Ziare.com

Opinii: Romanii ca romanii

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 15:49

   

Opinii: Romanii ca romanii
Am stat cu sufletul la gura sa aflu rezultatul alegerilor din Republica Moldova. Sa fiu sincer, nici nu stiu ce sa le doresc fratilor de peste Prut. Daca ar fi fost dupa inima mea, as fi dorit sa vad o deschidere spre Vest, chiar daca experienta noastra nu este prea reusita.

Parca nu as vrea sa treaca si ei prin ce am trecut si trecem noi. Pe de alta parte, as fi vrut si as vrea sa ii vad iesiti de sub cizma ruseasca. Dar asta ar fi insemnat un noian de greutati in ceea ce priveste aprovizionarea, mai ales pe timp de iarna.

E greu sa ai rusii in coasta, sa depinzi economic de resursele lor energetice si sa te uiti in partea cealalta. Si pe deasupra sa mai ai si trupe straine in tara, aparand un Kosovo in varianta cazaca. Si sa mai fii vecin si cu Ucraina, care face niste jocuri pe care poate nici ea nu le mai intelege.

Grea soarta au avut romanii astia oriunde s-au aflat ei. Greu sa fii intotdeauna la granita. La granita dintre imperii, la granite dintre bine si rau, la granita dintre doua religii, la granita dintre doua sisteme, la granita dintre rusi si restul lumii.

Bunicul meu se intuneca cand auzea cuvantul katiusa. Eram prea mic sa inteleg de ce. Cand am inteles si l-am intrebat cate ceva despre perioada petrecuta la cotul Donului, s-a facut ca nu aude. Nu mi-a puvestit niciodata, dar niciodata nimic despre razboi. Nici macar un cuvant. Il durea prea mult probabil. Sau poate ca nu voia sa mai auda si altcineva grozaviile traite de el pe acolo.

Cand la exit poll-uri s-a anuntat victoria aripii liberale, in detrimentul comunistilor, la diferenta de doua procente, va spun sincer ca nu m-am bucurat. Nu m-am bucurat, in primul rand, pentru ca m-am mai bucurat odata pentru doua procente si am facut-o degeaba. Geoana stie de ce.

M-am gandit instantaneu la similitudinea situatiei si la faptul ca, vrem nu vrem, suntem tot romani, nu? Si daca suntem tot romani, de ce sa ne desparta ceva? Putem merge mana in mana si la soarta numararii voturilor. Si asa cum spunea cineva, nu conteaza cine si cum voteaza, ci cine si cum numara. Roberta stie de ce.

As fi putut jura ca votul la final va fi invers, dar nu am facut-o. Am vorbit cu cineva in Moldova si am intrebat "sa te felicit?". Nu mi-am explicat intrebarea, nu am vrut sa ii stric bucuria catorva ore. Dar am fost ferm convins ca bucuria nu va fi lunga.

Si uite ca romanii, oriunde ar fi ei, indiferent pe care parte a Prutului, isi urmeaza si impartasesc soarta ca "doi pomi dintr-o tulpina, ca doi ochi intr-o lumina!".

Stiti ceva? Nu m-ar mira sa aflu ca soarta a fost decisa de numarul moldovenilor de peste hotare, poate chiar de aici, de la noi.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 988 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

S-AU CULCAT IN UE

SI S-AU TREZIT IN CSI !!!!!

 

UN COMENTARIU DIN SUFLET

CU O ZI INAINTE DE 1 DECEMBRIE REDACTORUL DOVEDESTE CA MAI EXISTA PATRIOTI SI OAMENI DE BINE,OAMENI NORMALI CARE MAI SI INTELEG ISTORIA.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor