Mircea Snegur: Conflictul transnistrean se rezolva daca Rusia nu-l sustine pe Smirnov

Marti, 22 Martie 2011, ora 07:43
1940 citiri
Mircea Snegur: Conflictul transnistrean se rezolva daca Rusia nu-l sustine pe Smirnov
Foto: Unimedia

Mircea Snegur, primul presedinte al Republicii Moldova, a vorbit despre evolutia tarii in cei 20 de ani de la adoptarea Declaratiei de Independenta, precizand ca mai exista inca "o sumedenie de probleme nerezolvate in toate domeniile".

"Situatia actuala nu este cea pe care mi-o inchipuiam atunci cand adoptam Declaratia de Independenta. Bineinteles ca ne dorim un stat cu un nivel mult inalt de trai. (...) Restul ramurilor economiei trebuie sa se dezvolte, sa atinga un nivel mult mai competitiv pe piata mondiala", a declarat fostul presedinte intr-un interviu pentru Adevarul.

"Am mare incredere in actuala Alianta pentru Integrare Europeana si in liderii ei. Sunt oameni rezonabili si sunt convins ca se va gasi o iesire din situatie, in caz contrar politicienii vor pierde increderea cetatenilor si riscam sa ajungem iarasi in haos.

Cel putin politicienii trebuie sa se patrunda de acest simt al responsabilitatii. Acum conteaza foarte mult sa se stopeze disensiunile politice si sa fie ales presedintele republicii. Va asigur ca avem cadre foarte competente, pe multi dintre tinerii experti eu ii admir. Avem potential sa devenim ceea ce ne-am propus acum 20 de ani", a apreciat Snegur, intrebat cum va depasi Republica Moldova criza economica.

De asemenea, el a vorbit si despre o eventuala solutie pentru reglementarea conflictului transnistrean.

"O formula de autonomie de care beneficiaza Gagauzia, in cadrul unei tari integre. In proiectul pe care il examinam in anii '90 existau cateva prevederi mai largi pentru transnistreni. O asemenea solutie este suficienta. (...) Este suficient ca Rusia, care are forte armate imense in stanga Nistrului, sa nu sustina nagaturile lui Smirnov si conflictul se rezolva de la sine.

Faptul ca acordul de incetare a focului a fost semnat de presedintele Rusiei si presedintele Moldovei este relevant. Moldova a luptat atunci cu fortele Federatiei Ruse si solutionarea conflictului depinde de Moscova. De nenumarate ori am initiat convorbiri cu Boris Eltin, am primit extraordinar de multe promisiuni, dar niciuna nu s-a realizat", a spus fostul presedinte.

De opt ani, fostul presedinte lucreaza intens la memoriile sale. A lansat doua volume dedicate primilor ani de pregatire si proclamare a independentei, dar si despre razboiul din Transnistria.

"Initial ma gandeam sa scriu o carte. Dupa ce am studiat arhivele Parlamentului si Presedintiei, am descoperit foarte multe documente. Ii multumesc lui Dumnezeu ca am reusit sa scot de acolo materiale inainte ca acestea sa fie distruse in timpul evenimentelor din aprilie 2009. Macar ceva sa ramana din istoria asta noua", a conchis Mircea Snegur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#conflict transnistria Smirnov, #republica moldova mircea snegur presedinte , #Moldova