Miting urias la Chisinau: Moldovenii vor in UE si sa scape de comunism. 100.000 de oameni in strada

Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 13:03
9186 citiri
Miting urias la Chisinau: Moldovenii vor in UE si sa scape de comunism. 100.000 de oameni in strada
Foto: Unimedia / Victor Lutenco

O ampla manifestatie are loc, duminica, in centrul Chisinaului, unde s-au adunat peste 100.000 de persoane, potrivit organizatorilor, pentru a sustine integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana.

Mitingul, care a inceput la ora 11:00, are loc in Piata Marii Adunari Nationale (PMAN), transmite Unimedia.

Manifestatia a debutat cu Imnul Republicii Moldova, care a fost intonat de cunoscuta cantareata de opera Valentina Nafornita. Toti participantii au venit la miting pe jos, pentru ca circulatia rutiera a fost intrerupta pe numeroase artere din Chisinau.

La eveniment este prezent si presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care a declarat ca se afla in piata pentru a sustine "o idee comuna: cauza europeana". Acesta a spus ca moldovenii mai au mult de muncit pentru a ajunge la standardele europene, dar ca au puterea de a realiza aceasta misiune.

"Am venit sa sustinem o idee comuna: cauza europeana. Ne-am adunat aici in PMAN in momente de rascruce. Avem nevoie de incredere si rabdare. Trebuie sa credem in sansa noastra si in steaua noastra. Este o sansa de a reface economia tarii. E vorba de circulatia libera a oamenilor si a marfurilor.

Sa incepem de la sine, de la casa noastra si de la strada noastra. Sa indicam bolile care ne tin pe loc: coruptia. Sa nu acceptam faradelegi. Avem nevoie de implicare. Va trebui sa muncim mai mult pentru a ajunge la standardele europene. Avem puterea sa realizam aceasta misiune, pentru noi si viitoarele generatii. Moldova apartine Europei", a precizat seful statului.

Comisar european: Republica Moldova are nevoie de stabilitate politica

Presedintele factiunii parlamentare PL, Ion Hadarca, prezent, de asemenea, in piata alaturi de miile de cetateni, a precizat ca este dreprul moldovenilor sa fie europeni si ca acestia vor sa scape de "robie si comunism".

"Europa este cu noi. A fi european nu este un atribut geografic este leaganul neamului nostru. Nu poate fi schimbata de tobosari, nici de embargouri. Noi am ales sa fim europeni. Pentru a scapa de toate acestea, de a scapa de robie, de comunism. Astazi (duminica - n.red.), aici, am venit sa rostim: Noi suntem Europa.

Ne apropiem de soarta aleasa pentru a deveni membri cu drepturi depline a marii familii europene. Programul dorit este in mainele noastre. Avem lacune, dar increderea voastra ne face mai puternici. Am construit poduri de flori, vom construi si poduri moderne", a precizat acesta.

La eveniment participa, pe langa mai multi lideri moldoveni, numeroase personalitati din domenii precum muzica, literatura si altele.

"Parcursul european este calea cea dreapta si ireversibila. Nu este o cale usoara. Este momentul sa luam hotarare cea mare, ramanem ostaticii Rusiei sau ne desprindem din sfera malefic si rastim spre o noua libertate, spre o noua bunastare. Sa ne demonstram ca nu veneticii ne pot conduce, dar ca suntem o natiune culta. Aceasta data va intra in istorie ca un nou inceput. Sansa noastra se afla in mainile noastre", a mentionat Arcadie Suceveanu, presedintele Uniunii Scriitorilor.

Partidele din coalitia de guvernare au lansat, pe 23 octombrie, un apel catre cetateni sa participe la acest eveniment, cerandu-le si celorlante formatiuni politice sa faca acelasi lucru.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#miting Chisinau UE, #Republica Moldova integrare UE, #miting Chisinau integrare UE , #Moldova