Moldova abandonata atarna de un fir de par. Pericolul statului mafiot

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 13:02
6601 citiri
Moldova abandonata atarna de un fir de par. Pericolul statului mafiot

Soarta Republicii Moldova atarna de un fir de par. Poate niciodata situatia nu a fost mai periculoasa, cu un potential mai mare de a arunca tara vecina intr-un derapaj letal.

Pentru Moldova, instalarea lui Vlad Plahotniuc ca premier sunt convinsa ca ar fi un autentic dezastru.

Cand vorbesti off the record cu oameni de la Chisinau, din politica sau din presa, ajungi inevitabil rapid la subiectul Plahotniuc si atunci realizezi ce inseamna teroarea. Am avut si noi despotii nostri, am avut si avem mafiotii, mogulii nostri, insa nu cred ca putem realiza dimensiunea lui Plahotniuc.

Niciodata Romania nu a avut un Jupan absolut, asa cum este el pentru Moldova.

Omul acela este in tot si in toate, asezat pe un morman de bani despre a caror provenienta se discuta numai in soapta. Pe la colturi auzi diverse zvonuri si scenarii despre ticalosii imense, de la trafic de droguri, arme si carne vie, pana la proxenetism cu minori si rularea banilor negri ai serviciilor rusesti, nimic nu lipseste de pe lista, desi nimic nu s-a dovedit.

Cu o uriasa avere, intr-o tara saraca si corupta, Plahotniuc ar fi cumparat sau ar fi impus tot ce misca: politicieni, si asta se vede din coalitia formata in spatele sau, functii esentiale in stat, de la parchet si politie, la instante si Curtea Constitutionala, presa care este aproape integral in mana lui.

Si ce nu poate fi cumparat se spune ca este santajat. Putini sunt cei despre care Plahotniuc nu a pus mana pe o informatie. Iar daca nu exista material de santaj, el este inventat si atunci se pune in miscare uriasa masinarie de linsaj mediatic.

Puterea lui Plahotniuc este mai mare decat o putem noi imagina, iar accederea in functia de premier nu ar fi decat formalizarea ei. Pot sa imi imaginez ca s-a plictisit sa stea in culise, vrea prim planul absolut, jiltul. Ultima faza. Si s-ar putea ca anihilarea lui Filat, fostul sau tovaras, sa fi fost parte din scenariul acestei ultime acaparari.

Daca ii va reusi lui Plahotniuc, cred ca va urma, de fapt, formalizarea puterii mafiei la Chisinau. Nici macar nu vorbim de prorusi si proeuropeni, nu vorbim de comunism sau dreapta, nu exista nici ideologie si nici macar geopolitica acum la Chisinau. Exista doar asaltul cel mare al mafiei fara steag si transideologica.

Ea va invinge si va infige ultimul steag pe reduta. Prin numirea lui Plahotniuc, in opinia mea statul moldovean ar disparea practic, fiind inlocuit de Cosa Nostra.

Concomitent, exista un mare risc ca tara vecina sa intre intr-un razboi civil intre oastea intretinuta de Plahotniuc si o masa destul de importanta care vrea totusi democratie si parcurs european, aceea care a stat luni in demonstratia maraton in centrul Chisinaului. Doar ca de aceasta data eu, una, nu stiu daca premierul Plahotniuc nu va ordona deschiderea focului.

Mi s-a spus deja ca riscul cel mare este ca la Chisinau sa se termine cu sange si incep sa ma tem din ce in ce mai mult si eu de aceasta varianta.

Practic, in fata acestui dezastru mai sta un singur om, presedintele Timofti care a rezistat, surprinzator pentru multi, primului asalt major de dupa tradarea finala a clasei politice. Surprinzator pentru ca presiunea lui Plahotniuc este imensa, inclusiv, dupa cum spun unele voci bine informate, printr-un santaj crunt la care ar fi supus presedintele Republicii Moldova.

A existat in cursul zilei de miercuri ipoteza ca dl Timofti va incerca sa scape printr-o demisie. N-a fugit, n-a cedat, dar urmeaza al doilea val, pentru ca tradatorii merg mai departe, se pare, cu sustinerea lui Plahotniuc.

Sincera sa fiu nu vad iesirea buna din aceasta situatie in care Timofti e practic incercuit. In Parlament exista majoritate pentru demitere si nu ma indoiesc ca acesta va fi urmatorul pas, daca va rezista in continuare.

Singura sansa care poate intoarce intrebarea de la "cand" la "daca" este presiunea publica. Numai daca moldovenii vor iesi in strada masiv, coplesitor, cu riscul unor violente importante, dupa cum spuneam, mafia mai poate fi oprita nu sa puna mana, ci sa devina de-a dreptul statul Moldova. Sunt singurii care isi mai pot salva tara.

Romania? Din pacate, politica noastra externa pare sa fi abandonat complet Moldova. Ca doar nu e Florida. Telefoanele de acolo suna a jale la Bucuresti. Nu are cine sa raspunda.

Si din punctul acesta de vedere ar fi chiar o dulce razbunare a propriei indolente ca aceia intorsi acum cu spatele catre Chisinau sa fie nevoiti sa discute la nivel de stat cu Plahotniuc si presedintele decis de el. Dar moldovenii nu merita acest blestem.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Timofti Plahotniuc premier Moldova, #criza politica Plohotniuc Moldova , #Moldova