Moldovenii se folosesc de Romania numai ca poarta de iesire spre Occident - sondaj

Joi, 29 Martie 2012, ora 12:52
3934 citiri
Moldovenii se folosesc de Romania numai ca poarta de iesire spre Occident - sondaj
Foto: Arhiva

Marea majoritate a cetatenilor din Republica Moldova nu este multumita de directia in care merge tara si, atunci cand vine vorba despre relatia cu Romania, moldovenii sunt interesati mai mult de culoarul de trecere spre Occident decat de realitatile politice romanesti.

Potrivit sondajului "Realitati socio-politice din Republica Moldova" realizat de Institutul GeoPOL, 80,2 la suta dintre respondenti nu sunt multumiti de directia in care merge tara lor. Problemele cu care se confrunta moldovenii influenteaza si gradul de incredere in politicieni.

Astfel, potrivit rezultatelor studiului prezentate, joi, la Chisinau, nici unul dintre politicienii din Republica Moldova nu beneficiaza de mai mult de 25 la suta din increderea electoratului.

92,3 la suta dintre respondenti se declara "total de acord" sau "mai degraba de acord" cu afirmatia "Sunt dezamagit de politica de la noi din tara". Partidele aflate la guvernare sunt, de asemenea, tinta a nemultumirii publice.

Nicolae Timofti: R. Moldova vrea relatii pregmatice cu Romania

Interesant este faptul ca nemultumirea moldovenilor nu este legata de chestiuni de fond. 93,3 la suta dintre respondenti s-au declarat "total de acord" sau "mai degraba de acord" cu afirmatia "Partidele aflate acum la guvernare se cearta prea mult intre ele".

Pe de alta parte, 53,9 la suta dintre moldovenii care au raspuns intrebarilor GeoPOL sustin ca Guvernul ar trebui format de un singur partid. Potrivit rezultatelor sondajului, 40 la suta dintre respondenti pretind ca sunt putin sau deloc interesati de viata politica.

Alti 32,9 la suta isi declara neutralitatea in raport cu fenomenul politic autohton. Cu toate acestea, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, peste 70 la suta dintre cei chestionati sustin ca s-ar prezenta la vot.

Implicarea sociala

Moldovenii par sa nu se implice activ nici din punct de vedere social. Sondajul releva faptul ca aproximativ 90 la suta dintre ei nu au luat parte niciodata la semnarea unei petitii, iar peste 85 la suta nu s-au implicat niciodata intr-o demonstratie legala, greva sau miting.

Pe de alta parte, un element fundamental de intelegere a comportamentului politic si civic al cetatenilor din Republica Moldova este raportarea acestora la comunism. Peste jumatate dintre respondenti, adica 52,4 la suta, sunt "total de acord" sau "mai degraba de acord" cu afirmatia "Comunismul ramane o idee buna daca ar fi aplicat corect, in viata de zi cu zi".

Politica externa

In privinta politicii externe a Republicii Moldova, de departe cel mai important partener, din perspectiva securitatii nationale, a raporturilor economice si culturale, ramane Federatia Rusa.

54,8 la suta dintre respondenti plaseaza Federatia Rusa pe primul loc al partenerilor externi, pe locul doi urmand Romania, cu 14,5 la suta dintre raspunsurile pozitive, si apoi SUA, cu 4,6 la suta.

Eugen Tomac: Romania si Moldova merg impreuna in Europa

In plus, proaspetele alegeri prezidentiale din Rusia au dat un imbold politic puternic apropierii afective de Rusia. 80 la suta dintre respondenti isi doresc un "lider tip Vladimir Putin".

Pe de alta parte, moldovenii sustin aderarea tarii lor la Uniunea Europeana. Sondajul GeoPOL releva faptul ca 63,1 la suta dintre respondenti sunt de acord ca Republica Moldova sa devina membru UE.

Simultan insa, 69,4 la suta dintre moldovenii care au participat la studiu vor ca Republica Moldova sa se integreze in Uniunea Eurasiatica (Federatia Rusa, Belarus, Kazahstan).

Relatia cu Romania

Romania este perceputa pragmatic, ca un culoar geopolitic prin care cetatenii Republicii Moldova cu cetatenie romana inainteaza spre vestul Europei.

Sub 10 la suta dintre cetatenii Republicii Moldova declara ca sunt interesati in mare si in foarte mare masura de evenimentele politice din Romania, 14,2 la suta sunt neutri, 21,1 la suta sunt putini interesati, iar 52,6 la suta sunt complet dezinteresati de scena politica din Romania.

Cel mai cunoscut politician roman pentru publicul din Republica Moldova, Traian Basescu, a reusit o performanta din acest punct de vedere: peste 75 la suta dintre moldovenii de peste Prut pot sa-l identifice.

Cei care il recunosc pe presedintele Romaniei sunt indeosebi absolventii de studii superioare si locuitorii marilor orase.

Sondajul a fost facut in Republica Moldova, pe un esantion de 1.128 persoane cu varsta de 18 ani si mai mult, in perioada 4-14 martie 2012, cu o eroare maximala de +3%.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...