Mihai Ghimpu: Prioritara este mentinerea coalitiei democratice din Rep. Moldova

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 22:32
1503 citiri
Mihai Ghimpu: Prioritara este mentinerea coalitiei democratice din Rep. Moldova
Foto:Administratia Prezidentiala

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, crede in posibilitatea inlaturarii efectelor Pactului Ribbentrop-Molotov, dar afirma ca lucrurile nu trebuie fortate in acest sens de catre politicieni, ci ele trebuie sa vina de la sine.

El arata ca, in momentul de fata, prioritara este mentinerea coalitiei democratice din Republica Moldova, in conditiile in care se prefigureaza alegeri anticipate, extrem de dificile pentru partidele din Alianta pentru Integrare Europeana.

"Stiti ca omului nu-i place cand ii spui adevarul in fata. Eu sunt primul presedinte al Parlamentului si al Republicii care a spus adevarul - ca sunt roman, ca vorbesc limba romana. Cand am fost intrebat daca sunt unionist am raspuns: Da, sunt unionist, numai ca nu promovez aceasta idee intrucat programul asumat de noi are cu totul alte obiective. Venind dintr-o societate sovietica unde cetatenii au fost amagiti si manipulati, nu aveam cum sa intelegem anumite lucruri", a declarat Ghimpu intr-un interviu pentru Adevarul.

Acesta spune la fel de ferm ca, din pacate, in prezent nu se mai poate pune problema unificarii cu Romania.

"Nu. Spun, ca sa fie clar pentru toti cetatenii de pe ambele maluri ale Prutului: din pacate, fiind asezati la rascrucea drumurilor, aceasta pozitionare ne-a creat, noua, romanilor, numai probleme. Avem un trecut foarte dureros. Si acum unii declara interese strategice in aceasta zona. Din cauza acestei politici care a condus la ocupatia (n.r. - Basarabiei ) din 1812 si la cea din 1940, acum sunt doua state la baza carora stau romanii, urmasii daco-romanilor. Curiozitatea este ca vorbim aceeasi limba, avem aceeasi identitate, un trecut putin diferit, dar ca nu putem indeparta consecintele ocupatiei Rusiei tariste si apoi a Rusiei sovietice. Cele doua state au cetateni cu mentalitati diferite, formati diferit. Mai mult, ai nostri sunt departe de a cunoaste adevarata lor istorie, adevaratele radacini.

Sunt cetateni care doresc unirea si procentul lor creste intrucat sunt tinerii care cunosc adevarata istorie. Acest deziderat ramane la discretia timpului si a viitoarelor generatii. Dar sa vorbim astazi despre unire nu face pentru ca obiectivul Aliantei este integrarea europeana. E o problema foarte delicata si ea trebuie sa vina de la sine, nu de la politicieni", declara presedintele Parlamentului moldovean.

Mihai Ghimpu: Se poate intampla sa mergem nu spre Europa, ci spre Tiraspol

Intrebat care este, in opinia sa, termenul pana la care s-ar putea realiza integrarea europeana a Republicii Moldova, acesta a precizat : "Cred ca cinci, zece ani ar fi un termen realist. Dar, cu vointa politica, ne-am putea pregati si in trei - cinci ani. Vedeti, si Uniunea Europeana ar trebui sa aiba mai multa vointa politica...".

Presedintele interimar al Republicii Moldova a efectuat marti si miercuri o vizita oficiala in Romania, pe parcursul careia a avut o serie de intrevederi cu oficialitati romane si a participat la o serie de actiuni.

Mihai Ghimpu, in vizita oficiala la Bucuresti

Sustinerea aderarii la UE si 100 de milioane de euro, de la Basescu pentru Ghimpu

Basescu si Ghimpu au depus flori la mormantul lui Stefan cel Mare (FOTO)

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Mihai Ghimpu, #Mihai Ghimpu unire Romania, #Moldova unire Romania, #Ghimpu vizita Romania , #Moldova