Moscova acuza Curtea Constitutionala a Moldovei: Nu permite decat directia integrarii europene

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 18:44

   

Moscova acuza Curtea Constitutionala a Moldovei: Nu permite decat directia integrarii europene
Autoritatile de la Moscova sunt ingrijorate din cauza unei decizii a Curtii Constitutionale din Moldova, care a inchis orice alta directie politica decat cea catre integrarea europeana drept "a priori neconstitutionala".

In conditiile in care nu a fost organizat niciun referendum national in Moldova, pentru a afla preferintele oamenilor in ce priveste politica externa, asemenea abordare contravine in mod evident valorilor europene comune si principiilor de baza ale democratiei, respectiv libertatea de gandire si de exprimare, a transmis Ministerul rus de Externe, miercuri, informeaza agentia Itar Tass.

Motivul pentru care unele partide politice din Republica Moldova ar putea fi interzise

"Tacerea institutiilor europene, care sustin cu atat de mult zel drepturile omului in unele cazuri, este doar perplexa", a mai transmis ministerul.

Avand in vedere ca Moldova trece printr-o campanie electorala inaintea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, "este important sa se asigure un proces electoral corect si transparent, ale carui rezultate urmeaza sa demonstreze alegerea cetatenilor moldoveni, inclusiv preferintele lor privind politica externa pentru dezvoltarea viitoare a republicii", mai noteaza Ministerul de Externe.Rusia interzice importurile de carne din Moldova

Diplomatia rusa subliniaza ca incercarile oficialilor Curtii Constitutionale de a explica motivul "care sta la baza verdictului incarcat de potential de confruntare pentru intreaga campanie electorala par de neconceput".

Potrivit Ministerului de Externe de la Moscova, decizia Curtii Constitutionale din Moldova nu este altceva decat "o scoatere in afara legii a asociatiilor politice care sustin alte cai de dezvoltare a tarii decat obiectivele si sarcinile stabilite de actuala coalitie de guvernare".

Dezvaluirile lui Saakasvili: Putin a oferit Ucraina Romaniei, Ungariei si Poloniei

La jumatatea lunii octombrie, Curtea Constitutionala din Republica Moldova a stabilit ca legea in vigoare permite ca partidele politice care sprijina aderarea tarii la Uniunea Vamala Eurasiatica, formata din Rusia, Belarus, Armenia si Kazahstan, sa fie interzise.

Anuntul a fost facut de presedintele Partidului Socialist din R. Moldova, Igor Dodon, care adauga ca astfel judecatorii Curtii declara neconstitutionala orice abordare politica ce nu urmeaza cursul "integrarii europene".

Moscova acuza autoritatile din Moldova de cenzura

Sondajele de opinie arata ca socialistii au sanse mari sa ajunga in Parlament, dupa alegerile din 30 noiembrie.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3027 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Salamcusoia
rank 5
De ce se amesteca bolsevicii in treburile interne ale Basarabiei?
Bolsevici, jos labele de pe Basarabia !
Dinu66
rank 2
Explicatie
E simplu: In Basarabia exista suficient de multi etnici rusi, dintre care destui nu doresc, probabil, aderare la UE
ci mai degraba la Rusia sau CSI. Au si ei acelasi drept sa-si exprime optiunea legal, ca si restul populatiei.
De aceea ar fi de dorit organizarea unui referendum national in zona in aceasta problema, sub supraveghere internationala pentru corectitudine. In ceea ce priveste atitudinea Rusiei, ea face acelasi lucru ca Romania cand se refera la drepturile romanilor din Ungaria, Serbia, etc.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor