O treime dintre cetatenii R.Moldova ar sustine unirea cu Romania - sondaj

Joi, 11 August 2016, ora 17:29
4297 citiri
O treime dintre cetatenii R.Moldova ar sustine unirea cu Romania - sondaj
Foto: Arhiva Ziare.com

O treime din populatia Republicii Moldova sustine unirea cu Romania, acesta reprezentand nucleul dur al unionistilor, dar procentul ar putea depasi 50% daca unirea ar aduce beneficii dincolo de Prut, arata un sondaj realizat de FUMN.

Cercetarea sociologica facuta la comanda Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN) arata ca 28% dintre cetatenii Republicii Moldova sunt total sau mai degraba de acord cu unirea, informeaza un comunicat postat pe site-ul fundatiei, unde sunt prezentate mai multe detalii si grafice.

"Potrivit datelor furnizate de sondaj, ponderea respondentilor de acord cu unirea R. Moldova cu Romania ar creste la 50-51% daca li s-ar sublinia ca unirea ar aduce anumite beneficii, cum ar fi: evitarea controlului Rusiei asupra R. Moldova, educatie mai buna in scoli si universitati, servicii medicale de calitate, justitie impartiala si corecta, lupta reala impotriva coruptiei etc.

De asemenea, 45% din populatia are o atitudine pozitiva si foarte pozitiva fata de reunificarea Germaniei si 22% din populatia R. Moldova vede drept singura solutie pentru integrarea R. Moldova in UE unirea cu Romania.

Ponderea celor care sunt impotriva unirii cu Romania e de 47%", arata sursa citata.

Dintre cei care se opun unirii, doar 4% ar fi pregatiti sa participe la proteste violente, arata sondajul citat.

In schimb, "29% din cetateni ar vota cu partide anti-unioniste, 25% ar iesi la proteste pasnice impotriva unirii, iar 35% nu s-ar opune in niciun fel", precizeaza sursa citata.

Liderii politici asociati cu Unirea sunt Mihai Ghimpu (50%) si Dorin Chirtoaca (16%), iar dintre partide cel mai bine cotat este Partidul Liberal cu 52%.

In urma cu cateva zile, liderii partidului unionist "Dreapta" au pledat, in premiera, la Washington pentru unirea Republicii Moldova cu Romania.

Citește și:
Cristian Terheș va conduce lista AUR la europarlamentare. Simion: ”Obiectivul partidului e să trimită patrioți”
Cristian Terheș va conduce lista AUR la europarlamentare. Simion: ”Obiectivul partidului e să trimită patrioți”
Cristian Terheș va conduce lista AUR la alegerile europarlamentare din 2024, a anunțat George Simion, liderul partidului, marți, 7 februarie, la Prima TV. ”Obiectivul partidului este să...
Tensiuni într-o filială USR. Mai mulți membri se bat pentru candidatura la primărie
Tensiuni într-o filială USR. Mai mulți membri se bat pentru candidatura la primărie
USR Iași se află din nou în mijlocul unor tensiuni majore după ce trei membri au anunțat deja că vor să candideze pentru primărie în timp ce unii cer inclusiv dizolvarea conducerii....