Mircea Druc: Republica Moldova, un "vitel adult" care sta la doua "porti"

Joi, 27 August 2015, ora 19:14
5228 citiri
Mircea Druc: Republica Moldova, un "vitel adult" care sta la doua "porti"
Foto: captura YouTube / EstVestRest channel

Fostul premier si deputat moldovean Mircea Druc, unul dintre cei mai puternici sustinatori ai reintregirii Romaniei, spune ca nu sarbatoreste Ziua Independentei Republicii Moldova, 27 august, pentru ca independenta trebuia sa fie doar un prim pas catre unirea cu Romania, iar acest lucru nu s-a intamplat nici pana azi.

"Timp de 50 de ani am sarbatorit fals ziua de 4 august - constituirea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti - dupa ce 'glorioasa Armata Rosie a eliberat norodul moldovenesc de sub jugul burghezo-mosierilor romani'. Imi amintesc cu cat fast sarbatoreau la Chisinau. Acum se sarbatoreste 'independenta'", a comentat Mircea Druc pentru Ziare.com.

In context, acesta a rememorat momentul in care s-a ratat unirea si a dezvaluit interesele urmarite de cei care au blocat-o.

"Eu am facut parte din miscarea de eliberare nationala, am fost unionist de la 19 ani si asa am ramas. Noi eram atunci cu picioarele pe pamant, ne dadeam seama ca atata timp cat exista URSS nu puteam corecta erorile Pactului Ribbentrop - Molotov si acapararea unei parti a Romaniei, ma refer la nordul Bucovinei si a Basarabiei.

Stiam ca intai trebuie sa dispara Imperiul. Si, cand a disparut Imperiul, eu credeam ca fratii mei de suferinta din Estonia, Letonia si Lituania vor deveni independenti, iar noi, care am avut aceeasi soarta cu ei, ne vom vedea de ale noastre si ne vom uni cu tara. Ei, uite, ca noua nomenclatura crescuta de regimul sovietic-imperial a decis altceva - ca ei nu vor sa se uneasca cu Romania (...)

Ei, sustinatorii proiectului sovietic si cei care i-au indemnat sa faca asta, au crezut ca decretand Republica Moldova, pana la urma, se va dezmembra Romania, ca si Iugoslavia, si atunci va fi Moldova mare, protejata, condusa ghidata si tinuta in frau de catre Moscova, Valahia o dam turcilor sau nu stiu cui sau o lasam sa ramana singura, iar Transilvania, cum sperau altii, va intra in Visegrad (grupul de la Visegrad, n.red.), in NATO, si va fi macar o confederatie europeana cu vechiul pretendent Ungaria. Dar n-a iesit asa. Si acum ei sarbatoresc", a declarat Mircea Druc.

Unirea cu Basarabia putea fi facuta - Interviu cu Mircea Druc

Totodata, fostul premier de la Chisinau a subliniat faptul ca el nu crede in viabilitatea statelor mici, iar situatia Republicii Moldova nu este comparabila cu cea a altor state europene.

"Eu nu am investit niciodata in proiectul Republica Moldova, pentru ca pe mine nu ma intereseaza statele mici. Una este Lichtenstein, San Marino sau Andorra, poate ca ele sunt prospere, fericite, dar ele sunt reminiscente, relicve, ale Evului Mediu. (...) Pentru mine spatiul romanesc nu incepe cu Moldova, cu Evul Mediu, nici macar cu marele Stefan cel Mare. Pentru mine, spatiul romanesc este ancestral, iar valorile sunt eterne. Eu nu cred in viabilitatea si ratiunea existentei unor state mici, ca Gagauzia, Osetia, Abhazia. (...) Eu nu mi-am dorit niciodata un statulet de sase judete basarabene, mai ales ca partea mea, judetul Hotin, Cernautii, nici nu intra", ne-a explicat acesta.

Ce fel de Moldova e fara Putna? -Interviu cu Mircea Druc

In context, Mircea Druc a folosit o metafora sugestiva pentru a prezenta cat mai elocvent situatia actuala a romanilor de dincolo de Prut.

"Am avut atunci o discutie cu domnul presedinte Snegur. Eu am intrebat: Nu vreti unirea cu Romania? (...) Ei au spus ca nu vor sa se uneasca, pentru ca Romania e saraca, ei voiau sa faca Elvetia. Ei bine, n-au facut Elvetia. Unii spuneau: 'Lasa, noi suntem destepti'. Ati auzit de vorba cu vitelul care suge de la doua vaci? O capodopera de gandire a desteptilor clasei politice. Eu am zis: 'Foarte bine, n-am nimic in comun si nu va mai supar. Daca voi sunteti fericiti...'

Acum stiu ca timp de 24 de ani 'vitelul' a fost bland si a supt de la doua vaci, dar el a devenit adult si acum este bou. Si 'asta-i soarta boului, vitel adult, sa stea la poarta noului, nitel mai mult', cele doua porti fiind una refacerea patriei (sau reintregirea Romaniei) si a doua, musai, integrarea Europeana. Si acum, sa mai stea vitelul destept devenit bou. Sa mai stea la poarta", a conchis Mircea Druc.

Actiunea 2012, de Ziua Independentei: R.Moldova e dependenta. De interesele oligarhilor

Ziua Independentei, sarbatorita in fiecare an la data de 27 august, este ziua nationala a Republicii Moldova, marcand adoptarea Declaratiei de Independenta fata de Uniunea Sovietica in 1991.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Mircea Druc Ziua Independentei Moldova, #Mircea Druc unire Moldova , #Moldova