Moldova in UE? Coruptia si combustia sperantelor

Autor:
Luni, 21 Iulie 2014, ora 10:02
6525 citiri
Moldova in UE? Coruptia si combustia sperantelor

Republica Moldova s-a asociat cu UE. Un rezultat bun dupa ratacirea de peste 20 de ani dupa desprinderea de URSS. Moldovenii deja viseaza cu ochii deschisi la aderare. Totusi, sperantele moldovenilor sunt foarte departe de realizare.

Oficialii europeni, inclusiv europarlamentarul Monica Macovei, care cunoaste bine realitatile de la Chisinau, vad principala problema a statului moldovean in coruptie si ineficienta justitiei. E bine stiut ca un stat cu o asemenea problema nu are nicio sansa sa acceada la UE.

Coalitia declarata pro-europeana, aflata la guvernare in Moldova, este profund afectata de coruptie, care a pus stapanire pe toate institutiile guvernamentale. Ultimele privatizari, in urma carora Aeroportul Chisinau si Banca de Economii, care era unica banca cu capital majoritar de stat, au ajuns pe mana rusilor, compromit definitiv sansele Moldovei de a fi luata in serios la Bruxelles.

Moldova, incotro? Am semnat Acordul de Asociere, ce facem mai departe: Unire sau aderare?

Totodata, aceste hotii ale guvernantilor de la Chisinau nu doar ca dau apa la moara comunistilor aflati acum in opozitie, dar si discrediteaza ideea integrarii europene in ochii moldovenilor.

Fostul premier Vlad Filat, implicat direct in scandalurile legate de instrainarea catre rusi a bancii si aeroportului, a fost demis primavara trecuta de Parlament in urma unei motiuni depuse anume pentru acte de coruptie.

Curtea Constitutionala de la Chisinau a emis ulterior o decizie, conform careia acesta nu poate fi inaintat in functii publice. Recent, CEDO a respins ca fiind inadmisibila plangerea depusa de Filat impotriva Republicii Moldova in legatura cu aceasta decizie a CC. Totusi, acesta nu se retrage de la conducerea Partidului Liberal Democrat si ramane a fi seful de partid al actualului premier Iurie Leanca.

Leanca, om cu imagine personala buna in fata oficialilor europeni, fiind anterior ministru al Relatiilor externe si Integrarii europene, se pare ca nu-si poate asuma mai mult decat partea diplomatica a relatiilor cu Bruxelles-ul. Asta pentru ca mainile ii sunt legate de seful sau de partid.

In consecinta, Guvernul condus de Leanca pare a fi surd la numeroasele prescrieri ale oficialilor europeni si continua sa acopere crimele de coruptie ale fostului guvern condus de Filat.

Seful vamilor din Moldova, Tudor Balitchi, apropiat de Filat, vizat in mai multe dosare penale si scandaluri, ramane neclintit in functie. Amintesc ca problema vamilor si contrabanda cu tigari la frontiera Romaniei cu Moldova pun si Bucurestiului serioase probleme in procesul de accedere la Spatiul Schengen.

Putinii investitori europeni care au venit in Moldova stau sa plece din cauza hartuielii din partea institutiilor corupte de control. Recent, aceasta intentie a fost nuntata de concernul german Draxelmaier.

Presiunile europenilor raman fara niciun efect, lipsind sentinte de condamnare a functionarilor pentru acte de coruptie. Totul se limiteaza la interminabile si sterile reforme si niste dosare pornite haotic de Procuratura si CNA-ul de la Chisinau, care nu ajung la faza sentintelor de condamnare in instante, aflate si ele sub control politic.

Democratii, partenerii de coalitie ai partidului lui Filat, raman a fi controlati de Vlad Plahotniuc, vizat si el in mai multe scandaluri mediatice legate de scheme de imbogatire ilicita, puse in aplicare inca pe vremea guvernarii comunistilor. Aceasta idee este confirmata de recenta promovare in a doua functie din Guvernul Leanca a apropiatului lui Plahotniuc.

Cea de a treia componenta a coalitiei, liberal-reformatorii desprinsi de la liberali, par a fi controlati in continuare de Filat, promovand recent la functia de ministru al Apararii o persoana apropiata de acesta.

Culmea, nici comunistul Vladimir Voronin, aflat de 5 ani, in opozitie n-a fost vizat de condamnari legate de imbogatirea ilicita a sa si a fiului sau Oleg in perioada guvernarii PCRM. Asta din cauza ca atat Filat, cat si Plahotniuc au cochetat politic cu comunistii dupa 2009 incoace, nefiind exclusa o alianta a liberal-democratilor sau a democratilor cu comunistii dupa alegerile din toamna.

In aceasta situatie, luand in consideratie ca extinderea Uniunii Europene este blocata pentru cel putin 5 ani si ca nu exista perspective clare ale deblocarii procesului de extindere, accederea Moldovei la UE pare a fi doar un ambalaj frumos, dar fara continut.

Iluzia integrarii europene si sperantele desarte risca sa dezamageasca si mai mult tinerii din Moldova.

Ei la 7 aprilie 2009 au iesit in strada si l-au dat jos pe Voronin, in speranta ca noua guvernare ii va aduce mai aproape de Europa.

Sperantele tinerilor au fost insa tradate, fiind combustionate de coruptia care a intrat profund in statul moldovenesc, facand tinerii sa mai priveasca cu speranta doar la Romania, acolo unde statul de drept pare a fi mai presus de orice functionar public, iar nici un politician nu este in siguranta atunci cand are in spate fapte penale.

In aceste conditii se pune intrebarea fireasca si la care vom incerca sa raspundem intr-o serie de articole saptamanale publicate pe Ziare.com sub rubrica "Moldova, incotro?". Istorici, oameni politici si analisti, buni cunoscatori ai spatiului estic si al relatiei dintre Romania si Republica Moldova, vor incerca sa prezinte lucrurile asa cum ele sunt.

Balacci Veaceslav

Expert anti-corupie Republica Moldova

Membru Asociat

Asociatia "Realitate si Adevar"

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Molodva coruptie, #Moldova aderare UE, #Moldova unire Romania , #Moldova