Moldovenii de peste Prut prefera Rusia in detrimentul UE - sondaj

Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 10:23
4213 citiri
Moldovenii de peste Prut prefera Rusia in detrimentul UE - sondaj
Foto: International Business Times

Cel putin 50% dintre moldoveni prefera aderarea la Uniunea Vamala, fata de 32% care ar opta pentru Uniunea Europeana, arata Barometrul de Opinie Publica difuzat joi.

Intrebati ce ar alege intre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana sau la Uniunea Vamala, 50% dintre cei chestionati au ales a doua optiune, in timp ce 32% au declarat ca ar prefera aderarea tarii lor la UE.

Totodata, sondajul arata ca Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) conduce in preferintele alegatorilor cu 16 la suta, urmat de Partidul Comunistilor (PCRM) cu 11,3%, Partidul Liberal (PL) cu 11,1% si Partidul Liberal Democrat (PLDM) cu 7,1%.

Peste 75% dintre cetateni considera ca tara merge intr-o directie gresita, arata sondajul, care constata ca populatia Republicii Moldova devine tot mai ingrijorata de situatia din regiune, avand in vedere tensiunile din estul Ucrainei. Potrivit rezultatelor BOP, 20% dintre moldoveni sunt ingrijorati de posibilitatea izbucnirii unui razboi in zona.

"Procentul este destul de mare, daca se compara cu barometrul din urma cu doi ani, cand nu exista aceasta teama", a explicat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbarosie.

Rezultatele sondajului realizat de catre Institutul de Politici Publice si CBS-AXA si finantat de Fundatia Soros Moldova arata totusi ca cea mai mare ingrijorare a moldovenilor o reprezinta preturile. In topul temerilor urmeaza saracia, viitorul copiilor, somajul si coruptia.

Sondajul a fost realizat in perioada 28 martie - 7 aprilie, in 85 de localitati, pe un esantion de 1.104 persoane. Marja de eroare este de plus sau minus 3%.

Uniunea Vamala Eurasiatica este o asociere intre Rusia, Belarus si Kazahstan, in interiorul careia s-au anulat taxele vamale la comertul reciproc si s-a introdus un sistem uniform de taxare a importurilor.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#moldoveni Uniunea Vamala, #moldoveni UE , #Moldova