Nu va bagati acolo, ca se supara Rusia!

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Marti, 11 Iulie 2017, ora 15:03
13557 citiri

Zilele acestea am realizat ca se fac 20 de ani de cand, in mod direct si fara pauza, la o scara mai mica sau mai mare, am facut tot ce mi-a stat in putinta pentru a aduce Basarabia mai aproape de Romania.

Istoria adevarata a tinutului in care m-am nascut am aflat-o pe ascuns, din carti interzise. De atunci, am refuzat sa accept manipularea, indoctrinarea, demagogia si minciuna. Nu imi poate cere nimeni astazi sa fiu de acord sau macar sa tolerez, prin inactiune, ca tara mea sa ramana asa cum au decis Hitler si Stalin, doi criminali condamnati de istorie.

Fie ca eram student, cadru didactic, functionar public sau demnitar al statului roman, am militat deschis, in ciuda tuturor obstacolelor, pentru restabilirea adevarului istoric. E de la sine inteles ca nu am in gand sa abandonez aceasta cauza. Din nou, in ciuda tuturor incercarilor de a ma descuraja sau a parerilor potrivnice, fie si ale unor profesori mai mult sau mai putin interesati.

Inteleg ca sustinerea de catre presedintele Traian Basescu a unui partid politic de la Chisinau, ce are drept obiectiv unirea R. Moldova cu Romania, a deranjat. Doi distinsi profesori de la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti, Radu Carp si Armand Gosu, sunt de parare ca presedintele Basescu nu trebuie sa se implice in politica de peste Prut, pentru ca ar face jocul Rusiei si ar "rupe" din electoratul proeuropean al altor partide de peste Prut.

In afara acestor temeri lipsite de temei, ridicate la rang de argument, ambii intelectuali invoca niste clisee. Ion Iliescu spunea in anii '90 ca nu putem discuta despre unire, pentru ca se supara Moscova. Asta desi la Chisinau castigase alegerile un partid care lupta pentru acest obiectiv.

In anul 2002, am fost retinut de politie la vama Sculeni, pentru ca aveam 100 de steaguri tricolor pe care le duceam la Chisinau. Acestea erau considerate element de propaganda. Steagul Romaniei nu trebuia expus in R. Moldova, pentru ca, din nou, se supara Rusia. Am fost retinut si intors cu escorta pana la Bucuresti.

In 2008, mai multi functionari ai statului roman imi recomandau sa nu acordam patronajul presedintelui Romaniei pentru un spectacol din cadrul Festivalului "Zilele Basarabiei", organizat in Piata Universitatii din Bucuresti, deoarece peste cateva zile urma sa vina Putin la Summitul NATO. "Rusia ar putea interpreta gresit serbarea acestei zile", argumentau, pe un ton autoritar, "functionarii" statului roman. In acel an, 2008, aniversam 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania.

Atunci, presedintele Traian Basescu a facut ce era corect si firesc. A sustinut evenimentul, iar Putin a fost prezent la cel mai important eveniment diplomatic din istoria Romaniei fara sa fie deranjat...

La fel de corecta si fireasca a fost respingerea tratatului privind gestionarea frontierei Romaniei cu R. Moldova, unul dintre principalele subiecte pentru guvernele proeuropene de la Chisinau de dupa 2009.

Acestea aveau doua argumente. Unu: cetatenii R. Moldova nu vor mai vedea Romania drept o amenintare. Doi: Rusia nu va mai privi cu "suspiciune" colaborarea dintre statele noastre. Am fost total impotriva unui astfel de tratat, pe care si astazi il consider o eroare politica uriasa. Ma bucur ca presedintele Basescu nu l-a trimis Parlamentului spre ratificare si sper ca nici presedintele Iohannis nu o va face. Nu putem recunoaste o frontiera trasata de Hitler si Stalin in interiorul Romaniei. E o chestiune ce tine de demnitatea statului.

Revenind la implicarea presedintelui Basescu in politica din R. Moldova, aceasta este necesara dintr-un motiv foarte simplu. Romanii de peste Prut au nevoie de un lider politic cu experienta, care ii poate apara in fata amenintarilor interne si externe. (Voi dezvolta acest subiect intr-un material ulterior).

Nu vrea nimeni sa creeze confuzie sau sa divizeze electoratul din R. Moldova. El este deja divizat si stim foarte bine ca societatea este puternic influentata de propaganda moscovita. In R. Moldova este nevoie de o alternativa politica credibila, care sa scoata statul din impas si sa-i dea o directie. Dodon a reusit sa castige Presedintia de la Chisinau fara prezenta vreunui politician din Romania, in ciuda unui Acord semnat cu UE, fonduri de sute de milioane de la Bucuresti si Bruxelles, regim fara vize in UE si multe alte facilitati.

Prin umare, argumentul potrivit caruia implicarea noastra in R. Moldova ajuta Rusia la Chisinau nu este valabil. Este, in schimb, un argument care serveste perfect drept pretext pentru cei care nu ne vor acolo cu adevarat.

In R. Moldova era nevoie de o forta politica noua, care sa consolideze polul politic al celor care lupta in mod real si onest impotriva intereselor Federatiei Ruse.

Partidul Unitatii Nationale (PUN) va deveni un proiect politic in care se regasesc toti cei care cred ca solutia cea mai sigura de a adera la valorile europene este unirea cu Romania.

P.S. PUN nu a fost creat pentru o persoana si nu are nicio legatura cu Plahotniuc ori altii din viata poltica de la Chisinau. PUN este un partid al tuturor celor care vor Romania acasa in R. Moldova!

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte executiv al partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu Partidul Unitatii Nationale, #Romania unire Republica Moldova , #Moldova