O delegatie de la Tiraspol merge joi la Moscova pentru discutii privind Transnistria

Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 19:44
2200 citiri
O delegatie de la Tiraspol merge joi la Moscova pentru discutii privind Transnistria
Foto: Wikipedia

O delegatie a Sovietului Suprem de la Tiraspol ar urma sa mearga joi intr-o vizita la Moscova, pentru a-i transmite presedintelui Dumei de Stat ruse, Serghei Nariskin, solicitarea in vederea recunoasterii independentei regiunii transnistrene si alipirii la Rusia.

Sovietul Suprem (Parlamentul) de la Tiraspol a votat miercuri, in unanimitate, o solicitare catre Duma de Stat (Camera inferiora a Parlamentul rus), Consiliul Federatiei si presedintele Vladimir Putin in vederea recunoasterii independentei regiunii transnistrene si alipirii la Rusia, relateaza Europa Libera online.

Solicitarea va fi expediata si la ONU si OSCE.

Delegatia Parlamentului de la Tiraspol care ar urma sa plece la Moscova va fi condusa de presedintele Sovietului Suprem, Mihail Burla.

Transnistria ii cere lui Putin sa-i recunoasca independenta - primul pas pentru alipirea la Rusia

Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Igor Corman, se afla, la randul sau, joi, in Rusia, unde va participa la Consiliul Adunarii Interparlamentare a statelor din Comunitatea Statelor Independente (CSI), care se va desfasura la Sankt Petersburg.

Igor Corman are programate intrevederi cu Serghei Nariskin, presedintele Dumei de Stat a Federatiei Ruse, Valentina Matvienko, presedintele Consiliului AIP a CSI si Anatoli Rubinov, presedintele Consiliului Republicii al Adunarii Nationale a Belarusului.

Basescu: Moldova nu poate intra in UE cu conflictul inghetat Transnistria

Potrivit agentiei Itar-Tass, deputatii din regiunea transnistreana au solicitat miercuri liderului de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, sa initieze procedura de recunoastere a Transnistriei ca stat suveran pentru alipirea ulterioara la Rusia."Scopul final al poporului transnistrean este recunoasterea statului creat", a declarat vicepresedintele Sovietului Suprem, Serghei Ceban.

Textul votat de Parlamentul din regiunea separatista contine, intre altele, urmatoarea declaratie: "Dreptul popoarelor la autodeterminare ar trebui sa stea la baza deciziilor politice si fiecare stat este obligat sa respecte acest drept in conformitate cu normele universal recunoscute ale dreptului international".

Tiraspolul vrea alipirea cu Rusia

Dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia, presedintele Sovietul Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis o scrisoare Dumei de Stat prin care a cerut ca Moscova sa examineze posibilitatea alipirii si a regiunii transnistrene.

Initiativa a fost respinsa categoric de autoritatile de la Chisinau, iar Moscova a dat asigurari ca nu are in vedere recunoasterea regiunii separatiste, unde detine un contingent militar.

In contextul crizei din Ucraina, autoritatile separatiste de la Tiraspol au facut de mai multe ori referire la referendumul care a avut loc in regiune la 17 septembrie 2006, cand peste 97 la suta dintre locuitori s-au pronuntat in favoarea independentei si alipirii la Rusia.

Rezultatele referendumului nu au fost recunoscute de Republica Moldova, Rusia si nici de comunitatea internationala.

Citește și:
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac afirmă, sâmbătă, că rezoluţia europeană ce urmărea pregătirea summit-ului UE-Ucraina a adus ȋn dezbatere o idee ambiţioasă, şi anume expulzarea...
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a criticat ferm decizia unor medici de a accepta bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. ”Este absolut inacceptabil. Sunt foarte...