Ministrul Apararii din R.Moldova ii da replica lui Iulian Fota: Romania NU poate fi mai buna daca nu este Mare

Marti, 02 Februarie 2016, ora 16:04
8250 citiri
Ministrul Apararii din R.Moldova ii da replica lui Iulian Fota: Romania NU poate fi mai buna daca nu este Mare
Foto: Facebook/Anatol Salaru

Ministrul Apararii de la Chisinau, Anatol Salaru (foto), il contrazice pe fostul consilier prezidential Iulian Fota, care a sustinut ca Romania nu ar trebui sa isi propuna sa fie "mai mare", adica sa se uneasca cu Republica Moldova. Salaru spune ca "un stat nu poate fi mai bun daca isi abandoneaza cetatenii".

Declaratiile ministrului Apararii din Republica Moldova au venit la solicitarea jurnalistilor de la Deschide.MD, dupa ce pe site-ul Ziare.com a fost publicata o analiza semnata de Iulian Fota, fostul consilier pe probleme de securitate al presedintelui Traian Basescu, cu titlul "Sa nu trecem Prutul! Ne trebuie o Romanie mai buna, nu una mai mare!".

Sa nu trecem Prutul! Ne trebuie o Romanie mai buna, nu una mai mare!

Ministrul Anatol Salaru sustine ca ideea conform careia Rusia ar putea declansa un conflict armat in cazul unei eventuale reunificari este "ridicola", pentru ca inclusiv rusii recunosc ca Republica Moldova "este pamant romanesc".

"Reunificarea Romaniei cu Basarabia a fost si este un deziderat istoric al tuturor romanilor. Ideea ca in cazul unei reunificari, Rusia ar putea declansa un conflict armat sau Ungaria ar putea cere Transilvania este ridicola. Unirea Republicii Moldova cu Romania se va face in primul rand in cadrul dreptului international si nu doar in cadrul unei ecuatii de securitate. Romanii au dreptul de a trai intr-un stat comun la fel cum traiesc germanii, francezii si oricare alt popor.

Unirea celor doua state romanesti nu este indreptata impotriva nimanui si nu poate fi o amenintare pentru nimeni. Si Romania, si Republica Moldova sunt state semnatare a Acordului de la Helisnki unde se precizeaza modul in care pot fi modificate granitele dintre state. Mi se pare infantil sa crezi ca Rusia va ataca NATO pentru ca Romania se uneste cu Republica Moldova, despre care inclusiv rusii recunosc ca este pamant romanesc. Daca Rusia vrea sa atace Romania si implicit NATO, o va ataca si fara unire", a comentat ministrul Apararii de la Chisinau.

Totodata, Anatol Salaru afirma ca un stat nu poate fi mai bun daca isi abandoneaza cetatenii, iar intr-o buna zi romanii de dincolo de Prut vor cere unirea fara a astepta aprobarea Rusiei.

"Pur si simplu domnul Fota expune niste teorii care sunt demult vehiculate de cei care vor perpetuarea pactului Ribbentrop-Molotov. L-as intreba pe dl Fota: dar daca SUA si marile puteri au decis sa sprijine unirea Republicii Moldova cu Romania tocmai pentru a securiza acel intermarium, ar mai fi valabila teoria dumnealui?

Romania nu poate fi mai buna daca nu este mare, un stat nu poate fi mai bun daca isi abandoneaza cetatenii. Asa cum spune si presedintele Iohannis, unirea este ceva ce doar Republica Moldova poate cere si doar Romania o poate oferi. Intr-o buna zi, romanii basarabeni vor cere Romaniei unirea fara a cere aprobarea Rusiei", a declarat ministrul Salaru pentru sursa citata.

Reintregirea tarii, marele proiect strategic al Romaniei dupa integrarea in NATO si UE - Interviu

Dungaciu: Republicii Moldova i s-a luat totul. Romania e ceea ce ii ramane - Interviu

In articolul "Sa nu trecem Prutul! Ne trebuie o Romanie mai buna, nu una mai mare!" publicat la rubrica "Invitatii Ziare.com", Iulian Fota a tratat subiectul unificarii Romaniei cu Republica Moldova din perspectiva istorica si a afirmat, printre altele, ca acest demers nu este sustinut astazi de marile puteri.

Nu este prima replica pe care o primeste fostul consilier prezidential. Deputatul MP Eugen Tomac, un cunoscut sustinator al proiectului de reunificare, i-a transmis ca Romania ar trebui sa "treaca Prutul" cat de curand.

De ce domnul Fota nu are dreptate - Trebuie sa trecem Prutul imediat!

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Anatol Salaru Fota unire Romania, #unire Moldova Romania , #Moldova