NATO, asistenta militara pentru Republica Moldova

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 23:19
5291 citiri
NATO, asistenta militara pentru Republica Moldova

Ministrii Apararii ai statelor Aliantei Nord-Atlantice au aprobat in principiu un plan de asistenta militara destinat Republicii Moldova, anunta secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

"Am luat decizii importante pentru sustinerea tarilor partenere", a afirmat Stoltenberg dupa reuniune.

"Am sustinut cu totii un plan pentru crearea unei capacitati de aparare pentru a ajuta Republica Moldova sa isi consolideze institutiile de securitate si sistemul de aparare", a precizat secretarul general NATO.

"De asemenea, speram sa finalizam cat mai rapid un plan pentru oferirea de sustinere Irakului", a subliniat secretarul general NATO.

Ministrii Apararii ai tarilor membre NATO au aprobat, miercuri, suplimentarea personalului fortei de reactie rapida si componenta centrelor de comanda care vor fi construite in Romania, Bulgaria, Polonia si in tarile baltice, a declarat Jens Stoltenberg. "Reuniunea desfasurata astazi (miercuri - n. red.) confirma ca suntem uniti in reactia fata de provocarile cu care ne confruntam", a precizat Stoltenberg.

"Am stabilit masuri suplimentare pentru a adapta Alianta la un mediu de securitate aflat in schimbare si care comporta provocari mai mari. In primul rand, am decis consolidarea fortei si capabilitatilor Fortei de reactie a NATO", a explicat Stoltenberg, precizand ca efectivele vor fi de 40.000 de militari.

"Am finalizat forma si componenta celor sase minicartiere militare pe care le construim in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Romania. Vor avea cate 40 de membri si vor juca roluri-cheie in actiuni de pregatire, in exercitii militare si in organizarea posibilelor suplimentari de trupe", a precizat secretarul general NATO.

Americanii aduc in Romania tancuri si armament - tara noastra si-a dat acordul

Alianta Nord-Atlantica a anuntat in ianuarie construirea a doua cartiere generale regionale, in Romania si Polonia, si infiintarea unor centre de comanda ale Fortei de reactie rapida in Romania, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia. Forta de reactie rapida, creata pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina, va avea o disponibilitate de interventie in cel mult 48 de ore.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...