Nepresedintele Dodon isi etaleaza aerele de mic dictator

Joi, 24 Noiembrie 2016, ora 19:31
8093 citiri
Nepresedintele Dodon isi etaleaza aerele de mic dictator
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Ramane tot mai putin timp pana cand vor fi validate sau invalidate rezultatele alegerilor prezidentiale din Republica Moldova de catre Curtea Constitutionala.

Vineri, 25 noiembrie, instanta de judecata se va pronunta asupra setului de contestatii venite din partea moldovenilor din diaspora, lipsiti de posibilitatea de a vota.

Dupa aceasta, Curtea Constitutionala va putea lua o decizie in privinta validarii sau invalidarii scrutinului din 13 noiembrie.

Desi au fost tiparite peste 3 milioane de buletine de vot (in conditiile in care numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale e de numai 2.800.000 milioane), in ziua alegerilor acestea au zacut prin safeurile birourilor electorale din tara si la Comisia Electorala Centrala, in timp ce, in strainatate, buletinele de vot s-au epuizat in prima jumatate a zilei, mii de alegatori fiind lipsiti de posibilitatea de a vota.

Moldovenii din diaspora au angajat doi avocati care sa le reprezinte interesele si mizeaza pe faptul ca instanta va dispune repetarea alegerilor cel putin in sectiile unde buletinele s-au epuizat. In caz contrar, ei ameninta ca vor ataca Moldova la CEDO. Este vorba de cel putin 4.031 de petitionari.

Dodon se razboieste cu diaspora

La Chisinau, majoritatea comentatorilor si politicienilor vorbesc despre victoria lui Igor Dodon ca despre un fapt implinit. Chiar si unii politicieni europeni folosesc in comentariile lor, legate de rezultatul alegerilor din Moldova, sintagma "noul presedinte Igor Dodon".

Incurajat inclusiv de aceste predispozitii, socialistul pro-rus, inca nepresedinte al Moldovei, s-a dezlantuit - socheaza prin declaratii periculoase in favoarea Rusiei, prin care dezbina societatea si incearca sa-si creeze imagine de mic dictator care "are informatii" si abia asteapta sa fie investit ca sa porneasca el, din scaunul de presedinte, "o ancheta privind modul in care au fost adusi la vot moldovenii din strainatate" pe 13 noiembrie.

Apoi, in propozitia urmatoare, face apel la calm (anterior spunea ca vrea sa fie "presedintele tuturor"), vorbeste despre democratie si le spune virtual oponentilor ca "alegerile s-au finalizat".

"Am decis sa fac o scurta analiza in baza materialelor de care dispun, desi exista si alte documente interesante, inclusiv din cele care arata cine si din ce surse a achitat transportul pentru o parte din cetateni care au votat in UE. Dar acesta va fi subiectul unei investigatii separate", a comentat pe Facebook candidatul aspirant la functia de presedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Cu o zi inainte, politicianul pro-rus a declarat intr-un interviu pentru Interfax ca "aderarea Moldovei la UE se va face fara Transnistria si Gagauzia". El a pledat pentru semnarea unui memorandum privind cooperarea cu Uniunea Economica Eurasiatica (controlata de Rusia) si pentru acordarea dreptului la autodeterminare Transnistriei si Gagauziei in cazul aderarii Moldovei la NATO si UE.

Igor Munteanu: "Juramantul de credinta patriei, pe care poate sa-l dea un asemenea om, nu are nici o valoare"

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, a comentat declaratia liderului socialistilor. El a spus intr-un interviu pentru Report.md ca "un politician care spune asemenea lucruri isi semneaza practic sinuciderea politica intr-un spatiu public, care ar putea sanctiona prostia si lasitatea": "Sa spui despre propria tara ca anumite regiuni ale sale nu vor face parte dintr-un proiect, care reprezinta o politica oficiala a acestei tari - este un gest prostesc, rusinos si descalificant.

Nu-mi imaginez la ce stare de marginalitate politica poti sa ajungi ca sa rostesti asemenea ineptii in saptamanile dinaintea unui juramant pe care trebuie sa-l depui de a apara suveranitatea si independenta, indivizibilitatea si unitatea statului. Nu cred ca juramantul de credinta patriei pe care poate sa-l dea un asemenea om are vreo valoare. Eu ma indoiesc ca el este capabil sa exercite o asemenea functie in stat", a comentat Igor Munteanu.

Potrivit lui, "o federalizare de tip rusesc, asa cum o vede Igor Dodon, ar oferi separatistilor un statut de 'jucator cu drept de veto' intr-un stat care nu ar mai apartine moldovenilor": "Fara indoiala, Rusia este statul care si-ar dori foarte mult ca Republica Moldova sa accepte Tiraspolul in calitate de subiect al unei posibile federatii, ceea ce ar genera numeroase efecte juridice si politice. Dintr-un foc, Rusia ar obtine acceptarea de catre Chisinau a obligatiei de a achita datoriile uriase acumulate de regimul separatist transnistrean, aproape 6 mlrd de dolari, pentru consumul de gaze naturale.

In al doilea rand, Rusia ar rezolva pentru sine si problema finantarii acestei regiuni, care-si cere lunar retributia, in conditiile in care bugetul federal al Rusiei plesneste din toate incheieturile, iar rabdarea oamenilor sfasiati de impactul dezastruos al aventurilor separatiste din stanga Nistrului pare sa aiba anumite limite. (...)

In plus, motivul pentru care Moscova propune cu foarte multa insistenta modelul sau federalist este de a incorpora in structura politica a statului national Republica Moldova un subiect statal cu drept de veto pentru a bloca orice decizie, care ar devia de la conceptul de 'suveranitate limitata' pe care Moscova o aplica in raport cu fostele republici sovietice", a mentionat Igor Munteanu.

Cadou inopinat pentru judecatorii Curtii Constitutionale

Joi, 24 noiembrie, cu cateva zile inainte ca Curtea Constitutionala sa se pronunte asupra valabilitatii alegerilor prezidentiale din 13 noiembrie, doi fruntasi ai Partidului Democrat, care controleaza momentan puterea in Republica Moldova, au initiat un proiect de lege prin care propun ca magistratii Curtii Constitutionale, care au implinit varsta de 50 de ani si au o vechime in munca de 20 de ani sa beneficieze, pe langa salariul de judecator al Curtii, de o pensie pentru vechime in munca. Aceasta ar urma sa constituie 55% din salariul mediu de magistrat al Curtii Constitutionale.

Cei care au o vechime in munca mai mare de 20 de ani, pentru fiecare an complet de munca, peste vechimea de 20 de ani, vor beneficia de o pensie de 55% din salariul mediu de magistrat al Curtii plus 3% pentru fiecare an lucrat peste cei 20 de ani. Documentul urmeaza a fi dezbatut in Parlament la una din urmatoarele sedinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Igor Dodon dictator, #Igor Dodon Moldova UE, #Igor Dodon vor diaspora , #Moldova