Moment istoric pentru R. Moldova: Fara vize in Europa

Joi, 27 Februarie 2014, ora 14:10
19186 citiri
Moment istoric pentru R. Moldova: Fara vize in Europa

Cetatenii Republicii Moldova vor circula, incepand de anul acesta, fara vize in Europa. Parlamentul European a votat, joi, pentru ridicarea vizelor de calatorie pentru moldovenii care au pasaport biometric.

460 de europarlamentari au votat pentru ridicarea vizelor, 60 au fost impotriva si 10 s-au abtinut. Republica Moldova devine prima tara din vecinatatea estica a UE care beneficiaza de un regim liberalizat de vize si se crede ca decizia va intra in vigoare pana la sfarsitul lunii mai.

In conformitate cu procedurile UE, votul Parlamentului European urmeaza a fi confirmat de catre Consiliului Uniunii Europene, in aprilie. Urmeaza finalizarea procedurilor de aprobare, iar decizia de ridicare a vizelor va intra in vigoare la 20 de zile dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a afirmat, intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com, ca decizia PE reflecta o prioritate a politicii externe a Romaniei.

"Doresc sa salut, in numele Ministerului Afacerilor Externe si in numele meu personal, acest vot pozitiv al Parlamentului European. Romania a pledat in mod constant la nivel european in favoarea avansarii procesului de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeana, iar decizii precum cea de astazi reflecta pe deplin aceasta prioritate majora a politicii externe a Romaniei", a declarat seful diplomatiei romane.

Titus Corlatean este de parere ca votul transmite un puternic mesaj politic de sprijin al Uniunii Europene fata de cetatenii Republicii Moldova si le multumeste europarlamentarilor romani, care au avut o contributie importanta in cadrul acestui demers.

"Liberalizarea vizelor este urmarea fireasca si meritata a patru ani de eforturi serioase si curajoase ale autoritatilor de la Chisinau. Pentru ca a indeplinit un set complex de criterii si a parcurs un intreg proces de reforma, fara precedent in Vecinatatea Estica, Republica Moldova se va bucura in curand de libertatea de circulatie in spatiul UE", a incheiat Corlatean.

La randul sau, raportorul grupului PPE pentru aceasta propunere, vicepresedintele Marian-Jean Marinescu, a declarat: "Cetatenii din Republica Moldova merita sa calatoreasca fara viza in UE. Felicit inca o data Republica Moldova pentru indeplinirea obligatiilor si atasamentul fata de familia europeana. Este important ca Moldova sa ramana in continuare ferm angajata pe calea europeana".

Premierul Victor Ponta a salutat "cu profunda satisfactie votul istoric al Parlamentului European de liberalizare a vizelor de scurta durata pentru cetatenii Republicii Moldova. Este un pas extrem de important in drumul european al Republicii Moldova. Am sustinut aceasta masura si decizia UE va avea un impact extrem de bun! Felicitari!".

A.I.

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...