Moldova: Comunistii nu inainteaza niciun candidat la presedintia tarii

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 17:55
1480 citiri
Moldova: Comunistii nu inainteaza niciun candidat la presedintia tarii

Partidul Comunistilor din Republica Moldova nu va inainta niciun candidat pentru functia de presedinte al tarii, a anuntat deputatul PCRM, Sergiu Sarbu, dupa o sedinta de partid.

Sergiu Sarbu a declarat ca Partidul Comunistilor este de parere ca inaintarea vreunei candidaturi nu are sens, scrie Publika.md.

Luni se incheie termenul rezervat pentru inregistrarea candidatilor la functia de sef al Republicii Moldova, insa, pana acum, nu a fost depus niciun dosar la Comisia Parlamentara speciala ce pregateste scutinul din 18 noiembrie.

Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) se intrunesc, luni, in sedinta, pentru a discuta candidatura la presedintie. Dupa intalnirile la nivel de partid, politicienii vor avea discutii la nivel de alianta. Liderii PLDM, PD si PL vor negocia si cu deputatii din "grupul Dodon", pentru a gasi o solutie de compromis.

Unii lideri AIE insista ca din partea coalitiei sa candideze democratul Marian Lupu, asa cum a fost stabilit in acordul de constituire a Aliantei.

Deputatul neafiliat Igor Dodon, recent iesit din Partidul Comunist, a propus-o pe colega sa, Zinaida Greceanii. Aceasta ar fi, de altfel, si optiunea comunistilor. Insusi presedintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat ca Zinaida Greceanii este o candidatura de compromis si cea care merita sa fie presedintele Republicii Moldova.

Alte 14 persoane si-au anuntat intentia de a se inscrie in cursa, insa niciuna nu are sustinere politica - candidatura la presedintie trebuie sa fie inaintata de cel putin 15 parlamentari.

Alegerea presedintelui R. Moldova, discutata la Bruxelles de "grupul de prieteni" din UE

Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, a prezidat luni, la Bruxelles, in marja Consiliului Afaceri Externe, cea de-a cincea reuniune a Grupului pentru Actiunea Europeana a R. Moldova, asa-zisul "grup de prieteni", o initiativa comuna a Romaniei si Frantei, menita sa sprijine aspiratiile europene ale Chisinaului.

Potrivit MAE, evenimentul s-a bucurat de prezenta reprezentantilor tuturor statelor membre UE, a comisarului european pentru extindere, Stefan Fule, precum si a lui Miroslav Lajcak, managing director pentru Vecinatatea Estica si Balcanii de Vest din cadrul Serviciului European pentru Actiune Externa (SEAE).

Cei prezenti au schimbat opinii pe marginea contextului politic actual din Republica Moldova, marcat de alegerea presedintelui de catre Parlament, la 18 noiembrie 2011.

Ministrul Teodor Baconschi a subliniat importanta mentinerii stabilitatii interne si a intensitatii reformelor in vederea asigurarii parcursului democratic si proeuropean al guvernarii de la Chisinau. El a reiterat sprijinul ferm al Romaniei pentru parcursul european al Republicii Moldova, in special pentru lansarea cat mai curand posibil a negocierilor privind Acordul de Creare a Zonei de Comert Liber Cuprinzator si Aprofundat (DCFTA) si pentru dezvoltarea dialogului in vederea liberalizarii regimului de vize.

Totodata, el a felicitat autoritatile de la Chisinau pentru seriozitatea cu care si-au indeplinit angajamentele asumate in relatia cu UE.

In prezenta viceprim-ministrului, ministru al afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova, Iurie Leanca, au fost analizate, astfel, evolutiile recente din relatia UE - Republica Moldova, inclusiv din perspectiva concluziilor celui de-al doilea Summit al Parteneriatului Estic (Varsovia, 29 - 30 septembrie 2011), la care s-au recunoscut oficial progresele inregistrate de Chisinau in procesul apropierii de UE.

Un accent deosebit a fost pus pe stadiul pregatirii R. Moldova pentru lansarea negocierilor privind Acordul de Creare a Zonei de Comert Liber Cuprinzator si Aprofundat (DCFTA) si trecerea la faza a doua a Planului de Actiune privind liberalizarea regimului de vize. Cele doua dosare reprezinta prioritatile autoritatilor de la Chisinau in relatia cu UE pentru perioada imediat urmatoare.

In timpul reuniunii Grupului a fost subliniata necesitatea continuarii intr-un ritm sustinut a reformelor interne, aceasta conditie fiind necesara pentru aprofundarea relatiei cu UE.

Totodata, a fost salutata intentia de organizare a unei reuniuni formale 5+2, la Vilnius, statele membre UE avand speranta unor evolutii pozitive in reglementarea conflictului transnistrean.

Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#Moldova, #alegere presedinte Moldova, #Voronin presedintie Moldova, #comunisti Moldova , #Moldova