Moldova a ales Rusia: Ce inseamna votul pentru Romania?

Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 09:00
28905 citiri
Moldova a ales Rusia: Ce inseamna votul pentru Romania?
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Republica Moldova si-a decis duminica viitorul. Dupa 20 de ani, cetatenii Republicii Moldova au ales prin vot direct ca Igor Dodon, candidatul pro-rus, sa conduca tara in urmatorii patru ani.

Ce inseamna acest lucru pentru Romania? Deputatul de diaspora Eugen Tomac, care este si cetatean basarabean, este de parere ca toata politica lui Dodon va fi construita in jurul "pericolul romanesc", linie pe care si-o doreste si Moscova.

Vezi cum s-a desfasurat ziua alegerilor in Republica Moldova

"Dodon va schimba fundamental politica R. Moldova fata de Romania. Practic toata activitatea sa politica va fi construita in jurul 'pericolul romanesc' de care trebuie sa se apare tanarul stat. Aceasta este si linia pe care si-o doreste Moscova. Dodon va fi un politician care prin gesturi extreme va incerca in mod constant sa confirme Kremlinului ca este un instrument util si fidel lui Putin", a declarat Eugen Tomac pentru Ziare.com.

Ce va trebui sa faca Romania de acum incolo, cu Igor Dodon la conducerea tarii vecine?

Deputatul de diaspora crede ca "Romania trebuie sa-si sporeasca actiunea politica si sa dezvolte politici destinate direct cetatenilor R. Moldova si nu pentru autoritatile care vor fi tot mai reticente". Tomac atrage atentia ca rezultatul votului din Moldova ne obliga sa analizam mai atent relatia pe care Romania o are cu Moldova, care va ramane dependenta de Moscova.

"Maia Sandu a fost singura contra tuturor in aceasta competitie, a dus o lupta grea. Rezultatul ne obliga sa analizam cu multa responsabilitate relatia pe care trebuie s-o regandim in raport cu R. Moldova. In clipa de fata atat Dodon cat si toti cei care l-au sustinut au ales sa dea un semnal Europei. Atat Dodon cat si Plahotniuc au decis sa pastreze R. Moldova in zona gri, fara valori, fara institutii puternice, cu o democratie fragila si dependenti total de Moscova. Urmatorul pas va fi federalizarea si apoi rusificarea intregului spatiu dintre Prut si Nistru", a completat Tomac.

Maia Sandu - rolul salvatorului

In ceea ce o priveste pe Maia Sandu - contracandidatul lui Dodon in cursa prezidentiala - Tomac este de parere ca aceasta va avea in continuare un cuvant de spus pe scena politica de la Chisinau.

"Maia Sandu va juca insa in continuare rolul salavatorului pe scena politca de la Chisinau. In mod sigur va fi un lider credibil al opozitiei si un politician care va lupta pentru democratizarea socieatii si impotriva rusificarii fortate", a conchis Tomac.

Moldova a ales Rusia

Igor Dodon, candidatul apropiat Moscovei, este noul presedinte al Republicii Moldova, dupa cum arata datele prezentate dupa centralizarea a peste 99% din voturi.

Ziua votului a inseamnat si o mobilizare extraordinara a diasporei: sute de moldoveni stabiliti peste hotare au pornit inca de sambata la vot. Ei au parcurs distante impresionante pentru a pune, duminica, stampila pe candidatul favorit. Altii au oferit transport si cazare celor care nu si-au permis, iar la sectiile de peste hotarele R.Moldova au fost cozi uriase.

Buletinele de vot de la mai multe sectii de peste hotare, inclusiv din Bucuresti, s-au terminat cu cateva ore inainte ca sectiile de vot sa se inchida. Oamenii au protestat la Londra, dar si la Chisinau, in fata sediului Comisiei Electorale Centrale, unde au cerut demisia conducerii CEC.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#alegeri Moldova Eugen Tomac, #Dodon castiga alegeri Moldova , #Moldova