Mihai Ghimpu condamna Pactul Ribbentrop-Molotov

Duminica, 22 August 2010, ora 15:15
2359 citiri
Mihai Ghimpu condamna Pactul Ribbentrop-Molotov
Foto: adevarul.ro

Presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat ca lucreaza la un nou decret, de condamnare a pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939, care a scindat Europa, impartind-o in sfera de influenta sovietica si cea occidentala.

Anuntul a fost facut de Mihai Ghimpu vineri, 20 august, la emisiunea Fabrika, de la Publika TV. El a spus ca va semna mai multe decrete prin care va conferi distinctii de stat, dar ca lucreaza si la un nou decret de condamnare a pactului Stalin-Hitler. "Ceea ce s-a produs atunci trebuie condamnat", a tinut sa mentioneze Ghimpu.

Scopul declarat al Pactului Stalin-Hitler era, din punctul de vedere oficial al Germaniei, sa-si asigure flancul estic in perspectiva iminentei invadari a Poloniei, petrecuta cu o saptamana mai tarziu, la 1 septembrie 1939. Pe de alta parte, Uniunea Sovietica voia sa castige timp, sa previna temporar o invazie germana, intrucat Armata Rosie avea prea putini ofiteri superiori, dupa executarea multora dintre ei la ordinul lui Stalin, in frunte cu maresalul Tuhacevski, sub pretextul unui complot imaginar.

In realitate, ambele tari vroiau sa se asigure reciproc in procesul de impartire in doua a ceea ce ramasese neocupat si neimpartit din Europa. Acest Pact a determinat in cele din urma scindarea Europei prin Cortina de fier, intre anii 1945-1989. In acesti 45 de ani, Europa Occidentala a progresat prin practicarea democratiei si a economiei libere in toate tarile aflate la vest de Cortina de fier, in timp ce Europa de Est a avut parte de regimuri totalitare dure, aservite Kremlinului, si de economii centralizate, de stat.

Un precedent decret semnat de Mihai Ghimpu, prin care declara 28 iunie Zi a ocupatiei sovietice, a starnit profunda nemultumire a Moscovei si nu a fost agreat de colegii din Alianta pentru Integrare Europeana, aflata la guvernare la Chisinau, din care, in afara de liberalii presedintelui, mai fac parte trei partide liberal-democrate.

Decretul prezidential semnat de Mihai Ghimpu la 24 iunie spunea ca ziua de 28 iunie a fost desemnata drept zi de comemorare a victimelor ocupatiei sovietice din 1940 si de condamnare a regimului totalitar comunist.

"Trebuie sa promovam adevarul si sa educam noua generatie prin adevar. Nu poate exista o societate sanatoasa atunci cand politica adevarului este inlocuita cu o politica a minciunii si a nedreptatii", a explicat presedintele interimar.

Decretul se incheiea cu solicitarea retragerii de catre Federatia Rusa, succesoare de drept a Uniunii Sovietice, a trupelor si armamentului de pe teritoriul Republicii Moldova. In cele din urma, decretul a fost declarat in justitie neconstitutional.

Quarterly Report - Editia 4

Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a precizat sâmbătă, 25 mai, la Milano, la o întâlnire cu români stabiliţi în Italia, că mobilizarea la vot în 9 iunie este foarte importantă. Drulă nu a...
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
#decret condamnare pact, #Ribbentrop Molotov Mihai Ghimpu , #Moldova
Comentarii
Poza Mihaela Cartis
Mihaela Cartis
rank 5
Iata ce trebuia sa faca din momentul 1989 Ion Iliescu, daca ar fi fost emanatul unei revolutii autentice!