Moldova nu primeste inca niciun ban de la UE: Ce conditii trebuie sa indeplineasca

Marti, 09 Februarie 2016, ora 19:11
2406 citiri
Moldova nu primeste inca niciun ban de la UE: Ce conditii trebuie sa indeplineasca
Foto: Ziare.com

Uniunea Europeana nu va acorda niciun ban Republicii Moldova pana cand guvernarea de la Chisinau nu va semna un nou acord cu Fondul Monetar International si nu va actiona in vederea punerii in aplicare a prevederilor incluse in Acordul de Asociere.

O declaratie in acest sens a fost facuta luni seara la Bruxelles de catre comisarul european pentru politica de vecinatate si negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, in cadrul unei intrevederi avute cu ministrul de Externe al Republicii Moldova, Andrei Galbur, dupa cum transmite Radio Chisinau.

"Am primit asigurari ca noul guvern va infaptui reformele necesare. Este nevoie ca lucrurile sa mearga in directia necesara. Uniunea Europeana asteapta ca autoritatile de la Chisinau sa treaca de la retorica optimista la fapte concrete, in beneficiul cetatenilor.

Este nevoie de reforme profunde in sistemul de drept, in combaterea coruptiei, este nevoie de o asanare a sistemului financiar-bancar si nu in ultimul rand de un acord cu FMI. Doar in aceste conditii UE va relua finantarea catre Republica Moldova", a declarat comisarul european, potrivit sursei citate.

In acelasi timp, Johannes Hahn a sugerat autoritatilor de la Chisinau sa elaboreze o noua foaie de parcurs, cu termeni concreti si nu declarativi, de executare a reformelor si a actiunilor prioritare.

Ministrul de Externe Andrei Galbur a dat asigurari ca noul guvern al Republicii Moldova este hotarat ca, pana la reuniunea Consiliului de Asociere R.Moldova - UE de la mijlocul lunii martie, sa lichideze restantele privind implementarea Acordului de Asociere.

"Integrarea europeana este singurul mod viabil de dezvoltare si modernizare pentru Moldova. Avem multe de facut pentru a recastiga increderea populatiei si a partenerilor de dezvoltare. Avem nevoie de sustinerea UE pentru a infaptui aceste reforme", a declarat Andrei Galbur, conform Radio Chisinau.

Sursa mentionata aminteste ca atat FMI, cat si Banca Mondiala au intrerupt, in vara anului trecut, finantarea pentru Republica Moldova din cauza neonorarii angajamentelor asumate la semnarea Acordului de Asociere cu UE si a crizei politice prelungite de la Chisinau.

Noul ministru moldovean al Economiei, Octavian Calmac, declara in urma cu doua saptamani ca o delegatie a FMI ar putea veni la Chisinau la sfarsitul lunii februarie, pentru a initia negocierile privind semnarea unui nou acord de finantare cu autoritatile din Republica Moldova.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Moldova acord FMI, #Moldova bani UE , #Moldova
Comentarii