Opinii: Moldova - sotie, iubita, amanta!

Autor:
Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 12:07
2696 citiri
Opinii: Moldova - sotie, iubita, amanta!

Un sot Rus, autoritar si gelos, iubitul, un Roman, pasional, dar sarac, respectiv noul amant European, seducator, bogat si trendy!

Ce balamuc, ce pasiuni totale, ce situatie fara iesire, cata promiscuitate... Am putea exclama in toate aceste feluri, de-ar fi vorba despre morala comuna, iar doamna Moldova ar fi o femeie. Numai ca este vorba despre o tara cu un potential geopolitic mai mult decat deosebit careia, dupa o lunga asteptare si ezitari pe masura, i-a venit randul sa-si joace cartea la modul cel mai pragmatic si inteligent.

Iar in cazul abordarilor geopolitice, bineinteles ca morala comuna nu conteaza, in timp ce situatia exprimata metaforic in titlu sugereaza exact axa de politica externa Moscova-Bruxelles, via Bucuresti (precum si caracteristicile acesteia!), dupa care fratii nostri de peste Prut sunt practic obligati sa-si alinieze strategia de relationare externa pentru perioada urmatoare, de vor sa se rupa de saracie, izolare si statut incert.

Au o singura piedica, ce era putin probabila inaintea referendumului nevalidat din 5 septembrie anul acesta, foarte vizibila si concreta azi: revenirea regimului Voronin dupa alegerile din 28 noiembrie, printr-o majoritate absoluta a PCRM (comunistii) in viitorul Parlament.

Cam asta le-a sugerat moldovenilor si Barroso de la Bucuresti cu ocazia summit-ului Dunarii, intervenind neprotocolar, dar asumandu-si intr-un stil de politician rasat anuntul public al semnarii "tratatului de frontiera" intre Romania si Moldova, lasand aproape perplexa asistenta de specialitate de la summit, evident neinformata in prealabil despre acest potential eveniment.

Sigur, calitatea in raport cu Moldova in care seful Comisiei europene a facut anuntul ramane relativ incerta, greutatea afirmatiei insa, precum si gestul politic in sine, au fost mult augumentate tocmai in acest fel.

Ce sa-nteleaga insa partile interesate, din semnarea "Tratatului regimului de frontiera intre Romania si Moldova" (asa cum in final a afirmat si Barosso, corectandu-si exprimarea initial eliptica)?

In Romania, la nivel oficial si formal, semnarea era absolut necesara ca inca o conditie pentru dobandirea mult doritului statut de stat Schengen, pe de o parte, respectiv pentru formalizarea si marcarea publica printr-un protocol oficial, fie el si "tehnic", a progresului din relatiile bilaterale cu Moldova din ultimul an, in timpul guvernarii Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE).

Sigur insa ca, luand in calcul ambitiile nedeclarate ale presedintelui Basescu, de a fi considerat intr-un plan discret drept un "primus inter pares" in ceea ce priveste jocul politic electoral moldovenesc, semnarea tratatului in acest moment exprima in mod limpede preferinta sa pentru perpetuarea guvernarii actuale a AIE si dupa 28 noiembrie.

Ce a calculat la modul real Traian Basescu, lucru care m-a mirat in sens pozitiv, este scaderea dramatica in ultimul an a favorabilitatii moldovenilor legata de Romania, pe care o vad doar ca pe o anticamera catre Uniunea Europeana, aceasta din urma bucurandu-se in schimb de o favorabilitate majoritara, ce se apropie de cea a moldovenilor pentru Rusia.

Si aici avem si explicatia anuntului de semnare a tratatului facut chiar de seful Comisiei Europene, care l-a compensat pe presedintele Romaniei cu apelativul de "prietenul meu", lucru suficient deocamdata pentru a nu da ocazia comunistilor din Chisinau sa marcheze puncte electorale consistente injurand Basescu si Romania.

In ceea ce priveste Moldova, tratatul semnat pare inca o etapa pe drumul (improbabil, dupa parerea mea!) integrarii europene, oricum un pas sigur catre telul dorit de marea majoritate a cetatenilor moldoveni, perfect posibil, de liberalizare a regimului vizelor cu Uniunea Europeana.

In planul comunicarii informale catre Bruxelles, tratatul este si un angajament ca mult sporita contrabanda de tigari din ultima vreme se va diminua, Europa fiind tixita in acest moment de deja celebrele branduri de tigari moldovenesti ieftine si netimbrate, "Plugarul" si "Plai". Insa in acest punct Romania raspunde in solidar in fata Europei, in calitatea sa de "granicer"!

Sigur ca si jocul electoral al momentului va fi influentat de semnarea documentului de la Bucuresti, opiniile si dezbaterile politice din ultimele zile fiind polarizate in jurul subiectului. Comunistii demonizeaza in mod evident un demers caruia nu prea au cum sa-i reproseze lucruri de esenta, insa ei stiu cu precizie ca mare parte din electoratul lor nu asteapta decat "mari umbre pe pereti", pentru a se lasa speriati din nou de "pericolul romanesc", asimilat in stil sovietic atacului traditional dinspre Occident.

In tabara AIE, divizata cu ocazia acestor alegeri (politicienii AIE au invatat din pacate prea repede lectia romaneasca despre dezbinarea in momente cheie!), semnarea de catre prim-ministrul Filat a tratatului a adancit mult fisurile oricum existente la nivelul Aliantei. Populismul lui Filat devenit deja notoriu a fost comentat pe larg de catre cei din PDM (sociali-democrati, condusi de Marian Lupu), si mai ales PL (partidul presedintelui Ghimpu), avand de aceasta data argumente solide pentru a-l acuza pe premier de necolegialitate.

In mod sigur, un simplu gest al acestuia de a invita la semnare si la-ntalnirea cu Barroso fie si lideri secundari din partidele partenere in AIE, respectiv PDM, PL, AMN, ar fi diminuat mult potentialul exploziv al actiunii lui Filat in ceea ce priveste relationarea in interiorul AIE.

La o analiza rapida, pare foarte probabil ca gestul semnarii sa-i aduca mai putine avantaje electorale decat si-ar fi dorit, mai ales ca la distanta de doua zile de la semnarea tratatului, cel mai influent om de afaceri de la Chisinau si prieten declarat al presedintelui PDM Marian Lupu, Vlad Plahotniuc (devenit ulterior numarul 2 pe lista PDM!), a contraatacat intr-un mod inteligent, oferind una dintre licentele sale de televiziune nationala pentru retransmisia in Moldova a programelor TVR, gest foarte popular la nivelul cetatenilor moldoveni, extrem de atasati de programele televiziunii de stat romanesti.

Ca o concluzie in ceea ce priveste Moldova si semnarea tratatului: pe de o parte, demers diplomatic coerent si util, pe de alta parte insa, oferire de munitie tip "fumigen" pentru comunisti, respectiv adancirea frictiunilor in cadrul AIE, fapt ce, printre altele, il indeparteaza pe Filat de scopul sau personal, respectiv scaunul de premier si dupa 28 noiembrie.

In aceasta zona de falie geopolitica, in care Romania si Moldova actioneaza ca cele doua parti, vestica si respectiv estica a frontierelor Uniunii Europene si ale C.S.I. (postsovietismului, de fapt), prin semnarea tratatului de la Bucuresti, Bruxelles-ul a facut prima mutare clara, institutionalizata, dintr-un sir de mutari strategice ale jocului de sah mai amplu cu Moscova referitor la mutarea, extinderea sau inghetarea granitelor, joc care va fi la vedere in urmatoarea perioada.

Prognosticul meu este insa ca "sotul" de la Rasarit al Moldovei, "Rusul, autoritar si gelos", interesat major de statutul fratilor nostri basarabeni, va muta vizibil imediat dupa 28 noiembrie, nedorind sa intervina in jocul electoral din ultima saptamana de campanie. Si nu din motive deontologice, ci bazandu-se pe capacitatea sa, legitimata in spatiul postsovietic, de "a alege castigatorul".

Care sunt insa premizele clare ale scrutinului din duminica urmatoare din Moldova? Vor fi doar patru partide parlamentare, PCRM, PLDM, PDM respectiv, PL, clasate in aceasta ordine; circa 20% din voturi, ale partidelor ce nu vor trece pragul electoral, de redistribuit in mod egal (!) intre cele 4 partide amintite; multe nereguli in procesul votarii, cu amprenta comunista in plan intern, respectiv cu "impuls" guvernamental pentru voturile din diaspora.

In fine, un scenariu postelectoral cu noul AIE (PLDM+PDM+PL) la putere, cu impartirea celor 3 functii de reprezentare esentiale, Presedintele, Prim-ministrul, respectiv Presedintele Parlamentului? Posibil, dar doar in varianta (foarte probabila!) in care PCRM-ul nu va avea majoritatea absoluta, iar Voronin se va crampona la modul personal de putere dorindu-si o pozitie in stat pentru sine (blocand astfel potentialul de negociere al colegilor sai), ceea ce va izola din nou comunistii si va da posibilitatea celor 3 actori politici principali, Lupu, Filat, Ghimpu, sa-si (re)certifice eventuala maturitate politica printr-o Alianta solida.

Exact pe axa vitala de relationare externa pentru Moldova, pe care am sugerat-o mai sus, Moscova-Bruxelles, via Bucuresti! Si cu statutul, "sanatos" in acest caz, pe care l-am expus in titlu...

Cozmin Gusa

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Moldova alegeri, #Moldova comunism, #Moldova tratat Romania , #Moldova
Comentarii