Noul presedinte al Parlamentului R. Moldova: Europa se misca in valuri. Si acum valul este pe Prut Interviu

Autor: Ana Ilie
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 20:43
5158 citiri
Noul presedinte al Parlamentului R. Moldova: Europa se misca in valuri. Si acum valul este pe Prut Interviu

Noul presedinte al Parlamentului R. Moldova, Igor Corman, explica, pentru Ziare.com, cum se schimba Moldova in asteptarea summitului de la Vilnius, ce va deschide calea catre aderarea la UE.

Mai mult, Corman arata cum au reusit politicienii moldoveni sa depaseasca, in primavara, o grava criza politica, atunci cand "garda veche" a facut loc "lupilor tineri".

Pentru fostul diplomat, provocarile din Transnistria si Gagauzia sunt ingrijoratoare, insa trebuiesc tratate cu calm. O Moldova infloritoare va deveni mai atractiva pentru transnistreni - aici sta solutia conflictului, crede Corman.

Sunteti de foarte putin timp, de aproape doua luni, presedinte al Parlamentului R. Moldova. Cum ati primit aceasta functie si cum se impaca aceasta cu cea de diplomat?

Am activat 15 ani in diplomatie dar din 2009 am fost deputat, presedintele Comisiei de Politica Externa din Parlament. In acesti patru ani am invatat ce inseamna Parlamentul si cred ca experienta din diplomatie ma ajuta.

In primul rand, daca o sa urmariti temperatura dezbaterilor din Parlament, acesta este un fenomen care nu are loc numai in zona asta unde erau alte traditii dictatoriale si acum cand suntem in perioada de tranzitie catre democratie, sunt dezbateri uneori care aluneca in alte directii si este nevoie de diplomatie.

In al doilea rand, Parlamentul este important si pentru promovarea tarii. Aici ma ajuta foarte mult experienta, mai ales in contextul implementarii agendei europene, inaintea summitului de la Vilnius. Sigur ca toate lucrurile astea sunt posibile, este o agenda realista, dar necesita eforturi.

Anticipati sa existe provocari in Transnistria si Gagauzia inainte de Vilnius?

Moldova este situata geopolitic asa cum este si avem contextul pe care il avem, nu toti sunt fericiti ca am reusit sa depasim aceasta criza politica si sa acceleram parcursul nostru european.

Mai multe forte, si la Chisinau, dar si in afara tarii, incearca sa ne puna tot felul de capcane, sa ne provoace, prin Transnistria, Gagauzia, se incearca si antrenarea Bisericii, dar eu cred ca depinde de noi cum vom aborda aceasta situatie.

Trebuie sa fim calmi, sa nu cadem in aceste capcane si sunt sigur ca dupa Vilnius, dupa ce vom semna Acordul de Asociere cu UE, dupa ce vom ancora Moldova in spatiul european, dupa ce vom obtine ca cetatenii nostri sa poata circula liber, se va calma situatia.

Noi suntem foarte interesati sa avem o relatie buna in primul rand cu Ucraina, tara vecina, cu Federatia Rusa sa avem o relatie de parteneriat veritabil, pentru ca Moldova este si va fi in aceasta regiune.

Eu am transmis un mesaj in discutiile pe care le avem cu partenerii nostri din Est, ca nu trebuie sa existe contradictii intre parcursul de europenizare a Moldovei si consolidarea unor relatii care se bazeaza pe traditiile noastre, pe istorie, cu partenerii din Est.

Exact acelasi interes il au si rusii: sa obtina regim fara vize cu UE, negociaza si ei foarte intens pe spatii precum comertul, economia, exportul de gaze, transferul de tehnologii. Atunci cand si Rusia va intelege ca adevaratul partener este UE, ca este o legatura naturala, ne va fi si noua mai usor. Vom avea si noi sansa sa nu mai avem perturbari din afara.

Ce se va intampla cu Transnistria dupa summitul de la Vilnius si in cele din urma aderarea Moldovei la UE?

Subiectul transnistrean este foarte complicat si sensibil, stie toata lumea. Este o prioritate pentru noi reunificarea tarii dar avem realitatile pe care le avem, exista si aceasta ruptura de ordin geopolitic, ei privesc spre alte meleaguri, noi spre Vest.

Problema asta nu devine atat de acuta pe termen scurt. Vilniusul este doar o etapa si semnarea Acordului de Asociere cu UE este iarasi o alta etapa, inca nu inseamna aderarea, drumul este mai lung si noi trebuie sa avem intelepciune sa savuram fiecare rezultat pe aceasta cale.

In acest proces se cladeste si o temelie mai solida pentru o discutie serioasa privind reunificarea cu Transnistria. Noi trebuie sa devenim mai atractivi pentru cetatenii din stanga Nistrului si cand vom reusi acest lucru, cand vom deveni ce a fost Germania de Vest pentru cea de Est, atunci cu siguranta vom avea alta baza pentru discutii serioase.

Ati avut azi (interviul a fost realizat miercuri, 17 iulie - n.red.) o intalnire cu presedintele Traian Basescu. Cum priviti aceasta vizita?

Cred ca nici nu e cazul sa insist prea mult pe cat de importanta e relatia cu Romania. Avem doua tari vecine, Ucraina si Romania, si relatia cu ambele e foarte importanta.

Dar importanta relatiei cu Romania creste si mai mult daca tinem cont de toate activitatile pe care le avem impreuna. Este firesc ca Romania, tara membra UE, sa fie daca nu principalul, atunci printre cei mai importanti sustinatori ai parcursului european al Moldovei.

Asa am observat si in cazul relatiilor dintre Germania si Polonia. La fel, polonezii fac acum fata de Ucraina si Moldova. Europa se misca in valuri. Si acum valul este pe Prut. Este la hotarul dintre Romania si R. Moldova si este, daca doriti, si o datorie, nu numai morala dar si fireasca a Romaniei, sa fie interesata ca acest val sa treaca mai departe de granitele sale si sa includa si Moldova.

Pe langa agenda europeana, ma intereseaza foarte mult sa avem proiecte concrete implementate. Spre exemplu proiectul strategic al gazoductului Iasi-Ungheni este foarte important pentru Moldova din punctul de vedere al alternativei energetice. Sa nu mai vorbesc de faptul ca exista si alte proiecte energetice, aceste linii de tensiune inalta. Dorim sa vedem mai multe poduri pentru Prut ca sa fie aceste contacte intre cetateni cat mai frecvente.

Avem inca foarte multe de facut si personal am perceptia ca se intampla un lucru foarte bun, avem o agenda sincera, deschisa, pragmatica. Si cred ca e o relatie mai matura, si presedintele Basescu a folosit acest cuvant in cadrul discutiei pe care am avut-o, si am mult optimism ca va schimba in mare masura lucrurile, va arata si unei parti a populatiei din Moldova care poate inca mai are clisee in privinta Romaniei ca lucrurile s-au schimbat, nu exista o agenda ascunsa.

Pe de o parte, relatia cu Romania este sensibila si eu as face comparatie cu relatia dintre Germania si Austria. Mi-a spus o data un austriac: straniu lucru, cele ce ar trebui sa ne apropie, uneori si mai mult ne despart. Acesta este paradoxul relatiei.

La Bucuresti este o dezbatere pe tema reorientarii politicii externe catre Rusia si China. Cum priveste Moldova aceasta situatie?

Eu cred ca fiecare tara trebuie sa se orienteze acolo unde are interese. Eu privesc foarte bine acest lucru, ca Romania dupa ce si-a indeplinit sarcinile prioritare, aderarea la UE, la NATO, si redescopera acum anumite capitole de politica externa pe care ori le-a neglijat ori nu a avut timp sa se dedice.

Este un lucru foarte bun si aceasta orientare este si in interesul Moldovei. Noi suntem intre Romania si Federatia Rusa, Ucraina, iar China este un actor global important, in crestere. E important pentru toata lumea chiar si pentru noi, tot mai multe vinuri sunt exportate pe piata chineza. Chiar am vorbit cu ambasadorul chinez si ii spuneam ca daca cel putin o sticla de vin moldovenesc va fi deschisa pe an de o familie chineza, deja vom fi fericiti.

Revenind la activitatea dumneavoastra parlamentara, s-a scris foarte mult in presa locala despre agitatiile din Parlament...

Cu parere de rau, avem prea mult circ in Parlament. Aici este o scena de dezbateri politice si acest gen de lucruri nu pot fi evitate insa. Eu cred ca la noi in ultimul timp se intrece masura.

Este si o ruptura intre generatii. Sunt politicieni care considera ca doar prin astfel de iesiri pot sa atraga atentia electoratului, nu trebuie sa muncesti sa propui o lege, e suficient sa iesi la microfon si sa spui lucruri care nu sunt demne de activitatea unui deputat. Ati vazut incercari cu blocarea tribunei Parlamentului...

Eu am vazut alte realitati. Am fost de multe ori in Bundestag, am urmarit ce fac deputatii acolo, am fost in tarile baltice, care s-au rupt si ele de acelasi trecut istoric, dar calitatea dezbaterilor este alta.

Rezista Alianta pentru Integrare, aflata la guvernare, pana in 2014, cand sperati sa primiti dreptul de libera circulatie in UE?

Eu sunt sigur ca ne-am invatat lectia. Am ajuns pe marginea unei prapastii, prapastia anticipatelor, la inceputul anului, si am ajuns aici pentru ca nu am avut suficienta experienta cum se guverneaza in alianta.

E destul de greu si prin alte tari civilizate... dar in conditiile noastre, cand nu am avut astfel de traditii, aveam riscul anticipatelor din 2009, blocajul alegerii presedintelui, toate aceste lucruri nu ne-au ajutat, ci dimpotriva. A fost ca un foc la filtrul butoiului cu pulbere si partidele incercau sa se pozitioneze, sa fie gata de lupta electorala. Asta ne-a impiedicat sa avem o comunicare la nivelul fostei Aliante.

Eu sunt convins ca vom duce acest mandat la bun sfarsit, inca un an si jumatate, pana la alegeri.

A fost un semn de mare intelepciune si nu avem echivalent in Romania, ca liderii de partid, Marian Lupu, din PD, partidul dumneavoastra, si Vlad Filat, PLDM, sa se dea la o parte si sa lase in fata garda tanara...

A fost si pentru noi o surpriza, nu stiam unde vom ajunge in timpul crizei, erau diferite voci, dar cred ca acest exemplu ne inspira si noua mai mult optimism. Moldova se schimba.

Este foarte bine ca ne-am oprit la timp, este meritul liderilor principalelor doua partide, Lupu si Filat, ei in ceasul al 12-lea au dat dovada de multa intelepciune. Sunt niste exemple foarte bune de o generatie noua de politicieni care pune mai presus interesul general, al tarii, fata de propriul interes.

Cum colaborati cu predecesorul la sefia Parlamentului, Marian Lupu?

Eu am venit in politica in 2009, cand mi-am incheiat misiunea de ambasador la Berlin. Am venit in tara si aici erau mari schimbari, domnul Lupu mi-a facut invitatia sa vin in acest partid. Eu am acceptat-o din doua considerente: suntem pe aceeasi lungime de unda, nu numai cu domnul Lupu, dar cu intreaga echipa, si idealurile pe care le impartaseste partidul mi-au fost tot timpul apropiate.

Am avut o relatie extraordinara cu domnul Lupu, alaturi la bine si la rau, acum dansul a facut acest gest iesit din comun chiar si pentru alte tari, eu apreciez increderea pe care mi-a acordat-o. Dansul si-a descatusat acum fortele si energia pentru partid si cred ca partidul se bucura de acest lucru.

Cum colaborati cu premierul Iurie Leanca?

Avem o colaborare foarte buna,in fiecare saptamana ne intalnim, de cate ori e nevoie ne auzim telefonic. Eu am venit cu initiativa sa avem sedinte comune ale Guvernului si Parlamentului.

Mi-am dat seama ca avem foarte multe de facut, in timpul crizei Parlamentul fusese blocat, si ca sa dam posibilitatea Guvernului sa munceasca trebuia sa adoptam un numar mare de legi in Parlament si am avut ideea sa ne intalnim toti la o masa si sa avem o discutie pe subiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Igor Corman presedinte Parlament Moldova, #Igor Corman discutie Traian basescu, #Igor Corman Romania , #Moldova