Moscova reactioneaza dupa ce Rogozin a fost declarat persona non grata in R.Moldova: O decizie iresponsabila, raspunsul va fi adecvat

Miercuri, 02 August 2017, ora 20:51
6744 citiri
Moscova reactioneaza dupa ce Rogozin a fost declarat persona non grata in R.Moldova: O decizie iresponsabila, raspunsul va fi adecvat
Foto: Facebook / Dmitri Rogozin

Ministerul rus de Externe a condamnat decizia "iresponsabila" a guvernului de la Chisinau de a-l declara persona non grata pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, amenintand ca aceasta actiune risca "destabilizarea" Europei si ca raspunsul Moscovei va fi unul "adecvat".

In plus, ambasadorul R.Moldova in Rusia a fost convocat miercuri seara la Ministerul rus de Externe, informeaza Mediafax.

"Este vorba de o decizie iresponsabila a Chisinaului, o actiune deliberata in sensul subminarii relatiilor Rusiei cu Republica Moldova (...) Actiunile de acest fel genereaza indignare legitima si vor fi urmate de o reactie adecvata. In plus, trebuie sa atragem atentia asupra faptului ca actiuni periculoase de acest fel risca sa aiba influenta destabilizatoare asupra situatiei regionale si a intregii Europe", a comentat Ministerul rus de Externe.

La randul sau, Dmitri Novikov, prim-vicepresedinte al Dumei de Stat, a declarat ca decizia guvernului de la Chisinau este una "ciudata" si "incerta".

"Rogozin este oficial. El reprezinta guvernul rus, iar guvernul rus vede ciudata aceasta decizie. Aparent, unii politicieni moldoveni s-au inspirat de la Washington, care incalca regulile generale internationale (...) Nu vad niciun motiv pentru luarea unei asemenea decizii", a declarat Movikov, citat de Independent.md

Prim-vicepresedintele Dumei de Stat a mai afirmat ca decizia Chisinaului ar putea afecta atitudinea Rusiei fata de Republica Moldova si a atras atentia ca presedintele Igor Dodon este cel "abilitat pentru normalizarea relatiilor".

Igor Dodon: Masura luata impotriva lui Dmitri Rogozin este un "act de mare stupiditate politica"

Si presedintele Republicii Moldova, rusofilul Igor Dodon, a criticat dur decizia Guvernului prooccidental de la Chisinau.

"A-l declara pe viceprim-ministrul Rusiei persona non grata la noi este un act de mare stupiditate politica. Si e un mare deserviciu pentru Moldova si pentru moldoveni. Nu stiu daca guvernantii fac asta pe cont propriu sau, mai degraba, sunt condusi ca niste marionete de peste ocean. Cu parere de rau pentru Moldova si pentru cetateni, aceasta guvernare duce tara cu viteza maxima spre un grav accident politic si geopolitic. Cand ne vom izbi, vom simti cu totii consecintele, pe ani inainte (...) Sunt compromise si negocierile cu Tiraspolul", a afirmat Igor Dodon, citat de Unimedia.

Dmitri Rogozin a fost declarat miercuri persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova, fiindu-i interzise atat intrarea, cat si tranzitarea acestei tari.

Decizia Guvernului de la Chisinau a fost luata in contextul scandalului declansat dupa ce vicepremierul rus a incercat fara succes sa intre in spatiul aerian al Romaniei, el avand interdictie de a intra in statele membre UE.

Citeste mai multe despre scandalul declansat de Dmitri Rogozin:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#reactie Rusia Rogozin interdictie Moldova, #Rogozin persona non grata Moldova , #Moldova