Oficial rus: Autoritatile moldovene au mintea afectata de substantele toxice din vin

Luni, 23 August 2010, ora 10:05
1869 citiri
Oficial rus: Autoritatile moldovene au mintea afectata de substantele toxice din vin
Foto: Tribuna Basarabiei

Seful serviciilor sanitare ruse, Ghennadi Oniscenko, a anuntat ca suspenda vizitele la producatorii moldoveni de vin, motivand ca a fost deranjat de "comportamentul autoritatilor moldovene", pe care le jigneste sugerand ca au mintea tulburata de substantele daunatoare din vinurile autohtone.

"Comportamentul autoritatilor moldovene, in special la sfarsitul saptamanii trecute, a dezechilibrat balanta, in directia abtinerii de la alte actiuni - tinand cont de faptul ca declaratiile lor nu sunt de natura constructiva - si ar face ca eforturile expertilor nostri sa insemne pierdere de timp", a spus Oniscenko, duminica seara, citat de RIA Novosti.

"Singurul lucru care ar putea justifica o asemenea logica a comportamentului ar putea fi o dovada indirecta a impactului pe care il are cumulul de acele substante daunatoare, pe care noi le-am gasit constant in loturile de vin moldovenesc, asupra sanatatii autoritatilor moldovene si, deci, si asupra procesului lor mental", a declarat ironic oficialul rus.

El a mai spus ca aceste vizite ale expertilor rusi - pe care le anuleaza - ar fi putut deveni "un pas inainte catre rezolvarea problemei importurilor de vinuri moldovenesti in Rusia".

Seful Rospotrebnadzor nu a precizat ce actiuni ale autoritatilor moldovene l-au deranjat, dar fara indoiala este vorba despre presedintele interimar Mihai Ghimpu, care vineri a vizitat vinaria Purcari, din raionul Stefan Voda, si a declarat ca problema livrarii vinurilor moldovenesti pe piata rusa a aparut din cauza alegerilor care urmeaza sa aiba loc in Republica Moldova in toamna.

In plus, presedintele interimar al Moldovei a anuntat ca are de gand sa semneze un nou decret cu potential mare de a deranja Moscova - este vorba despre un decret de condamnare a pactului Ribbentrop-Molotov.

Ghimpu a deranajat Moscova

Problemele cu Rusia intampinate de exportatorii moldoveni de vinuri au aparut dupa ce presedintele interimar a semnat un alt decret, la 24 iunie, prin care declara 28 iunie "zi a ocupatiei sovietice" si cerea retragerea trupelor si armamentului rus din Transnistria. Decretul a nemultumit profund Moscova, iar expertii Rospotrebnadzor au descoperit intre 30 iunie si 2 iulie ingrediente periculoase in 18 loturi de vin moldovenesc importat.

De altfel, stirea RIA Novosti pune anuntul lui Oniscenko in contextul decretului semnat de Mihai Ghimpu la 24 iunie, desi autoritatile ruse au negat intotdeauna ca intre cele doua aspecte exista vreo legatura. Ca si in cazul Ucrainei in timpul razboiului gazelor, Moscova respinge acuzatiile ca ar folosi arma economica in razboiul politic, dar exportatorii moldoveni, ca si importatorii rusi de vinuri spun ca in spatele acestor interdictii sunt motivatii mai degraba politice decat ingrijorari legate de sanatatea consumatorilor rusi.

RIA Novosti aminteste ca decretul lui Ghimpu referitor la ocupatia sovietica a fost declarat neconstitutional la 12 iulie.

Cu toate acestea, Ghennadi Oniscenko a amenintat la 17 iulie ca Rusia va introduce un embargo total pentru vinurile moldovenesti, daca in doua saptamani nu vor fi intreprinse masuri urgente pentru imbunatatirea calitatii acestora. La 28 iulie, Rusia a initiat procedura de returnare a aproximativ un milion de litri de vin moldovenesc, pe motiv ca in continutul acestora a fost depistat un nivel inalt de dibutilftalat, o substanta toxica.

In urma cu zece zile, presa a relatat despre un document cu semnatura lui Oniscenko, transmis punctelor vamale ruse, carora li se spunea sa respinga loturile de vin moldovenesc. Informatia privind instituirea embargoului a fost infirmata ulterior de autoritatile ruse si moldovene, care au subliniat ca discutiile continua. Oniscenko s-a aratat insa nemultumit de planurile prezentate de Chisinau pentru a asigura calitatea vinurilor moldovenesti si a spus ca prefera sa discute direct cu producatorii.

Rusia a impus embargo importurilor de vin din R. Moldova

Rusia, care importa la un moment dat 80% din vinul produs in R. Moldova, a impus un embargo asupra importurilor de vin moldovenesc si in martie 2006. Embargoul a dat o lovitura severa economiei moldovene, aducand multi producatori de vinuri in pragul falimentului, precizeaza RIA Novosti. Atunci, embargoul a fost introdus pe motiv ca testele au relevat prezenta de pesticide si metale grele in vinurile moldovenesti.

Rusia a reluat importurile de vin moldovenesc, carne, mere, struguri, tutun si seminte de floarea-soarelui in 2007, dar a impus standarde stricte de control al calitatii. Abia in iulie 2009 Rusia a ridicat toate restrictiile asupra importurilor de vin moldovenesc si s-a pregatit chiar de deschiderea unor puncte vamale suplimentare.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Ghennadi Oniscenko Rusia, #scandal vin Rusia Moldova , #Moldova
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Economia Republicii Moldova depinde in mod hotarator de exporturile in Rusia si asta putea sa stie si domnul presedinte interimar Ghimpu. In mod normal politicul tine seama foarte mult de economic si cu atat mai mult inainte de un referendum sau alegeri