Parlamentul R.Moldova incearca vineri sa aleaga presedintele tarii

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 08:56
933 citiri
Parlamentul R.Moldova incearca vineri sa aleaga presedintele tarii
Foto: Arhiva

Parlamentul Republicii Moldova incearca vineri, incepand cu ora 14.00, sa aleaga presedintele tarii, iar in cursa nu s-a inscris pana in prezent decat Marian Lupu, din partea Aliantei pentru Integrare Europeana.

Liderii celor trei partide din Alianta pentru Integrare Europeana s-au intalnit joi seara si vor avea o noua sedinta vineri dimineata.

Tot vineri se vor intruni in sedinta si comunistii, la Planara Comitetului Central. Intalnirea deputatilor PCRM va avea loc la ora 11:00.

Joi seara, reprezentantii AIE au declarat ca vor semna anexa la Acordul de constituire a Aliantei pentru integrare Europeana, care ulterior va fi facuta publica. De asemenea, ei au dat asigurari ca vor vota in mod solidar candidatura lui Marian Lupu.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a spus ca s-a discutat intr-o atmosfera buna si constructiva, desi, au fost si emotii, firesti in ajunul sedintei Parlamentului de vineri.

"Noi am discutat despre procedura de alegere a preseditelui, am convenit asupra detaliilor si maine (vineri - n.red.) megem solidar sa alegem sefului statului. Am convenit asupra partii componente a Acordului, acesta urmeaza a fi semnata si va fi facuta public. Este un document de compromis, mult mai important este ceea ce urmeaza sa aiba loc maine", a declarat Filat.

Initial, anexa elaborata de liberal-democrati prevedea ca Guvernul sa nu fie demis in urmatori trei ani. De asemenea, se propunea ca mandatul presedintelui tarii sa expire odata cu cel al actualului Legislativ.

PLDM mai cerea ca partidele din Alianta sa nu negocieze separat si sa nu coalizeze cu PCRM.

Si candidatul oficial al AIE, Marian Lupu a confirmat ca PL, PD si PLDM au reusit sa ajunga la un numitor comun.

"Am discutat suplimentul, a fost gasit numitor comun, se definitiveaza si va fi facut public. Referitor la procedura de alegere a presedintelui, nu au fost constatate divergente, a fost o armonie. Ziua de maine (vineri - n.red.) ne va arata in ce masura se realizeaza optimismul exprimat inclusiv de colegi", a spus Lupu, subliniind ca are suficienta varsta si experienta politica pentru a-si stapani emotiile in ajunul zilei de vineri.

La randul sau, liberalul Mihai Ghimpu a precizat ca suplimentul la Acordul AIE va fi facut public inainte de sedinta speciala pentru alegerea presedintelui.

"Textul va fi semnat maine (vineri - n.red.) pana la sedinta. Am convenit ca maine alegem presedintele. Am ajuns in clipa cand am decis, fara pretentii, sa alegem seful statului", a spus acesta.

Comunistii nu stiu daca voteaza

Pe de alta parte, comunistii inca nu au decis daca vor participa la alegerea sefului statului.

O decizie in acest sens urmeaza sa fie luata la ora 11, la plenara Comitetului central al formatiunii politice. Anterior, deputatii PCRM au declarat ca nu-l vor vota pe fostul lor coleg, Marian Lupu, desi asupra lor ar fi exercitate presiuni in acest sens.

Fostul deputat comunist Igor Dodon a declarat joi ca va participa la sedinta de vineri a Parlamentului, dar a anuntat ca atat el, cat si Zinaida Greceanai si Veronica Abramciuc vor vota importriva lui Marian Lupu.

Iar pentru ca toti sa se convinga de acest fapt, cei trei vor arata buletinele la iesirea din cabina de vot, desi Comisia speciala pentru alegerea presedintelui le-a interzis deputatilor sa faca acest lucru.

Pana in prezent, Marian Lupu este singurul candidat care s-a inscris oficial in cursa pentru presedintie.

Republica Moldova nu are presedinte de aproape doi ani si jumatate, din cauza imposibilitatii de a gasi in Parlament majoritatea necesara alegerii sefului statului. Pentru alegerea presedintelui sunt necesare 61 de voturi, iar alianta de la guvernare detine 59 de mandate.

Daca Parlamentul nu reuseste sa aleaga presedintele din doua incercari, este dizolvat si sunt convocate alegeri anticipate. Republica Moldova a trecut deja, in doi ani jumatate, prin doua scrutine parlamentare anticipate.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#alegeri presedinte Republica Moldova, #alegeri prezidentiale Moldova, #Marian Lupu candidat , #Moldova