Moldova, incotro?: Unirea, Vladimir Putin si Integrarea Europeana a Republicii Moldova

Autor:
Luni, 14 Iulie 2014, ora 13:48
6417 citiri
Moldova, incotro?: Unirea, Vladimir Putin si Integrarea Europeana a Republicii Moldova

Pe 27 iunie 2014, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, document ce va intra in vigoare pe 1 octombrie, dupa ce acesta va fi ratificat de catre legislativele statelor-membre UE.

Luat la pachet cu Acordul de liberalizare a vizelor, in vigoare de doua luni deja, Acordul de Asociere este perceput ca fiind un pas decisiv spre integrarea europeana a fostului stat-membru al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste.

Este o perceptie in coltul drept al careia sta plasat simbolic si amenintator un asterisc desenat in culoarea stelei de pe Kremlin, cu un creion pe care scrie Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan.

Acestea sunt cele 3 uniuni intre care sta rastignita pe palierele istoriei si ale civilizatiei entitatea numita Republica Moldova. Statutul respectiv este, fara a exagera, unul dintre multele indicii ale faptului ca respectiva constructie statala este, ca sa utilizez o expresie inaripata deja, "o capcana a istoriei".

Tarul si UE

Artificialitatea si imposibilitatea unui viitor prosper al unei Republici Moldova independente este data si de lipsa de coeziune in cadrul unei societati dezbinate din punct de vedere istorico-identitar, din punct de vedere al celor doi vectori de dezvoltare social-economica si din punct de vedere al aderarii la un spatiu anume de valori si viziuni.

In ultimele luni, lupta intre cele doua tabere se da cu o si mai mare inversunare, date fiind evenimentele care au loc in Ucraina, acolo unde vedem cat de greu ii este Federatiei Ruse sa renunte la ambitiile ei de a-si subordona intereselor proprii statele din fostul URSS.

Rusii nu pot renunta la reflexele imperiale. Teza noului "tar" al Rusiei, Vladimir Putin, potrivit caruia Uniunea Sovietica a fost "Marea Rusie", iar destramarea URSS a reprezentat "cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului trecut" nu a fost doar o declaratie cu priza la nostalgicii sovietofili.

De la o simpla declaratie, aceasta a evoluat spre a reprezenta o parte a doctrinei militare, invaluite de voalul nobil, in aparenta, meschin, in realitate, al protejarii cetatenilor rusi din afara Federatiei Ruse.

Interventiile armate in Georgia si Ucraina (alte 2 state care au semnat pe 27 iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana) demonstreaza din plin cat de pregatiti sunt rusii sa isi bage coltii de urs siberian in destinul unor tari care nu le recunosc suzeranitatea.

Acolo unde nu functioneaza amenintarile, presiunile si masurile de ordin economic, se aude zanganit de arme kremliniene.

Uniunea Vamala reprezinta, asadar, scheletul pentru a reface URSS-ul vaduvit, eventual, doar de cele 3 state baltice care fac deja parte din spatiul euroatlantic. Ca e vorba de o uniune interstatala formala, care sa existe pe hartie, sau doar de o umbrela pan-slavista, intinsa peste fostele republici sovietice, conteaza mai putin.

Deocamdata, in privinta Republicii Moldova, reactiile raman la nivel economic, armele inca nu se aud. Deocamdata doar. Adoptarea unor masuri protectioniste ca raspuns la asocierea Republicii Moldova cu Uniunea Europeana a fost discutata acum o saptamana de premierul rus Dmitri Medvedev, adjutantul-sef al tarului, in timpul unei sedinte cu alti membri ai Guvernului.

Unul dintre ei, prim-vicepremierul Igor Suvalov, a spus ca la 16 iulie vor fi discutate "posibile masuri protective" la o sedinta a Consiliului Economic Eurasiatic. In paralel cu avertismente si interdictii economice, Rusia a anuntat saptamana trecuta consolidarea relatiilor dintre Moscova si Tiraspol.

Pe 3 iulie, separatistii transnistreni au semnat la Moscova un pachet de acorduri de cooperare mai stransa in domenii ca: economie, comert, transporturi, agricultura si stiinta. Intelegerea permite Moscovei sa-si intareasca prezenta in regiunea transnistreana, invecinata cu flancul sudic al Ucrainei cuprinsa de criza.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a spus ca noile intelegeri cu Tiraspolul sunt necesare din cauza "complicarii conditiilor regionale si economice".

Fara menajamente, fara limbaj ambiguu diplomatic, fara retinere si fara ezitare. Amenintarile sunt clare. Mana Rusiei care sta pe pixul din care se nasc interdictii si presiuni economice se poate cu usurinta strange in pumn pentru o interventie de ordin militar. Mai ales in conditiile in care in regiunea transnistreana stationeaza deja trupe rusesti de ocupatie.

Cu siguranta, nu vorbim de o interventie clara a fortelor armate rusesti, ci una care sa ii aiba drept protagonisti pe deja faimosii "omuleti verzi" care au declansat conflictul armat din sud-estul Ucrainei.

Bruxelles - obstacol in calea "transnistrizarii"?

In aceasta ecuatie a presiunii moscovite, demersul "bruxelezilor" de a sprijini Chisinaul este vazut ca un obstacol in calea transnistrizarii intregii Republici Moldova. Alocarea de fonduri si pasii concreti, inclusiv la nivel simbolic, de incurajare a mentinerii pe orbita europeana a cetatenilor moldoveni (cele doua acorduri fiind parte a acestuia) par, totusi, insuficiente.

Robert D. Kaplan, una dintre cele mai lucide si respectate voci ale establishment-ului american, membru al Comitetului consultativ pentru politica de aparare al Departamentului de Stat al Apararii, afirma foarte clar intr-un articol publicat acum cateva zile de Agentia independenta de strategie Stratfor ca "Vestul trebuie sa se implice mai mult in Republica Moldova".

Dupa o vizita de documentare transpruteana, Kaplan a identificat principala amenintare la adresa celui de-al doilea stat romanesc: influenta in crestere a Rusiei care se traduce inclusiv prin focare de instabilitate generate de minoritatile etnice din societatea moldoveneasca, controlate de Kremlin si concentrate in 3 puncte-cheie: municipiul Balti, acolo unde poate oricand sa apara o republicuta pe calapodul Republicii Populare Donetk; Gagauzia - leaganul unei coloane a 5-a rusesti care a servit deja o data Moscovei pentru declansarea unui miniconflict la inceputul anilor '90; si Regiunea transnistreana - "un fel de paradis tulbure al contrabandistilor, pe care care Putin vrea sa il vada multiplicat in estul Ucrainei".

Reactiile autoritatilor moldovenesti la declaratiile si actiunile unor politicieni legate de intentiile separatiste din regiunile de sud si de nord sunt dezamagitoare si demonstreaza, o data in plus, impotenta acestora in fata vasalilor rusi de pe cele doua maluri ale Nistrului.

Cel mai recent exemplu - deputatii din Parlamentul moldovenesc au refuzat sa adopte un proiect de lege care prevede retragerea cat mai urgenta si neconditionata a trupelor militare, a armamentului si a munitiilor Federatiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Partea cu adevarat interesanta este ca majoritatea din legislativul de la Chisinau este detinuta de aceiasi deputati care au votat pro in chestiunea ratificarii Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana. A propos de confuzie si de lipsa de coeziune privind vectorii de dezvoltare.

Ca sa nu mai amintim ca o parte dintre deputatii care pledeaza pentru integrare europeana sunt, in acelasi timp, promotori ai unor teze staliniste precum "popor moldovenesc" si "limba moldoveneasca".

Trist este si faptul ca ambiguitatea respectiva este prezenta inclusiv in cazul Uniunii Europene care acorda fonduri pentru dezvoltare regiunilor in care este activ promovata eurofobia si rusofilia acuta, alimentand, astfel, satisfactia celor care se cred suficient de inventivi pentru "a suge de la doua vaci".

Or, cetatenii care nu sunt informati si nu stiu de unde vin banii pentru diferite proiecte care contribuie la o mai mare calitate a vietii pun aceste investitii pe seama autoritatilor locale si se ajunge, astfel, la situatia in care, fara sa constientizeze acest fapt, fondurile europene ajung sa propage imaginea unor oficiali care fac declaratii eurofobe. Teatrul absurdului. Eugen Ionescu ar fi invidios.

Acordul de asociere si integrarea europeana

Confuzia e si mai mare atunci cand ajungem sa discutam punctual care e semnificatia Acordului de Asociere pentru viitorul Republicii Moldova.

Din pacate, nu foarte multi sunt cei care cunosc ce presupune exact acordul respectiv si il considera ca fiind un document sigur ce precede integrarea europeana propriu-zisa.

Pot fi distinse trei tipuri de Acorduri de asociere:

1. ca forma speciala de asistenta pentru dezvoltare (de exemplu: Acordurile de asociere incheiate de UE cu tarile din Africa, Pacific si Caraibe sau cu tarile din bazinul Marii Mediterane) ;

2. ca etapa preliminara aderarii;

3. ca substitut sau alternativa la statutul de membru al UE. In acest scop, a fost, initial, conceput Spatiul Economic European intre tarile CE si cele din Asociatia Europeana a Liberului Schimb AELS.

Deci, asa cum au declarat-o si foarte multi oficiali europeni in ultimul timp, Acordul de Asociere nu este sub nicio forma o garantie a viitoarei integrari europene. O spun ca este un pas premergator pentru a incuraja reformele si pentru a nu scapa politicienii corupti de la Chisinau de sub control.

Situatia e cu atat mai complicata cu cat vorbim despre un stat afectat de un conflict inghetat si avand trupe de ocupatie pe o parte din teritoriul sau. Or, vorba unuia dintre cei mai importanti si cunoscuti disidenti rusi, Valeria Novodvorskaia, decedata saptamana trecuta (asasinata la comanda lui Putin, afirma majoritatea), "rusii nu intorc niciodata nimic", cu referire la restituirea catre Chisinau a controlului asupra regiunii transnistrene.

Sa nu uitam nici de lobby-ul rusesc care flutura glorios flamura Gazpromului peste turnul nevoilor energetice ale unei Europe dependente, nici de disensiunile chiar in randul celor care au in stapanire locomotiva Europei - a se vedea scandalul cu vanzarea de catre Franta a navelor militare de tip Mistral catre Rusia.

Moldovenii si Unirea

Revenind la Novodvorskaia, aceasta spunea acum cativa ani ca "Unirea cu Romania este singura sansa si solutie de securitate pentru Republica Moldova".

Solutia Unirii ca instrument de salvare a cetatenilor moldoveni din ghearele rusilor este din ce in ce mai des vehiculata in ultimii ani.

Traian Basescu, despre Unire: Stiu ca nu e momentul acum, ma voi ocupa dupa ce termin mandatul de presedinte

Chiar presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat Unirea Romaniei cu Republica Moldova ca fiind al treilea proiect national al Romaniei dupa aderarea la UE si NATO. Tot mai mare este si numarul politicienilor din cele doua state romanesti care vorbesc despre Unire ca despre singura cale de integrare europeana a Republicii Moldova.

Procentul cetatenilor de pe cele doua maluri de Prut care ar fi favorabili Unirii este si el in continua crestere, gratie inclusiv actiunilor si manifestatiilor pro-Unire din ultimii ani.

Cu siguranta, mai este mult de lucru, mai ales in conditiile in care propaganda ruseasca nu pare sa reduca turatiile, ci, dimpotriva, le-a crescut odata cu interventia armata in Ucraina.

Din fericire, putem vorbi si de o propaganda unionista deja, cu conditia ca acordam conotatie pozitiva termenului in cauza.

Diferenta dintre cele doua (dincolo de situatia de Goliat vs. David, daca e sa tinem cont de resursele enorme angrenate de rusi) este ca stau la polul opus al adevarurilor promovate. Internetul si libertatea de informare/exprimare asociata acestuia reprezinta o mana cereasca pentru unionisti: apare parghia de informare necesara pentru a ii trezi pe cei adormiti in mrejele falsurilor istorice, induse de-a lungul deceniilor de catre sovietici, pentru a arata adevarata fata a "eliberatorilor" stalinisti si a mostenitorilor acestora.

Apar tot mai multe articole dedicate subiectului Unirii, analize economice, evaluari ale impactului fuziunii celor doua state romanesti, scenarii privind viitoarea dezvoltare a unei Romanii reunite, emisiuni televizate in care este dezbatuta Unirea. Din ce in ce mai multi lideri de opinie se pronunta in favoarea Unirii, tot mai multa lume ajunge sa fie interesata de subiect. Cea mai buna dovada este chiar aceasta rubrica de pe Ziare.com unde discutam despre Unire.

Despre Unire, de la roman la roman

La primul articol de acest gen, semnat de catre Mihai Nicolae, presedintele Institutului Fratii Golescu pentru Romanii de Pretutindeni, am dat peste un comentariu pe care il voi utiliza ca punct de pornire pentru un scurt dialog imaginar.

Moldova, incotro? Am semnat Acordul de Asociere, ce facem mai departe: Unire sau aderare?

Pe moldoveni nu-i intreaba nimeni nimic!??

Sau e un subiect din ala menit sa infierbante creierele slab dotate si sa ascunda adevaratele probleme ale Romaniei?

Nu vad de ce Moldova ar accepta sa fie condusa de la Bucuresti. Mai ales cand toata lumea vede ce se intampla aici.....

Asa ca, daca nu vreti ca Moldova sa fie cuprinsa de cereri de aderare la CSI.... sau de ganduri de dezmembrare din partea rusofonilor, eu zic sa pastrati un ton moderat. Au si ei cap sa stie ce vor!

1. Ba ii intreaba si moldovenii s-au exprimat prin toate metodele posibile, inclusiv prin organizarea unor manifestatii stradale pro-Unire la care au participat in ultimii ani zeci de mii de romani, ca vor Unirea.

2. Cetatenii Republicii Moldova, o mare parte dintre care sunt deja si cetateni romani, isi doreau pana nu demult o viata mai buna doar. Mai nou, odata cu interventia rusilor in Ucraina, acestia au ajuns sa isi doreasca si securitate in fata agresorului rus. Umbrela UE-NATO este solutia optima, iar Unirea cea mai scurta cale.

3. Autorul comentariului este slab informat cu privire la realitatile de pe celalalt mal de Prut - Republica Moldova este stat-membru al CSI. In rest, gandurile de dezmembrare din partea rusilor nu au disparut niciodata, invocarea argumentului respectiv nu isi are rostul. E suficient ca Republica Moldova sa faca un pas care sa nu placa Rusiei - semnarea Acordului de Asociere e un exemplu - ca sa apara amenintari cu privire la dezmembrare.

Dincolo de aceste replici punctuale, e important sa se stie ca in Republica Moldova se munceste intens in ultimii ani pentru a apropia Unirea. Nu sunt mereu actiuni care ajung sa fie cunoscute de catre publicul larg, dar ele exista si sunt implementate cu succes.

Munca reprezentantilor sectorului asociativ care promoveaza obiectivul Unirii, precum Platforma Unionista "Actiunea 2012", Consiliul National al Reintregerii, Consilul Unirii si, mai nou, Miscarea Civica "Tinerii Moldovei" (aflati chiar in acest moment intr-o caravana prin 300 de localitati din Republica Moldova pentru a informa populatia cu privire la beneficiile Unirii), apropie pe zi ce trece realizarea idealului sfant al romanilor.

Mai nou, in Republica Moldova exista si un partid in al carui program politic este clar stipulat obiectivul Unirii.

In paralel, statul roman institutionalizeaza tot acest proces prin furnizarea de legislatie, de moduri de organizare si administrare, de institutii, inclusiv de fonduri pentru consolidarea identitatii romanesti.

"Blocul meu cunoaste adevarul", "Aici e Romania", "Basarabia e Romania International", "10 motive pentru Unire", "Obiectiv Basarabia", "Adevarata Basarabie", "Suntem moldoveni, deci romani", "Unirea Inseamna", "Suntem romani, vorbim romaneste" sunt doar cateva dintre titlurile diferitelor campanii de informare pro-unioniste.

Pe langa informare, se fac donatii de carte, expozitii foto, proiectii de film, manifestatii simultane in cele doua state romanesti in zile de referinta pentru istoria neamului romanesc, scoli de vara etc. Lista completa a tuturor acestor actiuni si detaliile aferente lor ar ocupa prea mult spatiu pentru a o prezenta aici.

Concluzii

Quo vadis, Moldova, Unire sau integrare europeana? Unii incearca sa vada disjunctie in cazul celor doua optiuni. E o abordare paguboasa. Cele doua procese sunt complementare.

Apropierea de Europa inseamna apropierea de o lume mai buna, de cunoastere, de libertate.

Inseamna apropierea de Romania, parte a Europei civilizate, si indepartarea de o Federatie Rusa impaienjenita de reflexe medievale la nivel de raport cetatean-stat si relatii internationale.

Pe de alta parte, si mai paguboasa este lipsa de realism in privinta sanselor de integrare europeana a Republicii Moldova.

Cu tumoarea transnistreana pe corp, cu focare de instabilitate in sud si in nord, aflate la cheremul Kremlinului, statul de pe cele doua maluri de Nistru nu are sanse sa se vada printre tarile-membre ale Uniunii Europene. Or, in atare situatii, nu putem vorbi de progres, de siguranta, de securitate.

Sa nu uitam ca ne aflam in Republica Moldova si sub semnul unor alegeri parlamentare care ar putea rasturna carul ce se misca spre Bruxelles. Mai ales in conditiile in care scrutinul parlamentar este stabilit pentru cea mai proasta data posibila - 30 noiembrie.

Petrocratiei rusesti ii este suficienta o manevra simpla din robinetul izvorator de gaze pentru a se asigura ca influenteaza decisiv rezultatele votului din toamna. Si atunci, intre menghina unui viitor abstract si un prezent extrem de palpabil la nivel de calorifere, alegatorul moldovean va fi foarte usor de controlat.

Desi Republica Moldova pare sa revina la o oarecare doza de normalitate gratie infuziei de fonduri europene, ea este departe de a inregistra progrese care sa ii multumeasca pe cetateni. Aceasta explica si exodul masiv de persoane din Republica Moldova care creste de la an la an.

Afectate de fenomenul coruptiei pe scara larga, autoritatile moldovenesti nu par nici ele prea interesate de viitorul statului si se multumesc sa isi pastreze portofoliile de functionari platiti din impozitele si taxele colectate de la cetatenii celui mai sarac stat european.

"Unirea tuturor romanilor intr-un singur stat este cea mai fireasca pretentie a civilizatiei", spunea unul dintre cei mai de vaza unionisti, cel care a imbinat cu succes activitatea politica si cea publicistica, membru al Marelui Sfat National care a infaptuit Unirea, ministru al Culturii si membru de onoare al Academiei Romane, Vasile Goldis.

In ultimii ani, aceasta pretentie devine din ce in ce mai sonora in cele doua state romanesti, doar surzii si cei care vor raul neamului romanesc o pot ignora, minimaliza sau denatura.

Constantin Codreanu

Activist civic, blogger, presedinte executiv Consiliul National al Reintregirii

Platforma Unionista "Actiunea 2012"

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...