Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Moldova, statul in care presedintele incita la razboi si isi numeste cetatenii "lepadaturi" si "paraziti"

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 14:20
10273 citiri
Moldova, statul in care presedintele incita la razboi si isi numeste cetatenii "lepadaturi" si "paraziti"
Foto: Hepta.ro

O situatie ciudata se atesta in Moldova. De cand functia de sef al statului a fost preluata de un presedinte pro-rus (Igor Dodon), relatiile moldo-ruse s-au inrautatit. Logic, ar fi trebuit sa se intample invers.

Igor Dodon si unii oficiali rusi si transnistreni vorbesc tot mai des despre riscul reizbucnirii razboiului la Nistru, desi nimeni, in afara de ei, nu vad premise pentru aceasta. Comportamentul presedintelui Igor Dodon seamana cu cel al unui provocator pus sa genereze cu orice pret un razboi.

Acesta inventeaza amenintari virtuale, acuza pe altii ca ar urmari dezghetarea conflictului, dupa care pozeaza in demnitarul salvator care vrea "pace pe meleagul moldav" si nu va "permite jocuri tainuite si periculoase in detrimentul securitatii cetatenilor".

Razboiul, calul electoral incalecat de Igor Dodon

La 21 iulie 2017, Parlamentul de la Chisinau a votat o declaratie prin care a cerut Rusiei sa-si evacueze trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. Reactia presedintelui Dodon: "E o provocare, care are ca scop inrautatirea relatiilor cu Federatia Rusa". Reactia vicepremierului rus, Dmitri Rogozin: "Ati uitat ce a patit Georgia in 2008?".

La 28 iulie 2017, aeronava care il aducea pe Dmitri Rogozin in Republica Moldova, unde urma sa participe la o aniversare a misiunii rusesti de pacificare de la Nistru, a fost nevoita sa se intoarca la Moscova, dupa ce autoritatile romane i-au interzis survolarea spatiului sau aerian.

Rogozin este printre primii in lista oficialilor rusi in privinta carora UE a impus sanctiuni. Reactia lui Igor Dodon: "O sa le iasa pe ochi! Avem de-a face cu o conjuratie NATO, care se rafuieste cu Rusia utilizand instrumentele politice docile din Moldova si Romania". Reactia lui Dmitri Rogozin: "Asteptati raspuns, nemernicilor!".

La 23 august 2017, Republica Moldova s-a adresat oficial ONU cu cererea de a include retragerea trupelor ruse (GOTR, nu si pacificatorii) din regiunea transnistreana pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunarii Generale (programata pentru 12 septembrie).

Reactia sefului gruparii separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski: "Evacuarea trupelor rusesti de pacificare e o cale sigura spre razboi (...) Noi suntem gata, avem forte armate, structuri de forta si zeci de mii de rezervisti". Reactia lui Igor Dodon: "Praf in ochi curatorilor si papusarilor occidentali". Reactia reprezentantului Moscovei la ONU, Vasili Nebeznea: "Un gest neprietenesc care nu va contribui la solutionarea pasnica a conflictului transnistrean". Reactia ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov: "Cei care au influentat Moldova sa ceara retragerea trupelor ruse, vor razboi in regiune".

Diplomatia moldoveana a difuzat o nota oficiala in care a precizat foarte clar ca cererea adresata ONU de a examina retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova se refera la militarii Grupului Operativ de Trupe Ruse, nu si la pacificatorii rusi dislocati in autoproclamata republica separatista.

Dodon si Krasnoselski s-au facut ca nu au vazut aceasta precizare a MAEIE si au continuat retorica despre pericolul inventat de ei vizand retragerea pacificatorilor rusi. Inclusiv la 28 august, la o emisiune difuzata de un post de televiziune pe care il controleaza, Igor Dodon a continuat sa atate spiritele recurgand la minciuna: "Misiunea de pacificare pe Nistru a aparut dupa ce a fost semnat acel Acord intre Snegur (Mircea Snegur, primul presedinte al Moldovei independente) si Eltin (primul presedinte al Federatiei Ruse) in 1992.

Acel acord a fost principalul element care a stopat varsarile de sange. Sa spui acum ca aceasta misiune trebuie anulata, inseamna ca nu intelegi nimic sau ca special vrei sa provoci Federatia Rusa", a spus Dodon, insinuand ca Chisinaul ar fi cerut implicarea ONU in retragerea pacificatorilor de la Nistru, nu a militarilor rusi din Transnistria.

E putin probabil ca presedintele Dodon sa nu fi vazut pana pe 28 august precizarea Ministerului de Externe din 24 august in care se spune clar ca solicitarea Chisinaului adresata ONU se refera la trupele GOTR, nu la pacificatorii rusi. La fel de neverosimila e si ipoteza ca Dodon nu face diferenta intre pacificatori si GOTR.

De ce antagonizeaza Igor Dodon societatea?

Societatea moldoveneasca este divizata pe toate criteriile posibile si nu exista o idee nationala care sa o uneasca. Au fost create absolut toate conditiile premergatoare unui razboi civil, inclusiv prin instrumentele propagandistice rusesti.

Igor Dodon, care imediat dupa victoria in alegeri declara ca va fi "presedintele tuturor", s-a dezis de aceasta promisiune. Saptamana aceasta el i-a numit "paraziti" si "lepadaturi" pe cei care opteaza pentru unirea cu Romania, iar pe de alta parte, atunci cand Rogozin a fost declarat persona non-grata, si-a indemnat sustinatorii: " (...) fiti de-a gata - fiti de-a gata cand o sa va spun, sa fiti la Chisinau toti. Se apropie momentul cand noi ii vom pune la punct".

Pe 1 septembrie 2017, Igor Dodon a anuntat, intr-un mesaj scris in limba rusa pe Facebook, ca, pana la finele anului curent, va convoca o "mare adunare nationala" (denumire preluata din perioada renasterii nationale din 1989-90, care a marcat desprinderea de URSS), la care oamenii prezenti ii vor obliga pe actualii guvernanti sa plece: "Eu daca voi scoate oamenii la Chisinau, atunci doar pentru a pune punct pe tot".

El a avertizat guvernarea ca o va termina prost: "Au venit la guvernare dupa o lovitura de stat si pot pleca tot asa, in urma unei revolutii", a mentionat presedintele pro-rus.

"Dodon se comporta ca un guvernator al Federatiei Ruse care a fost numit pentru acest teritoriu si tot ceea ce face el este pentru a distruge independenta acestui stat si a-l readuce in fostul imperiu sovietic. Unicul impediment major pe care il au ei este deocamdata Ucraina.

Daca 'dodonizarea' s-ar produce si in Ucraina, lucrurile ar arata destul de trist si la noi", sustine fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Alexandru Tanase, cel care a pronuntat hotararea de validare a mandatului de sef al statului pentru Igor Dodon.

Potrivit lui Tanase, "lepadatura" e "cel care se leapada de neamul sau, de cultura sa si care se gudura slugarnic la picioarele dusmanilor".

NATO, "dusmanul" virtual din capul presedintelui

Igor Dodon are nevoie de un "dusman", care nu poate fi decat imaginar, cu care sa sperie electoratul in perspectiva alegerilor parlamentare, extrem de importante, din 2018. O eventuala victorie a socialistilor, pe care el ii controleaza, in acele alegeri, ar insemna intoarcerea cursului politicii externe, denuntarea Acordului de Asociere cu UE si pierderea pietei UE.

Avand in vedere declaratiile pe care le face si falsurile raspandite concertat de presa care il deserveste, dar si de propaganda ruseasca, Igor Dodon si socialistii isi vor construi viitoarea campanie electorala pe vectorul anti-NATO, anti-UE si anti-Romania.

La 11 iulie 2017, intr-un interviu acordat jurnalistilor din Belarus, Dodon si-a concentrat intreaga strategie electorala pe care o va aplica in 2018 intr-o singura propozitie: "Aderarea la NATO inseamna razboi pentru Republica Moldova, iar integrarea europeana va duce la anexarea teritoriilor de catre Romania".

Dodon invoca exemplul Ucrainei si spune ca Occidentul si-ar dori ca NATO sa ajunga la Nistru urmare a unui conflict ca in Ucraina, iar el (presedintele Moldovei) se crede unicul "obstacol" in realizarea unui asemenea scenariu:

"Occidentul vrea NATO in Republica Moldova, vrea NATO pe Nistru, iar aici obstacolul numarul unu este presedintele Dodon si ei stiu lucrul acesta. Fiindca eu nu voi admite niciodata ca Republica Moldova sa devina membru NATO, dar lor le trebuie conflict ca in Ucraina", mentiona Dodon la 30 mai 2017.

Si-a accentuat mesajul in iulie, dupa ce Dmitrii Rogozin a fost impiedicat sa ajunga in Moldova: "Ei vor conflict. Vor razboi aici!". Potrivit lui, "cineva va incerca sa foloseasca Moldova drept 'carne de tun' in lupta impotriva Rusiei. Este vorba de tarile NATO". (...) "Moldova este stat neutru si nici intr-un caz nu trebuie sa se implice in geopolitica", mentiona Dodon la 21 iulie 2017.

Dodon, intruchiparea pacii sau un ieftin speculant politic?

La 6 august 2017, intr-o postare pe Twitter, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, atentiona ca "americanii au inceput pregatirea sabotorilor si fortelor speciale ale Republicii Moldova de un nou conflict armat". De fapt, este vorba de modernizarea, cu sprijin american, a unei baze militare la Bulboaca.

La 8 zile de la postarea lui Rogozin, la 14 august, Igor Dodon a mers sa inspecteze ce fac americanii la Bulboaca si s-a convins ca Rogozin a mintit: "Am constatat ca activitatile de pe poligon se desfasoara conform planului obisnuit. Sunt reparate si renovate unele imobile pentru intretinere si cazare, se imbunatateste infrastructura drumurilor. Nu am depistat lucrari de ordin militar dubioase, care sa sprijine zvonurile cu privire la o eventuala destabilizare a situatiei", a spus Dodon care imediat si-a atras "laurii pacii".

"Iar in caz ca Guvernul impreuna cu majoritatea parlamentara, motivati din exterior, vor incerca sa implice Moldova intr-un conflict militar regional, ca parte a luptei geopolitice din regiune, atunci eu voi fi nevoit sa actionez ferm in apararea pacii si securitatii nationale", a spus Dodon.

Provocarile la Nistru, parte a schemei

Cu "sperietoarea NATO" socialistii, sprijiniti de la Presedintie de catre Igor Dodon, vor incerca sa castige alegerile in 2018. Si au sanse, mai ales pe fondul unor incidente razlete la Nistru, alimentate de un lider separatist transnistrean, care declara ca e "gata de razboi" si de unii oficiali rusi, prieteni cu Krasnoselski si Dodon.

Despre aceasta posibila "escaladare a situatiei" la Nistru a vorbit insusi Igor Dodon, intr-un interviu pentru TASS, la 21 iulie 2017. Fiind intrebat despre o eventuala reizbucnire a conflictului la Nistru, Dodon a raspuns: "Nu exista premise reale pentru razboi, dar de escaladarea situatiei sunt interesati politicieni cu influenta, atat din strainatate, cat si din Moldova".

A slabit armata!

Intre timp, se lucreaza din greu la slabirea Armatei Nationale a Moldovei. Presedintele Dodon, care este si comandantul suprem al fortelor armate, blocheaza participarea militarilor moldoveni la orice exercitiu militar al NATO, programele vizand interoperabilitatea au fost blocate, iar Moldova nu are ministru al Apararii din decembrie 2016.

Atunci, Igor Dodon l-a demis prin decret pe Anatol Salaru din functia de ministru, iar o alta persoana nu poate fi numita in aceasta functie, deoarece depinde tot de semnatura lui Igor Dodon.

Intr-un interviu acordat DW in noiembrie 2016, imediat dupa ce a fost ales presedinte, Igor Dodon a declaratca Armata Nationala a Moldovei in genere nu ar trebui sa existe.

Autor: Vitalie Calugareanu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Igor Dodon Moldova Romania , #Moldova