PCRM a declarat ca nu va negocia cu AIE, fiindca nu o recunoaste drept o entitate politica sau juridica, ci cu fiecare partid parlamentar in parte.

PL a respins propunerea de a avea discutii separate cu comunistii, insa Partidul Liberal Democrat si Partidul Democrate, celelalte doua formatiuni din arcul guvernamental, nu au respins posibilitatea unui dialog direct cu PCRM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#alegere presedinte Republica Moldova, #candidati presedintie Moldova, #Marian Lupu presedintie Moldova , #Moldova